Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σκέφτονται …βιολογικά οι αγρότες της Ξάνθης

Σκέφτονται …βιολογικά οι αγρότες της Ξάνθης

0
teutla-empros

Δεν τους κέρδισε η τευτλοκαλλιέργεια γιατί θεωρούν χαμηλή την τιμή

Κερδίζουν έδαφος όμως οι βιολογικές καλλιέργειες και το πρόγραμμα «Βιολογική Γεωργία» που ξεκινησε

Μεγάλος αγώνας γίνεται από την ΕΒΖ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πεισθούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τεύτλα. Πρόσφατα η ΕΒΖ ανακοίνωσε τις τιμές που κυμαίνονται στα 26 ευρώ τον τόνο, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας από την Ξάνθη ανακοίνωσε και δεσμεύτηκε ότι από την φετινή περίοδο και για πέντε χρόνια η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων για «εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» και επίσης ότι στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης θα λειτουργήσει το τμήμα διακομιδής τεύτλων ώστε να διευκολυνθούν οι τευτλοκαλλιεργητές. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και μια ενημερωτική σύσκεψη στο εργοστάσιο με μεγάλη συμμετοχή αγροτών που ενημερώθηκαν από στελέχη της ΕΒΖ για όλα όσα αφορούν την τευτλοκαλλιέργεια.

«Πάγωσε» το ενδιαφέρον των αγροτών της Ξάνθης για τα τεύτλα
Ωστόσο οι αγρότες της Ξάνθης σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ¨Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτση είναι πολύ διστακτικοί να ξαναγυρίζουν στην τευτλοκαλλιέργεια και αυτό γιατί εκτιμούν ότι δεν τους συμφέρει. Πήραν τα μολύβια έβαλαν κάτω τα έξοδα που έχει το τεύτλο, είδαν τις τιμές και είδαν ότι δεν αποδίδει: «Ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στην αρχή μετά …ξεφούσκωσε. Η τιμή 26 ευρώ τον τόνο είναι χαμηλή ιδιαίτερα μάλιστα ότι βάζει τον όρο κάτω από 12 σακχαρικό τίτλο η τιμή να πέφτει στα 17 ευρώ. Το τεύτλο είναι μια ακριβή καλλιέργεια έχει πολλά έξοδα έχει πολύ πότισμα, εργατικό κόστος και αρκετά φυτοφάρμακα. Φτάνει σε κόστος τα 150 ευρώ ανά στρέμμα.  Είπαν ότι οι τιμές είναι του 2009 όμως τότε δεν είχε αύξηση της τιμής στα καύσιμα. Εμείς περιμέναμε τιμές γύρω στα 50 ευρώ το στρέμμα για να καλλιεργήσουμε τεύτλα», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.
Παράλληλα να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την τευτλοκαλλιέργεια στο νομό και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δόθηκαν αποζημιώσεις στους τευτλοκαλλιεργητές όταν σταμάτησε η τευτλοκαλιέργεια και τώρα για να επιστρέψουν τους τις ζητάνε πίσω.

«Θερμό» το ενδιαφέρον για τα βιολογικά
Αν όμως «πάγωσε το ενδιαφέρον για τα τεύτλα … «θερμάνθηκε» το ενδιαφέρον για τα βιολογικά εν’ όψει μάλιστα και της έναρξης του προγράμματος «Βιολογική Γεωργία» για νέους δικαιούχους, του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ξεκίνησε στις 16/01/2012 και διαρκεί μέχρι τις 29/02/2012. Ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και ότι οι επιδότηση που δίνει από το πρόγραμμα (60 ευρώ το στρέμμα) είναι καλή και συμφέρει στους αγρότες να στραφούν σε βιολογικές καλλιέργειες. Μάλιστα σημειώνει ότι πολλοί απ’ αυτούς που είναι στο ΟΣΔΕ 2011 το σκέφτονται να υποβάλλουν αιτήσεις επειδή εκτός των άλλων ανεξάρτητα από την παραγωγή που θα αρχίσει να αποδίδει μετά 2 χρόνια θα έχουν μια στάνταρ επιδότηση για 5 χρόνια.  Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δεν επιδοτεί ενεργειακά φυτά (ηλίανθος – ελαιοκράμβη) όμως επιδοτεί σιτηρά και κηπευτικά και δεντροκαλλιέργειες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…