Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει Εργατική Εστία- Εργατική Κατοικία

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει Εργατική Εστία- Εργατική Κατοικία

0
dimotiko_28.2.12_6-empros

Πρόθεση για απορρόφηση των παιδιών του παιδικού από το δήμο Ξάνθης

Η σύσταση Επιτροπής Αλληλεγγύης αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης. Στη συζήτηση η διαχείριση των δημοτικών τουριστικών ακινήτων

Θυελλώδης και μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης με 52 θέματα στην ημερήσια διάταξης και πεντάωρη διάρκεια διεξαγωγής. Σε έντονους τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις, ενώ χαρακτηριστική ήταν αφενός η πρόθεση ορισμένων συμβούλων να μην αφήνουν θέμα «να πέσει κάτω», ζητώντας διευκρινίσεις για όλα και αφετέρου η «σύμπλευση» συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που παραδέχονταν δημόσια την αποδοχή της πρότασης μελών του Σώματος από άλλες παρατάξεις και δε δίσταζαν να μειοψηφούν μαζί τους σε εγκρίσεις και καταψηφίσεις αποφάσεων αντιστοίχως.
Κύρια θέματα της συνεδρίασης ήταν η στήριξη στους εργαζομένους των δύο υπό κατάργηση οργανισμών Εργατικής Εστίας- Εργατικής Κατοικίας, η διαχείριση των τουριστικών ακινήτων του δήμου, αλλά και ο ρόλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης που συστήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ευρείας πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Ενιαία φωνή στήριξης των οργανισμών ΟΕ-ΕΕ
Εργαζόμενοι των δύο οργανισμών και μέλη αριστερών παρατάξεων παραβρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για τη συζήτηση του πρώτου θέματος που αφορούσε το «πλήγμα» που φέρνει στο δήμο η κατάργηση των δύο οργανισμών και κυρίως το κλείσιμο του παιδικού σταθμού της ΕΕ.
Ο Γιώργος Κολλάρος ζήτησε η στήριξη των ΟΕΕ-ΟΕΚ να μην περιοριστεί σε ψήφισμα υποστήριξης, αλλά σε ουσιαστικές δράσεις και ζήτησε τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων σε ένα συμβολικό αποκλεισμό στην πόλη της Ξάνθης και να μεριμνήσει ο Δήμος για τα παιδιά που μένουν χωρίς φύλαξη μετά το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού αλλά και για την απασχόληση των εργαζομένων.
Ο Νίκος Ανταμπούφης, συμφώνησε ότι πρέπει να καλυφθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες για τα παιδιά του παιδικού σταθμού. Επιπλέον, ο Γιάννης Τσεγγελίδης τόνισε τον αντίκτυπο που θα έχει κατάργηση του ΟΕΕ για τα ξενοδοχεία της περιοχής και ο Θανάσης Ξυνίδης κατέθεσε πρόταση για απορρόφηση του παιδικού σταθμού από το Δήμο Ξάνθης, ενδεχομένως και με μια κεντρική παρέμβαση της ΚΕΔΕ.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Φ. Κοντοστόλη που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, ενημέρωσε ότι η απεργία διαρκείας ολοκληρώθηκε και οι εργαζόμενοι έχουν επανέλθει στις θέσεις εργασίας τους. «Πριν λίγες μέρες βλέπαμε τον κόσμο με τα δικά σας μάτια και η στεναχώρια μας για την κατάργηση των κοινωνικών δομών κρατούσε λίγο», σημείωσε η ίδια  ζητώντας «σε πρώτη φάση να ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας». Ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης εξέφρασε την πρόθεση του δήμου να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να απορροφήσει τα παιδιά που φυλάσσονται από τον παιδικό σταθμό του ΟΕΕ και μάλιστα ενημέρωσε ότι Αποκάλυψε ο ίδιος με έγγραφό του έχει απευθυνθεί στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ζητώντας να επαναξετάσει το θέμα, κάνοντας σαφή την πρόθεση του δήμου για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού και να διασώσει εργαζόμενους και νήπια, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στην κυριότητα του δήμου και των σχετικών πιστώσεων για μία τριετία.
Το ψήφισμα θα συντάξουν οι δημοτικού σύμβουλοι Φωτιάδης- Κολλάρος- Μαζαράκης.

Επιτροπή αλληλεγγύης συνιστά ο δήμος Ξάνθης
Με πρωτοβουλία των «Πολιτών για την Αλλαγή» και του Νίκου Ανταμπούφη συζητήθηκε το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης, με σκοπό να υπάρξει κεντρικός συντονισμός και σχεδιασμός για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών συμπολιτών, οι οποίες αυξάνονται λόγω της συγκυρίας της κρίσης. Αυτό τόνισε και ο Χρίστος Πούλιος που ανέφερε επιπρόσθετα την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στο νομό, ενώ άσκησε κριτική στο δήμο Ξάνθης, σημειώνοντας ότι περιορίζεται σε ευχολόγια και όχι σε ουσιαστικές δράσεις. Ο Ηλίας Βασιλούδης που εισηγήθηκε το θέμα ζήτησε δράσεις αλληλεγγύης και πρότεινε συνεργασία με φορείς και εθελοντές, προσφορά του 10% των αντιμισθιών των αιρετών σε κοινό ταμείο αλληλεγγύης, καθώς όσα έχουν υιοθετηθεί από άλλους δήμους, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του δήμου Τρίπολης που επέβαλε ειδικό τέλος 0,03% του γινόμενου της επιφάνειας κτιριακών εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 20 εκ. ευρώ.
Ο Νίκος Ανταμπούφης πρόσθεσε ότι οι δράσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν όχι μόνο γιατί αυξάνονται ελέω κρίσης οι ανάγκες των δημοτών, αλλά και διότι, όπως είπε, με συστημικό τρόπο αποδομούνται οι κοινωνικές δομές της πατρίδας μας. Η κριτική του Γιώργου Κολλάρου, ότι η εισήγηση περιορίζεται σε θεωρίες, προκάλεσε την έκρηξη του Χρίστου Πούλιου, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωλαλήσαντα λέγοντας ότι: «δεν μπορείς συνεχώς εσύ να ενδύσεσαι το φιλολαϊκό πρόσωπο!». Η Μπέτυ Πατσίδου, πρόσθεσε ότι παράλληλα θα έπρεπε να γίνει και μία ημερίδα για τον εθελοντισμό, ενώ ο Μανόλης Φανουράκης τόνισε το διαπαραταξιακό χαρακτήρα μιας τέτοιας επιτροπής. Ο Δημήτρης Μπένης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απαξίωση των δομών του δήμου που υπάρχουν και στη συνέχεια ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι κοινωνικές δομές του δήμου μπορεί να αντιμετωπίζουν λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά παρέχουν έργο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «το 2011, 445 οικογένειες (30 από τη Σταυρούπολη) πήραν δέματα τροφίμων, κάθε μέρα μοιράζονται 54 μερίδες φαγητό, από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας μοιράζεται ρουχισμός όλο το χρόνο, παρέχοντας υπηρεσίες σε 1.500 άτομα, 5.520 μερίδες φαγητό μοιράστηκαν σε συνεργασία με το στρατό στη Σταυρούπολη, 87 δέματα τροφίμων δόθηκαν σε δημότες, υπάρχει επαφή με το Χαμόγελο του Παιδιού για κακοποιημένα παιδιά και ο δήμος σε περίπτωση αστέγου, τον περιέθαλψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το 2012, μοιράστηκε γάλα σε μαθητές δημοτικού και παιδικών σταθμών, ενώ δόθηκαν και 23 δέματα σε άπορους δημότες». Ακόμη, αναφέρθηκε στο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς του ΝΠΚΠΑ, τις δύο δομές του Δροσερού και απαρίθμησε τις ποσότητες φαγητού που προσφέρθηκαν σε είδη σε Γέρακα και Κιμμέρια.. Τέλος, ανακοίνωσε την προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου σε συνεργασία με το φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης. «Θα εξυπηρετεί ανασφάλιστους και ασφαλισμένους της πρόνοιας, στους οποίους θα χορηγούνται φάρμακα με συνταγή γιατρού. Τον γιατρό θα το διαθέσει ο φαρμακευτικός σύλλογος και το φαρμακείο θα λειτουργεί 3 ημέρες την εβδομάδα, 2 ώρες την ημέρα», σημείωσε ο δήμαρχος.
Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση στην οποία μειοψήφησε ο Γιώργος Κολλάρος και απαρτίζεται από τους Βασιλούδη- Μαζαράκη- Παπασταματίου-Φιλίππου και Τσέπελη, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις στο δημοτικό συμβούλιο. 

Τα τουριστικά ακίνητα του δήμου πώς θα αξιοποιηθούν;
Το ζήτημα της ανανέωσης ή μη της σύμβασης παραχώρησης με το δασαρχείο για το δασικό χωριό Ερυμάνθου τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Τα έσοδα του το 2010 (όταν αρμόδια ήταν η δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης Σταυρούπολης) ήταν 106.000 ευρώ και τα έξοδα 103.000 ευρώ. Το 2011 που παρέλαβε ο δήμος Ξάνθης τα έσοδα ήταν 54.000 και τα έξοδα 28.000 χωρίς να υπολογίζονται οι μισθολογικές δαπάνες. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την κάλυψη των θέσεων εργασίας, αφού οι συμβάσεις είναι 8μηνες και δημιουργείται συνεχώς κενό 4 μηνών. Ο Θανάσης Ξυνίδης έδωσε βαρύτητα στην αξιοποίηση της Σταυρούπολης ως τουριστικού προορισμού και πρότεινε ο δήμος να συνεχίσει να διαθέτει αυτές τις δομές για να στηρίξει το δήμο και την περιοχή, όσο τουλάχιστο διαρκεί η κρίση. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα θέματα εκμίσθωση των οικοτουριστικών εγκαταστάσεων «Ηνίοχος» και το καταφύγιο της Δρυμιάς, που επίσης συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε τη λειτουργία τους σε ενιαία στρατηγική βάση με την αξιοποίηση του ίδιου προσωπικού. Εξέφρασε δε επιφυλάξεις κατά πόσο η νομοθεσία επιτρέπει την υπεκμίσθωση του παραχωρηθέντος από το δασαρχείο χώρου. Μαζί του συμφώνησαν Κολλάρος, Ανταμπούφης και Αγκόρτσας. Ο Γιάννης Τσεγγελίδης πρότεινε τη σύναψη συνεργασιών με σχολεία και σχολές, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ και ο Γιώργος Κολλάρος αναφέρθηκε σε αξιοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για το δασικό χωριό συστάθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους Παναγιωτίδη- Παπαδόπουλο- Ταρενίδη, η οποία θα συζητήσει τους όρους της νέας σύμβασης με το δασαρχείο.
Για τον «Ηνίοχο» και τη Δρυμιά, ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος πρότεινε τη μίσθωση για 20 χρόνια, ώστε η δυνατότητα αξιοποίησης από ευρωπαϊκά προγράμματα να αποτελέσει ελκυστικό κριτήριο για πιθανούς μισθωτές. Ο Μανόλης Τσέπελης, πρόσθεσε ότι οι δήμοι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζουν τέτοιου είδους παροχή υπηρεσιών, εξηγώντας ότι δουλεύουν διαφορετικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τέλος το θέμα πέρασε με τη μειοψηφία Ανταμπούφη- Βορίδη- Τσεγγελίδη- Κολλάρου, Ξυνίδη- Πατσίδου και Κυριακίδη.

Πέρασαν τελικά με «σαματά» οι εργασίες στο Μουζαφέρ Μπέη
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν κυρίως από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Βορίδη και Μπέτυς Πατσίδου κατά τη συζήτηση της ανάκλησης της απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο, όταν απούσας της πλειοψηφίας της συμπολίτευσης καταψηφίστηκε το έργο της συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων που Μουζαφέρ Μπέη που προκλήθηκαν από εργασίες στο χαμάμ. Ο Δημήτρης Βορίδης δήλωσε μη ικανοποιημένος από την περιγραφή των εργασιών από τους αρμόδιους μηχανικούς, ενώ και ο Σπύρος Μαζαράκης είπε χαρακτηριστικά: «εγώ πήγα και είδα το μέρος. Ας έρθουν να με πείσουν οι υπηρεσίες για την αρτιότητα των εργασιών που έγιναν!». Η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών Κατερίνα Μανά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έδωσαν εξηγήσεις, ενώ ο τελευταίος χαρακτήρισε «θέατρο» τη στάση του Δημήτρη Βορίδη. Ο δήμαρχος τέλος κάλεσε όσους έχουν αμφιβολίες να επιθεωρήσουν το έργο με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…