Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ΟΕΒΕ καλεί ΕΒΕ να ανοίξει το διάλογο για την ΕΟΖ

ΟΕΒΕ καλεί ΕΒΕ να ανοίξει το διάλογο για την ΕΟΖ

0
moraitis_tsiakirogloy

Κάνει λόγο για ενδείξεις προώθησής της ως κεντρική πολιτική επιλογή

Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης με επιστολή της καλεί τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να αναλάβει ενεργό δράση αναφορικά με το σχεδιασμό γύρω από τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη και να ανοίξει το διάλογο, προκειμένου να βρεθεί σε ετοιμότητα η τοπική κοινωνία στην όποια επιχειρούμενη εφαρμογή. Όπως σημειώνεται στην επιστολή προς τον Στέλιο Μωραΐτη, αφορμή στάθηκε η οικονομοτεχνική έκθεση του Χρηματοοικονομικού φόρουμ που τέθηκε σε γνώση των ΟΕΒΕ της ΑΜΘ, πράγμα που για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της προώθησης της δημιουργίας ΕΟΖ ως κεντρική πολιτική επιλογή.

Η επιστολή της ΟΕΒΕ στο ΕΒΕ
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που κυοφορούν μόρφωμα Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή μας, και διαπιστώνοντας ότι, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις μεθοδικής προώθησης της κεντρικής αυτής πολιτικής επιλογής, αφενός δεν ανοίγει ο δημόσιος διάλογος στην τοπική κοινωνία, και αφετέρου δεν υπάρχει εκ μέρους της Πολιτείας ξεκάθαρη πληροφόρηση επί του θέματος, καλεί τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εν όψει των εξελίξεων που  συντείνουν στην εγκαθίδρυση ΕΟΖ στην περιοχή μας, να προβεί εγκαίρως σε αναθεώρηση της θεσμικά δεσμευτικής εξ ονόματος του επιχειρηματικού κόσμου στην περιοχή μας, αλλά βεβιασμένης και μη τεκμηριωμένης απόφασης υπέρ ΕΟΖ που είχε ληφθεί στις 21.09.2011,
να φέρει προς συζήτηση, στην επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα, το θέμα της ΕΟΖ λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα νέα δεδομένα και στοιχεία που προέκυψαν από το Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα,
να στοιχειοθετήσει άποψη κατόπιν διαλόγου και τεκμηριώσει πρόταση η οποία θα εκφράζει συνολικά τα συμφέροντα της τοπικής μας οικονομίας.
Αφορμή για το παρόν στάθηκε η κοινοποίηση, στις 07.02.2012 εκ μέρους του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης προς τις ΟΕΒΕ ΑΜΘ,  58σέλιδου εγγράφου υπό τον τίτλο «Οικονομοτεχνική Έκθεση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ελλάδα, προσαρμοσμένη στην Α.Μ.-Θ.», υπογεγραμμένου από τον κ. Βασίλειο Μάργαρη, οικονομολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Capital Markets Experts Α.Ε.
Την «οικονομοτεχνική» αυτή «έκθεση», θέτουμε στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ ως ένα ακόμη στοιχείο των εξελίξεων που αναφέρουμε ανωτέρω.
Η συγκυρία εμφάνισης της νέας αυτής «μελέτης» δε μπορεί να είναι τυχαία: δημοσιεύματα στον τύπο φέρουν τη μελέτη που έχει αναθέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τις δυνατότητες εγκατάστασης ΕΟΖ στην ΑΜΘ, να είναι έτοιμη έως τα τέλη Φεβρουαρίου και την ίδια στιγμή από πλευράς Περιφέρειας (στην οποία το Υπουργείο έχει αναθέσει την «εκπόνηση φακέλου μελέτης, περί της πρότασης δημιουργίας ΕΟΖ στην ΑΜΘ») αντί διαβούλευσης υπάρχει μία απόφαση Περιφερειάρχη (11.01.2012, ΑΔΑ: ΒΟΝΔ7ΛΒ-ΨΨΖ) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εκπόνηση «Εμπειρογνωμοσύνης για τη διερεύνηση σκοπιμότητας και τον στρατηγικό σχεδιασμό δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ».
Παράλληλα το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Ανάπτυξης διευκολύνει τη θεσμοθέτηση παραγωγικής – εμπορικής Ελεύθερης Ζώνης σε διακριτό τελωνειακό έδαφος της χώρας με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και κάνει ελκυστικότερο (άρθρα 2–11) το Νόμο 3894/2010 (φαστ τρακ).
Δεδομένου ότι το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι ένας από τους θεσμικούς συνομιλητές της Πολιτείας και της αιρετής Περιφέρειας ΑΜΘ στο θέμα της ΕΟΖ, και επειδή στην περιοχή μας εκπροσωπεί σε συντριπτικό ποσοστό το βαλλόμενο μικρομεσαίο επιχειρείν και όχι πολυεθνικές, θεωρούμε ότι έχει χρέος απέναντι στα χιλιάδες μέλη του και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, να ανοίξει άμεσα τη διαδικασία διερεύνησης, ενημέρωσης και διαλόγου περί ΕΟΖ ώστε να διαμορφώσει δημοκρατικά άποψη και διατυπώσει υπεύθυνη και τεκμηριωμένη πολιτική θέση ώστε όταν κληθεί να γνωμοδοτήσει επί οποιουδήποτε κειμένου, να είναι σε θέση να εκφράσει τη βούληση της κοινωνίας για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …