Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιπυρική περίοδος 2012: «Επαγρυπνείτε»

Αντιπυρική περίοδος 2012: «Επαγρυπνείτε»

0
politiki_prostasia_antipyriki1-empros

Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης, παρουσία Κοκολάκη

Συντονισμός και παρατηρήσεις. Πρόσβαση από δασικούς δρόμους και φύλαξη περιαστικού δάσους στο επίκεντρο

Νωρίς νωρίς και πριν προλάβει να «ανοίξει» ο καιρός, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης η καθιερωμένη σύσκεψη των υπηρεσιών και φορέων της Πολιτικής Προστασίας για το σχεδιασμό και τις δράσεις της αντιπυρικής περιόδου της τρέχουσας χρονιάς.
Παρόντες ήταν επικεφαλής και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, Ο.Τ.Α., δασαρχείου, πυροσβεστικής, αστυνομίας, λιμεναρχείου, των υπηρεσιών, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων, που άκουσαν με προσοχή και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΑΔΜΘ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης με τη συνδρομή του Γιώργου Καφούτη από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν επικεντρώθηκαν στην επαγρύπνηση που απαιτείται για την αποφυγή και τον περιορισμό των πυρκαγιών κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο, ωστόσο απασχόλησαν επίσης σε μορφή μίνι- απολογισμού οι χειμερινές πυρκαγιές σε Δημάριο και Γυφτόκαστρο, καθώς και οι πρόσφατες πλημμύρες στα πεδινά.

Σοβαρό κενό σε δασικό δίκτυο
Κατά τη συζήτηση για την πυροπροστασία ακούστηκαν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που παραβρέθηκαν, αφού έκανε μία σχετική εισήγηση ο κ. Κοκολάκης. Όσον αφορά στην περιοχή μας, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κακή κατάσταση των δασικών δρόμων, αλλά και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιαστικού άλσους. Η οικονομική κρίση βέβαια και ο περιορισμός των πόρων «στεγνώνουν το γρανάζι» στη δράση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, ωστόσο η αίσθηση ήταν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Πολιτική Προστασία.
Για τον ανθρώπινο παράγοντα και την επίδειξη αμέλειας που είχε ως αποτέλεσμα μόνο πέρυσι την πρόκληση των 181 από τις 274 συνολικά πυρκαγιές, όπου κλήθηκε να παρέμβει η πυροσβεστική, μίλησε ο διοικητής Δημήτρης Γενιτζές, ο οποίος απαρίθμησε στη συνέχεια σημεία και συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, δηλώνοντας παράλληλα τη συνεχή επαγρύπνηση της υπηρεσίας παρά τα όποια προβλήματα.
Ο δασάρχης Ξάνθης Νίκος Σταμπολίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εμπλοκή πολλών αρμοδίων κάνει πιο αναποτελεσματική την παρέμβαση και προστασία. Ακόμη, ενημέρωσε ότι το δασαρχείο αναμένει χρηματοδότηση για δύο έργα στο περιαστικό δάσος, ενώ φέτος επεκτείνεται και στα πεδινά αλσύλλια και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων και το πευκοδασύλλιο της Μάνδρας. Μίλησε επίσης για ανακατασκευή του δρόμου από δασικό χωριό έως το τέλος του Γυφτόκαστρου, αλλά δε διευκρίνισε το χρόνο που θα δρομολογηθεί αυτό.
Παρατηρήσεις κατέθεσαν και άλλοι φορείς και υπηρεσίες, όπως το δασαρχείο Σταυρούπολης, το λιμεναρχείο Λάγος, η αστυνομική διεύθυνση, η τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης, η ΔΕΗ, η Πρωτοβάθμια (για τις κατασκηνώσεις των Αβδήρων), το Νοσοκομείο, ο Σύνδεσμος για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, ενώ για πρώτη φορά μετείχε και η αρχαιολογία, εκ μέρος της οποίας η κ. Χατζηπροκοπίου ανέφερε ότι λόγω ΕΣΠΑ καλύπτεται ένα μέρος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην ορεινή περιοχή και την πρόσβαση σε φρούρια. Ζήτησε λοιπόν συνεργασία με δήμους, πυροσβεστική και δασαρχείο για να δημιουργηθεί χάρτης ακριβούς τοποθεσίας όλων των φρουρίων για τον άμεσο εντοπισμό τους σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Κατανόηση ευθύνης από φορείς, υπηρεσίες αλλά και πολίτες
Ο κ. Κοκολάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η σύσκεψη της Προστασίας δεν αποτελεί μια συνάντηση εθιμοτυπικού τύπου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αλλά μία συζήτηση ουσίας, αφού «κάθε φωτιά είναι διαφορετική, οι νόμοι αλλάζουν, όπως και οι εμπλεκόμενοι και οι δυνατότητες». Γι’ αυτό, όπως είπε, «απαιτείται αξιολόγηση και αξιοποίηση των καλών πρακτικών, αφού στόχος της Πολιτικής Προστασίας είναι πάντα η μείωση των όποιων δυσμενών επιπτώσεων». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, αφού, όπως έχει αποδειχθεί το 97% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον παράγοντα άνθρωπο, θα πρέπει να υπάρξει αφενός σωστός συντονισμός και αφετέρου υπεύθυνη δραστηριοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους. «Ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αρμόζει, χωρίς να μεταθέτει τις υποχρεώσεις του, αλλά και από την άλλη ο πολίτης οφείλει με αίσθημα ευθύνης να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του, την οικογένειά του, την περιουσία του», πρόσθεσε.

Ίδιο με πέρυσι το μπάτζετ για την Πολιτική Προστασία
Τις παρατηρήσεις του κατέθεσε μετά το πέρας των τοποθετήσεων ο Φώτης Καραλίδης, ο οποίος αρχικά σχολίασε την αναφορά όλων στην οικονομική κρίση και τον περιορισμό της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι «με ορθολογική διαχείριση μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα». Επίσης, αναφέρθηκε στην «τακτική» των ελεγκτικών οργάνων να «κόβουν» δαπάνες ακόμη κι αν πρόκειται για Πολιτική Προστασία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δυσκαμψία που προκαλεί η εντεινόμενη γραφειοκρατία. «Η Π.Ε. Ξάνθης διαθέτει 4 ‘ετοιμοπόλεμα’ μηχανήματα, αλλά δεν έχουμε χειριστές. 18 μήνες περιμένουμε δύο 8μηνες προσλήψεις χειριστών!». Σε αυτό το σημείο, σημείωσε και την αξιοποίηση των εργαζομένων μέσω της κοινωφελούς εργασίας στην υπηρεσία και της Πολιτικής προστασίας και προέτρεψε τους δήμους Αβδήρων και Ξάνθης να διαθέσουν άτομα για τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και του περιαστικού άλσους.
Ενημέρωσε επιπλέον, ότι ο σχεδιασμός όλων με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις που δόθηκαν θα πρέπει να γίνει με βάση τα περσινά δεδομένα, αφού αναμένεται να είναι ίδιο το ποσό χρηματοδότησης.
Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και τον καλύτερο συντονισμό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη για αγαστή συνεργασία και αποφυγή μεμονωμένης δράσης από μέρους φορέων και υπηρεσιών
Τέλος, αναφορικά με τη συντήρηση των δασικών δρόμων που απασχόλησε τη συζήτηση, ερωτηθείς από το «Ε» απάντησε ότι: «είναι γεγονός ότι το δασικό δίκτυο βρίσκεται σε εγκατάλειψη εδώ και χρόνια. Για καλύτερη πρόσβαση συνεργαστήκαμε με το στρατό και ήδη κάποια κομμάτια αποκαταστάθηκαν. Περαιτέρω, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δασαρχείου, της Π.Ε. Ξάνθης ακόμη και των δήμων θα γίνουν παρεμβάσεις για βελτίωση. Μπορεί οι οικονομικές καταστάσεις να είναι δύσκολες αλλά η πολιτική προστασία πρέπει να είναι πρώτο μέλημά μας. Με τη διαβεβαίωση του στρατού ότι θα συνδράμει και με την πρόσληψη των δύο χειριστών από την Π.Ε. Ξάνθης εκτιμώ ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…