Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάρτε δήμοι…ακίνητα!

Πάρτε δήμοι…ακίνητα!

0
orfeos_antika-empros

Ο ΕΟΤ παραχώρησε και την κυριότητα του κτιρίου Καλούδη στο Δήμο Ξάνθης
Δεν παραχωρήθηκε το Ξενία για το οποίο έχει  υποβληθεί αίτημα

Παράταση για 40 χρόνια η χρήση των Λουτρών Ποταμιάς στο  Δήμο Αβδήρων
Ο δήμαρχος Αβδήρων ζήτησε από τα ΕΤΑ το Τουριστικό το οποίο όμως είναι μισθωμένο σε ιδιώτη

Και κατά κυριότητα πλέον περνά από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στα «χέρια» του δήμου Ξάνθης το κτίριο γνωστό ως «κτίριο Καλούδη» που βρίσκεται στην διασταύρωση της οδού Ορφέως με την οδό Αντίκα, διαγωνίως απέναντι από την Πινακοθήκη. Η παραχώρηση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (άρθρο 38) σύμφωνα με το οποίο παραχωρούνται στους δήμους ύστερα από αίτημα της ΚΕΔΕ  56 συνολικά ακίνητα που ανήκαν στον ΕΟΤ και τα διαχειρίζονταν τα ΕΤΑ. Να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί είναι καιρό αδρανοποιημένοι και αυτό αιτιολογεί τις παραχωρήσεις. Ωστόσο στο νομό μας ο  ΕΟΤ είναι ιδιαίτερα φειδωλός αφού σ’ ότι φορά ακίνητα είναι η μοναδική παραχώρηση αυτή ενώ εκκρεμεί χρόνιο αίτημα του δήμου Ξάνθης για παραχώρηση του πρώην Ξενία και του δήμου Αβδήρων για παραχώρηση του Τουριστικού στην Σκάλα Αβδήρων. Αλλά ο δήμος Αβδήρων δεν μένει…παραπονεμένος αφού με απόφαση  του ΕΟΤ παραχωρούνται για 40 χρόνια τα Λουτρά της Ποταμιάς των οποίων η παραχώρηση έληγε το 2016.

Ζήτησαν το Ξενία πήραν το κύριο Καλούδη
Σ’ ότι φορά το κτίριο Καλούδη δεν πρόκειται ουσιαστικά για παραχώρηση αλλά για  επιστροφή στον αρχικό ιδιοκτήτη, το δήμο Ξάνθης. Όπως μας πληροφόρησε ο ιστοριοδίφης κ. Θωμάς Εξάρχου το κτίριο αυτό ιδιοκτησίας της Άννας Καλούδη το γένος Χατζησταύρου δωρήθηκε το 1971 με συμβόλαια που υπογράφτηκαν το 1972 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του δήμου Ξάνθης. Επειδή όμως το κτίριο παρουσίαζε στατικά προβλήματα η τότε δημοτική αρχή το παραχώρησε στον ΕΟΤ προκειμένου να το επισκευάσει. Όμως ο ΕΟΤ χρόνια μετά δεν έκανε καμιά παρέμβαση και τελικά το κτίριο αναπαλαιώθηκε και έλαβε τη  σημερινή του μορφή επί δήμαρχου Αμοιρίδη καθώς ο δήμος διατηρούσε τη χρήση η οποία και έληξε πριν μερικά χρόνια. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται υπηρεσίες του όπως το γραφείο Προσωπικού, η γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου η νομική υπηρεσία ενώ υπάρχει και  γραφείο δημάρχου το οποίο όμως δεν χρησιμοποιεί ο κ. Στυλιανίδης.
Κι ενώ το κτίριο Καλούδη  είναι πλέον κατά χρήση και κυριότητα του δήμου ένα άλλο ακίνητο, το πρώην Ξενία που χρόνια τώρα ζητά από τον ΕΟΤ ο δήμος δεν έχει παραχωρηθεί κατά κυριότητα παρά μόνο κατά χρήση μέχρι το 2022.

Ο δήμος Αβδήρων ζήτησε το Τουριστικό Αβδήρων αλλά ο ΕΟΤ το έχει  μισθώσει σε ιδιώτη
Πάγιο αίτημα αποτελούσε και  για την πρώην δημοτική αρχή του Καποδιστριακού δήμου Αβδήρων αλλά και την δημοτική αρχή του Καλλικρατικού δήμου Αβδήρων η παραχώρηση στο δήμο  του ακινήτου, γνωστού ως τουριστικού που βρίσκεται στη Σκάλα Αβδήρων. Όμως παρότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς φαίνεται ότι ΕΟΤ – ΕΤΑ θέλουν να ξεφορτωθούν ακίνητα που τα έχουν και ρημάζουν ωστόσο  και πάλι το αίτημα του δημάρχου κ. Τσολακίδη για το Τουριστικό απορρίφθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΤΑ κ. Λάμπρου με την αιτιολογία ότι το ακίνητο έχει μισθωτή. Υπενθυμίζουμε ότι όντως το Τουριστικό έχει  σχεδόν αποπερατωθεί και  επρόκειτο να λειτουργήσει το περασμένο καλοκαίρι αλλά προέκυψαν κάποια προβλήματα σχετικά με’ ένα πρόγραμμα στο οποίο υπέβαλε πρόταση προς έγκριση.

Δημοτικά τα Λουτρά Ποταμιάς για  40 χρόνια
Γι άλλα 40 χρόνια ανανεώθηκε από τον ΕΟΤ στο δήμο Αβδήρων η  χρήση των Λουτρών της Ποταμιάς η οποία έληγε το 2016.Το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο για δημοσίευση και αυτή η παράταση έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς λύνει  τα χέρια της δημοτικής αρχής που έχει στον προγραμματισμό την αξιοποίηση των Λουτρών και γι αυτό το λόγο χρειάζονταν την παράταση της  χρήσης. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Τσολακίδη πέραν του  γεγονότος ότι θα γίνει άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που υπήρξαν από τις πλημμύρες υπάρχει ο προσανατολισμός να αξιοποιηθούν τα Λουτρά είτε με μίσθωση σε ιδιώτη είτε μέσω ΣΔΙΤ ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…