Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άγριο οικολογικό έγκλημα στο Κρωμνικό

Άγριο οικολογικό έγκλημα στο Κρωμνικό

0
aloga_1-empros

Άγνωστοι σκότωσαν εν ψυχρώ δυο άγρια άλογα και δηλητηρίασαν 7 σπάνια πουλιά

Βρέθηκαν νεκροί 4 χρυσαετοί, 2 γυπαετοί και μια γερακίνα. Μήνυση κατ’ αγνώστων από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Νέστου

Ξαναχτύπησαν και πάλι οι μανιακοί εξολοθρευτές των άγριων αλόγων στην ορεινή περιοχή διαπράττοντας ένα άγριο, αποτρόπαιο οικολογικό έγκλημα.. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν να σκοτώσουν μόνο άγρια άλογα αλλά τα χρησιμοποίησαν και σαν δόλωμα εξολοθρεύοντας μ’ αυτό  τον τρόπο και 7 σπάνια πουλιά, 4 χρυσαετούς  2 γυπαετούς και μια γερακίνα! Επικίνδυνες διαστάσεις εκλαμβάνει  το φαινόμενο της εν ψυχρώ δολοφονίας των άγριων αλόγων, που γίνεται για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 1,5 χρόνου χωρίς ακόμη να έχουν εντοπιστεί οι δράστες. Τα συμβάντα καθώς και η συχνότητά τους προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές και την τοπική κοινωνία. Επιπρόσθετα δε η μεταχείριση του νεκρού ζώου ως παγίδα θανάτου για άλλα πουλιά και ζώα καταδεικνύει όχι μόνο το βαθμό της αναλγησίας του ελλείμματος οικολογικής συνείδησης αλλά υπάνθρωπες συμπεριφορές!

Τα σκότωσαν εν ψυχρώ και τα χρησιμοποίησαν ως παγίδα θανάτου. Θύματα 7 σπάνια πουλιά του Δέλτα του Νέστου
Μπρος σ’ ένα πολλαπλό φρικιαστικό έγκλημα βρέθηκαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το απόγευμα, οι δασάρχες των δασαρχείων Ξάνθης και Σταυρούπολης, κύριοι Σταμπολίδης και Μήλιος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Νέστου κ. Μάνος Κουτράκης καθώς και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας οι οποίοι μετά από ειδοποίηση μετέβησαν στο εγκαταλελειμμένο οικισμό Κρωμνικό του Δήμου Τοπείρου. Αποσβολωμένοι αντίκρισαν σε υπαίθριο χώρο δίπλα στην εκκλησία δυο άγρια άλογα σκοτωμένα, από πυροβολισμό στο κεφάλι και  πλάι να κείτονται 4 νεκρά πουλιά! Το ένα άλογο ήταν μισοφαγωμένο από όρνια …το άλλο όμως ήταν γδαρμένο με μαχαίρι και πάνω στο δέρμα του υπήρχε αλειμμένη  μια άσπρη σκόνη. Αυτό που όπως εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή οι παρευρισκόμενοι κτηνίατροι είναι δηλητήριο το οποίο και ευθύνεται για το θάνατο των 4 χρυσαετών (ενός αρσενικού και  ενός θηλυκού περίπου 2 ετών) και δύο όρνεων (γυπαετών) και της γερακίνας , .: «Δεν έχω λόγια…αυτοί που το έκαναν αυτό είναι κοινοί εγκληματίες», λέει με εμφανή  λύπη ο δασάρχης Σταυρούπολης κ.Μήλιος και απευθύνεται στην τοπική  κοινωνία: «Παρακαλώ όποιος κάτοικος της ευρύτερης περιοχής γνωρίζει κάτι που μπορεί να βοηθήσει τις έρευνές μας για τον εντοπισμό των δραστών ας απευθυνθεί στο δασαρχείο Σταυρούπολης είτε στην αστυνομία.».
«Κάναμε αυτοψία. Οι  δράστες χρησιμοποίησαν αυτή την τακτική με το δηλητήριο προκειμένου να αποτρέψουν τους λύκους που επιτίθενται στις στάνες.  Κι αυτή η ένδειξη μας οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι πιθανόν πρόκειται για κτηνοτρόφους. Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς έχουμε πολλά κρούσματα με δολοφονίες αλόγων …τώρα είχαμε και  δολοφονίες πουλιών και μάλιστα σπανιοτάτων ειδών».

2 – 3 απέμειναν οι χρυσαετοί στο Νέστο
Μήνυση κατ’ αγνώστων από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Νέστου
Ο  κ. Κουτράκης κάνει λόγο «για αποτρόπαιο έγκλημα» με πολύ δυσμενείς οικολογικές επιπτώσεις στη βιοπικοιλότητα της περιοχής του Νέστου που είναι προστατευμένη περιοχή εξαιτίας την ενδημικότητας αυτών των σπάνιων ειδών. Ιδιαίτερα οι χρυσαετοί είναι είδος υπό εξαφάνιση (στην Πίνδο έχουν εξαφανιστεί) και  ήταν καταγεγραμμένοι 4 – 5 συνολικά στο Δέλτα του Νέστου. Μάλιστα το γεγονός ότι δηλητηριάστηκε ένα αρσενικό και ένα νεαρό θηλυκό που όπως εκτίμησαν από τον Φορέα δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα, αυτό κατά τον κ. Κουτράκη σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δύο φωλιές και αντίστοιχη αναπαραγωγή. Το γεγονός δε επίσης  ότι βρέθηκαν και υπολείμματα από δύο άλλους χρυσαετούς τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν απομείνει στο Νέστο  2- 3 χρυσαετοί! : «Δεν ξέρουμε ακριβώς το  σύνολο της οικολογικής  καταστροφής.  Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο οικολογικό έγκλημα που διώκεται ποινικά και γι αυτό το λόγο ο Φορέας θα κινηθεί δικαστικά με μήνυση κατ’ αγνώστων.», τονίζει ο κ. Κουτράκης.

Τοξικολογικές εξετάσεις και προανάκριση
Τα πτώματα των αλόγων και των νεκρών πουλιών περισυλλέγησαν από τους υπαλλήλους των δύο δασαρχείων και μεταφέρθηκαν για τοξικολογική εξέταση προκειμένου να  διευκρινιστεί το είδος του δηλητηρίου. Έχει επέμβει εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …