Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος εποχής για Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία

Τέλος εποχής για Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία

0
paidikos_oee-empros

Δυο από τους σημαντικότερους οργανισμούς για τους Έλληνες εργαζόμενους, μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας

Κλείνει και ο Παιδικός της Εστίας στην Ξάνθη. Στην Αθήνα σήμερα οι εργαζόμενοι για διαμαρτυρία

H …μανία της τρόικας κατά των εργαζομένων δεν ξεθύμανε στο «κούρεμα» μισθών, συντάξεων και επιδόματος ανεργίας, απολύσεων στο δημόσιο, κατάργηση της μονιμότητας κατάργηση, των φοροαπαλλαγών και άλλων θεσμικά κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων όπως η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι ωριμάνσεις, η αυτενέργεια κ.λ.π. για τα οποία ζητά περιστολές. Στο στόχαστρό της μπήκαν και δυο από τους σημαντικότερους οργανισμούς για τους Έλληνες εργαζόμενους, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με το κείμενο της Τρόικας που στάλθηκε σήμερα στα κόμματα και πάραυτα ενημερώθηκαν ΓΣΕΕ και εργατικά Κέντρα, ο ΟΕΕ και ΟΕΚ καταργούνται.

Καταργούνται οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στους 1500 υπαλλήλους του ΟΕΕ πανελλαδικά όπως και του ΟΕΚ οι οποίοι και έκαναν αιφνιδιαστική κατάληψη το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσουν ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονταν για αρκετή ώρα στην είσοδο του κτιρίου και οι υπόλοιποι είχαν ανέβει στον 7ο όροφο και κατέλαβαν το γραφείο του Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας. Δεκαμελής επιτροπή τους πήγε στην Βουλή και είχε συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη. Λίγο μετά τις 15:30 η κατάληψη ολοκληρώθηκε αφού άκαρπη ήταν και η συνάντηση των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας.

Κλείνει και ο βρεφονηπιακός της Εργατικής Εστίας Ξάνθης
Την έντονη ανησυχία τους και τη διαμαρτυρία της εξέφρασε η διευθύντρια του βρεφονηπιακού σταθμού της Εργατικής Εστίας στην Ξάνθη η οποία επεσήμανε ότι μ’ αυτή την απόφαση κλείνει και ο βρεφονηπιακός σταθμός της Εργατικής Εστίας και μένουν χωρίς δουλειά  14 εργαζόμενοι στο σταθμό αλλά και χωρίς παιδικό σταθμό 45 βρέφη και νήπια οικογενειών εργαζομένων της Ξάνθης. Μας πληροφόρησε δε ότι σήμερα το πρωί μετά από απόφαση της υπηρεσίας όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην διαμαρτυρία. 

Πώς μεταφράζεται αυτή η κατάργηση στην πράξη;
Από την Εργατική Εστία με εισφορές των εργαζομένων τροφοδοτούνται:
1)Όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΟΕΕ της χώρας.
2)Όλα τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα της χώρας.
Η Γ.Σ.Ε.Ε.
3)Ο κοινωνικός τουρισμός με ότι συνεπάγεται για ανάσα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας τροφοδοτούνται:
1)Με επιδότηση ενοικίου οι άστεγοι και οι χαμηλόμισθοι.
2)Με πρώτη κατοικία οι δικαιούχοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με προτίμηση οι πολύτεκνοι.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες ;
Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι θα γίνει με όσους …έχουν πάρει δάνεια από τους συγκεκριμένους οργανισμούς.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας λειτουργεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα και έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια στα ΓΑΛΛΙΚΑ πρότυπα.
Έχει φροντίσει για απόκτηση πρώτης κατοικίας σε περίπου 50.000 οικογένειες τα τελευταία 20 χρόνια σε εργαζόμενους δικαιούχους.
Τα κοστολόγια για την κατασκευή της κατοικίας τα κρατάει στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς ( 900-1000 ευρώ/m2) για μια μέση κατασκευή σε σχέση με 1800-2000 ευρώ/m2), στον ιδιωτικό τομέα.
Η δαπάνη που είναι ανακυκλώσιμη στον ΟΕΚ ανέρχεται στα 600.000.000 ευρώ ετησίως που σε βάθος χρόνου λειτουργεί με γεωμετρική πρόοδο.
Με τον όρο «ανακυκλώσιμη» εννοείται ότι η εξόφληση των δανείων μετατρέπεται σε κατοικία και στην ουσία από τον πρώτο χρόνο το 10% της παραπάνω δαπάνης αξιοποιείται για απόκτηση πρώτης κατοικίας, δηλαδή τον δεύτερο χρόνο η δαπάνη ανέρχεται σε( 600.000.000+60.000.000= 660.000.000 ευρώ), τον τρίτο χρόνο σε 726.000.000 ευρώ, τον τέταρτο χρόνο σε 798,6 εκατ. ..κλπ.
Σε βάθος 20 ετών χάνονται από τους εργαζόμενους περίπου 40 δις ευρώ και το αντικείμενο μεταφέρεται στις τράπεζες!

Το επόμενο βήμα η κατάργηση των συνδικάτων;
Ενδεχομένως η κατάργηση των δύο αυτών οργανισμών που αποτελούν πηγή χρηματοδότησης για τη ΓΣΕΕ και τα εργατικά Κέντρα να είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση των συνδικάτων και κατά συνέπεια κάθε φορέα στήριξης των εργαζομένων! 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…