Η πατρίδα μας αντέχει ακόμα κι αντιστέκεται στην ευρωπαϊκή αλλοτρίωση! Συνεχίζοντας τις ρουσφετολογικές προσλήψεις…
Έστω και τώρα
Ουρά κάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιστρέψουν τα μαϊμού επιδόματα οι νεοέλληνες! Συνολικά, πάνω από 70.000 Έλληνες παράνομα έπαιρναν προνοιακά επιδόματα.
Είναι προφανές ότι ευθύνονται οι ίδιοι πρωταρχικώς. Ευθύνες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν και αυτοί που τις ενέκριναν, δηλαδή δήμαρχοι, νομάρχες, γιατροί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το κύκλωμα μεγάλο όπως και τα εκατομμύρια που έφευγαν κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία για τους «έξυπνους» νεοέλληνες συμπολίτες μας που βρήκαν με τον τρόπο αυτόν να έχουν ένα εισόδημα που δεν το δικαιούνταν…
Περιττό βέβαια να σημειώσουμε ότι όλοι με τα μαϊμού επιδόματα πως πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν τόσα χρόνια.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση έναντι των υπολοίπων φορολογουμένων.
«Ε»
Αναβολή
Μια μέρα παράταση πήρε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τους υποψήφιους στο νομό.
Αιτία οι φερόμενοι ως υποψήφιοι, που τους ψάχνεις και δεν τους βρίσκεις!
Υπομονή όμως, θα βρεθούν, που θα πάει…
«Ε»
MOOD
Στην οικογένεια των μαγαζιών που προσφέρουν καφέ, αναψυκτικά, ποτά και μουσική, προστέθηκε και το MOOD του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, στην οδό Βασ. Σοφίας, στην γνωστή «παραλία».
Ο συγκεκριμένος χώρος ξεχώρισε από την αρχή και κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και την προτίμηση των συμπολιτών, προσφέροντας διεξόδους και λύσεις.
Μάλιστα, τις Κυριακές το βράδυ προσφέρει ζωντανή ελληνική λαϊκή μουσική. Μάλιστα το κέφι «πιάνει» ταβάνι και εν ολίγοις γίνεται χαμός!
-MOOD λοιπόν και η διάθεση στα ύψη.
«Ε»
Ρεαλισμός
Πρόσφατα, σε μία σύντομη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Δημ. Μπένη, εκτός των άλλων, έγινε μία αναφορά για το προϊόν «τουριστικός προορισμός η Ξάνθη».
Με ένα ωμό ρεαλισμό, ο κ. Μπένης έκανε αναφορά στο όλο θέμα, αναλύοντας το σύστημα και εκφράζοντας τα επιχειρήματά του στα οποία υπήρξε ταύτιση, διότι όπως διαπιστώσαμε αργότερα ερευνώντας το θέμα, είχε απόλυτο δίκιο.
Στην πολιτική και το διοικείν απαιτείται ρεαλισμός όντως για την αντιμετώπιση των θεμάτων, ας το αποδεχτούμε για να πάει ο τόπος μπροστά.
Με μύθους ή με αβάσιμες φιλοδοξίες, δεν γίνεται ουσιαστικό έργο, αυτό οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Κι ας αφαιρέσουμε τον εγωισμό και τον τοπικισμό γιατί δεν βοηθούν.
Απεναντίας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
«Ε»
Απολογήθηκε η τρόικα στο ευρωκοινοβούλιο
Σε “διάλογο κωφών” εξελίχθηκε η ακρόαση των εκπροσώπων της Τρόικας στη μεικτή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Η Τρόικα είπε τα δικά της, οι ευρωβουλευτές είπαν τα δικά τους (έκαναν τις ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει ασχέτως αν αυτές είχαν ήδη προηγουμένως απαντηθεί).
Η κοινή γραμμή λίγο πολύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν «μα καλά δε βλέπετε ότι ο κόσμος υποφέρει;» και η απάντηση της Τρόικας «μα καλά δε βλέπετε ότι δε γίνεται αλλιώς;».
Από την άλλη όλα όσα είπαν οι κ. Ρεν, Άσμουσεν, και Τόμσεν έχει γραφτεί, ακουστεί και αναλυθεί χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα. Δηλαδή ότι: πολλά μπορεί να είχαν γίνει γρηγορότερα και καλύτερα, πολλές λάθος επιλογές έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και ότι οι ευρωπαίοι είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των Ελλήνων να κάνουν μεταρρυθμίσεις.
Αυτά για όσους ήλπιζαν ότι κάτι θετικό θα βγει από την «ανάκριση» του ευρωκοινοβουλίου…
Τα στοιχήματα των εκλογών
Σήμερα η στήλη θα κάνει μια εξαίρεση και θα δημοσιεύσει άρθρο του εξαίρετου δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα με τον τίτλο «Τα στοιχήματα των εκλογών».
Είναι επίκαιρο και βάζει το δάχτυλο στην ελληνική πληγή της πρόσφατης πολιτικής μας ζωής:
Μετρήστε ειδήσεις – χάντρες στο κομπολόι μιας μόνον εβδομάδας, αυτής που πέρασε: οι τυφλοί της Ζακύνθου. Τα 7 δισ. που ξοδεύτηκαν για πληροφορικά συστήματα που θα έφερναν μεμιάς το Ελληνικό Δημόσιο από τον 19ο στον 21ο αιώνα αλλά έμειναν άχρηστα στα κυβερνοντούλαπα της Ιστορίας.
Η κομπίνα στο ΙΚΑ Καλλιθέας, βγαλμένη λες από ταινία του Κουστουρίτσα για το Μαυροβούνιο. Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που λέει πως αν οι Εφορίες εισέπρατταν τον ΦΠΑ με τον μέσο ρυθμό απόδοσης των χωρών του ΟΟΣΑ θα συγκέντρωναν, με τον σημερινό πεσμένο τζίρο, δέκα δισ. περισσότερα τον χρόνο (το μισό περυσινό έλλειμμα!) και αν συνέχιζαν να τον εισπράττουν, έστω με τον ρωμαίικο ρυθμό του 2008, θα είχαν τρία δισ. παραπάνω στο δημόσιο ταμείο.
Ή η προχθεσινή έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το μοιραίο 2009 που διεκτραγωδεί, το όργιο παρανομιών, διαφθοράς και πελατειακής σπατάλης, χάρις στο οποίο φτάσαμε εκείνη τη χρονιά να ξοδέψουμε 47 δισ. περισσότερα από όσα έγραφε ο προϋπολογισμός και να δανειστούμε 65 δισ. περισσότερα απ’ όσα είχαμε προϋπολογίσει!
Σαν σταγόνες που πέφτουν σε ένα ποτήρι που έχει από καιρό ξεχειλίσει. Σαν κάθε είδηση να προσθέτει ακόμη μια φράση στον επικήδειο μιας πολιτικής εποχής που εξέπνευσε οριστικά προ διετίας, μα παραμένει άταφη και άκλαυτη.
Την είπαν «εποχή της Μεταπολίτευσης», αδικώντας μάλλον το δημοκρατικό θαύμα του 1974-75. Την είπαν, επίσης, «εποχή της κομματοκρατίας». Όπου ένα δικομματικό πολιτικό σύστημα εξασφάλιζε την αναπαραγωγή του διανέμοντας στο διευρυμένο πελατειακό τσούρμο τα λάφυρα από την εκλογική κατάκτηση του κράτους – κατά την τάξη του αξιώματος, τα πολλά στους λίγους.
Την οποία διασφάλιζε έχοντας ευνουχίσει και διαφθείρει τη Δημόσια Διοίκηση, αποκεφαλίζοντας την κορυφή της ιεραρχίας της, υποκαθιστώντας την με στρατιές μετακλητών στη δούλεψη του υπουργού και αντικαθιστώντας τους κανόνες της με την ομερτά των παρατάξεων, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ.
Το σύστημα αγκομαχούσε από καιρό. Μα από τις αρχές του 2010, καθώς δεν υπάρχουν πια λάφυρα να μοιραστούν, είναι νεκρό, ένας ίσκιος που ξεσηκώνει μόνο θυμό και περιφρόνηση – ακόμη και των αγανακτισμένων πρώην πελατών του.
Και πλησιάζουν εκλογές. Όπου η πρώτη παρόρμηση του ψηφοφόρου είναι να εκδικηθεί και να τιμωρήσει, να κηδέψει άνευ τιμών και με την ψήφο του όσους στα μάτια του εκπροσωπούν την εποχή της αυταπάτης και της απάτης (και την οδυνηρή επιλογή του Μνημονίου που τα έργα τους έκαναν αναπόφευκτο). Μα την παρόρμηση φρενάρει ο φόβος του κενού και μαζί ο φόβος ακόμη μιας οδυνηρότερης πτώσης, καθώς εναλλακτική λύση δεν συγκροτείται και όσοι ρητορικά την επικαλούνται κρύβονται κενολογώντας.
Το στοίχημα αυτών των εκλογών είναι αυτό: να δούμε πώς η σοφία του πλήθους θα ισορροπήσει την καθαρτήρια ανάγκη τιμωρίας με τη λογική επιθυμία για σταθερότητα. Το στοίχημα της μετεκλογικής περιόδου όμως είναι άλλο. Είναι να συγκροτηθεί η απούσα εναλλακτική λύση σε ό,τι παρουσιάζεται σήμερα ως μονόδρομος.
Ζούμε μια μεταβατική πολιτική εποχή – το νιώθουμε όλοι. Και οι μεταβατικές εποχές είναι σκληρές. Και τρομάζουν. Τρομάζει προπάντων η εμπεδωμένη άποψη πως αν στους καιρούς των μεγάλων κρίσεων το πολιτικό σύστημα κονιορτοποιείται («άτυχες οι κυβερνήσεις που έμελλε να βρεθούν στην εξουσία τον καιρό του κατακλυσμού» γράφει ο Χόμπσμπομ για τη μεγάλη παγκόσμια πολιτική αναστάτωση μετά την κρίση του ’29 που ανέτρεψε όλες, δίχως εξαίρεση, τις «δυτικές» κυβερνήσεις της εποχής), η κρίση κάνει τις κοινωνίες να στρίβουν δεξιά, να γίνονται πιο συντηρητικές και ευνοεί την άνοδο της ριζοσπαστικής, αντιδημοκρατικής Δεξιάς.
Αλλά είναι μύθος. Η Ιστορία διδάσκει ότι η πολιτική κόλαση κυριάρχησε μόνον εκεί όπου οι αντίρροπές της δυνάμεις, οι προοδευτικές, ας τις πούμε συμβατικά, δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν εναλλακτική πρόταση και εναλλακτική, προοδευτική πλειοψηφία. Στα χρόνια του κατακλυσμού για παράδειγμα, της δεκαετίας του ’30, γεννήθηκαν το κεϊνσιανό νιου ντιλ στις ΗΠΑ, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία στις σκανδιναβικές χώρες και η νέα λατινοαμερικάνικη Αριστερά στο Μεξικό και τη Χιλή…
Ο Αβραμόπουλος στα …ορεινά μόνο!
Περιφερειακά …της Ξάνθης θα περάσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για να μεταβεί στο δήμο Μύκης μόνο, τον οποίο και επέλεξε για την προεκλογική του εκστρατεία στο νομό. Το πρόγραμμά του έχει συνάντηση μόνο με το δήμαρχο Μύκης κ. Τζουκάλ και την Τοπική οργάνωση του κόμματος (ΔΗΜΤΟ). Μάλλον έφτασαν στ’ αυτιά του αυτό που είπε ο δήμαρχος Ξάνθης τότε που αρνήθηκε να του παραχωρήσει τα στρατιωτικά τζιπ στην παρέλαση και έτρεχαν να βρουν τελευταία στιγμή τρακτέρ αν και η κα Σούλα Ιακωβίδου υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Αβραμοπουλου με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο (Μας έπεισε!). Any way …ο κ. Αβραμοπουλος θα έχει την ευκαιρία να δει το κλίμα στην ορεινή περιοχή και προφανώς θα επιχειρήσει να μαζέψει ψήφους για τον μειονοτικό υποψήφιο της ΝΔ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι περισσότερο «συμπαθής» στην μειονότητα από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά δεν παύει να είναι αντιπρόεδρος στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.
Μ.Ξ.