Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέος Οργανισμός προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης

Νέος Οργανισμός προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης

0
paidikos_oee-empros

Αντικαθιστά τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία

Το υπ’ Εργασίας προχωρά στη σύσταση του νέου φορέα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σωρεία προβλημάτων που δημιουργήθηκαν

Η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η κατάργηση των Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας  – όπως επιτάσσει το νέο μνημόνιο – καθώς δημιούργησε ένα κενό αναφορικά με τις εισφορές των εργαζομένων που είναι η πηγή χρηματοδότησης των δύο οργανισμών όπως και των εργατικών συνδικαλιστικών φορέων (ΓΣΕΕ – Εργατικά Κέντρα) όπως και αντικειμενικά προβλήματα με τους 1.400 εργαζόμενους αλλά και εκκρεμότητες με τους «εμπλεκόμενους» εργαζόμενους που δανειοδοτήθηκαν ή επιδοτήθηκαν, υπαγόρευσε την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου φορέα που θ’ αντικαταστήσει τους δύο Οργανισμούς. Αυτό είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης σύμφωνα μ’ όσα γνωστοποιήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη.

Σωρός προβλημάτων από την κατάργηση ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας
Χρόνια τώρα αυτοί οι Οργανισμοί χρηματοδοτούνται από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Ε.Ε από τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι  – όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης –  το ΙΚΑ χρωστά στους δύο αυτούς Οργανισμούς πάνω από 600εκ. ευρώ εισφορές εργαζομένων,  οι Οργανισμοί επιτελούν κοινωνικό έργο με την  καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, όπως η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, ενώ διατηρούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και επιπλέον υλοποιούν το πρόγραμμα «Κοινωνικός τουρισμός» στο οποίο συμμετέχουν 800.000 δικαιούχοι δελτίων κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην εσωτερική τουριστική κίνηση και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ανά τη χώρα λειτουργούν εξαιτίας αυτού του προγράμματος. Πλήγμα επίσης επιφέρει και στις οικογένειες εργαζομένων η διακοπή της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών σταθμών της Εργατικής Εστίας εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού.  Μόνο στην Ξάνθη ο ένας σταθμός της Εστίας απασχολεί 15 εργαζόμενους και φιλοξενεί 45 παιδιά. Να σημειώσουμε επίσης ότι  – όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως από τον ΟΕΚ και την Ε.Ε στην Ξάνθη  – στο  «αέρα» βρίσκεται και  η ιδιοκτησία αυτών των δύο Οργανισμών καθώς όπως είναι γνωστό τα περισσότερα οικόπεδα στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ είναι ιδιοκτησίας του ΟΕΚ ενώ εδώ και 1,5 χρόνο έχουν «παγώσει» τα παραχωρητήρια στους δικαιούχους Εργατικών Κατοικιών στα Πηγάδια και στην Εκτενεπόλ. Μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και μ’ όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση από την Εργατική Εστία καθώς δεν είναι γνωστό αν θα τ’ αναλάβουν ιδιωτικές τράπεζες και με ποιους όρους καθώς όπως είναι γνωστό τα επιτόκια του Οργανισμού ήταν χαμηλά.

Αντικατάσταση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας από νέο φορέα
Λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων αυτών των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν το υπουργείο εργασίας προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου οργανισμού προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο νέος ενιαίος οργανισμός προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης θα αναλάβει την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, όπως η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, ενώ θα διατηρηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ο κοινωνικός τουρισμός. Σε ότι αφορά το προσωπικό των δύο οργανισμών, όσοι δεν ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Ανοιχτό όμως παραμένει το θέμα των εισφορών προς τους οργανισμούς, που σήμερα αντιστοιχεί στο 1,10% της αμοιβής για τους εργαζόμενους και 1,35% για τους εργοδότες. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείουν τη μείωση εργοδοτικής εισφοράς στα πλαίσια της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, επισημαίνουν όμως ότι η μείωση αυτή θα συνοδεύεται από κίνητρα που θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στην Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Ε.Κ. (Σολωμού και Πατησίων). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τα συνδικάτα των οικοδόμων, του μετάλλου, των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και σύλλογοι των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
maxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …