Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Νέο μνημόνιο με διαδικασίες – εξπρές

Νέο μνημόνιο με διαδικασίες – εξπρές

0
report-empros

Στα  γρήγορα – γρήγορα κατανέμονται οι αρμοδιότητες ανά υπουργείο, προκειμένου να προλάβουν, λέει, την συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής αναφορικά με την έγκριση της δανειακής σύμβασης. Εκατομμύρια ευρώ θα αντληθούν από τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και οι περικοπές μπαίνουν ήδη σε σχεδιαστική τροχιά, καθώς αυτός είναι ο δρόμος που επιλέχθηκε το βράδυ της Κυριακής. Όλα παίρνουν την πορεία τους, λοιπόν, και οι τοποτηρητές αναλαμβάνουν δράση, μη τυχόν και τους ξεφύγει το παραμικρό ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ευαρέσκεια των εταίρων σχετικά με την υπερψήφιση της δανεικής σύμβασης, αλλά και για μια ταυτόχρονη αδιαφορία για την τύχη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι πλασάρεται προς τα έξω η εικόνα της εταιρικής ομπρέλας προστασίας.
Χαρακτηριστική είναι η οργή των ευρωπαίων για την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας, παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις της καγκελάριου Μέρκελ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί τελικά στην τύχη της. Και ενώ από την μια μεριά καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την μη έξοδό μας από την ευρωζώνη λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών στην ομαλή λειτουργία της, από την άλλη δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το πώς το εν λόγω υψηλά χρεωμένο κράτος θα εξυγιανθεί. Εκτιμάται επίσης ότι το ποσό που θα δοθεί ως δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα είναι τελικά μικρό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ  Γιούνκερ, είχε τονίσει πριν από λίγες ημέρες, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί από την στιγμή που καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είχε επίσης επισημάνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι από κοινού προσπάθειες με την ελληνική κυβέρνηση απέφεραν καρπούς και υπήρξε σημαντική πρόοδος καθώς το έλλειμμα μειώθηκε. Ο κος Γιούνκερ προειδοποίησε όμως ότι αν διαπιστωθεί ότι όλα πάνε στραβά στην χώρα μας, τότε δεν θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα δανεικής υποστήριξης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τον Μάρτη να προκύψει χρεοκοπία.
Λόγια υποστήριξης, λοιπόν, αλλά και ευθεία προειδοποίηση για την ελληνική κοινωνία ότι αν δεν δεχθεί τα νέα σκληρά μέτρα, το καράβι θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Και ήρθε έτσι η Κυριακή, και πολλοί από τον πολιτικό κόσμο προτίμησαν την διάσωση της χώρας από το άδειασμα του πορτοφολιού. Πολλά δις αναμένονται πλέον από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κανείς δεν γνωρίζει όμως σε ποιου τα χέρια θα πέσει αυτή η περιουσία και ποιο θα είναι το όφελος για τους πολίτες. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές κινούνται σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς, τονίζουν τα συνδικάτα, προαναγγέλλοντας τον νέο εργασιακό Μεσαίωνα.
Οι δανειστές, από την άλλη, πιέζουν ακόμη περισσότερο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σωρεία μέτρων τον Ιούνη, αν έχουν διεξαχθεί οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση με την ισχυρή πλειοψηφία που θα έχει συγκεντρώσει, θα περάσει τα μέτρα αυτά. Προς το παρόν, οι διεργασίες για την εφαρμογή στην πράξη του νέου μνημονίου προχωρούν ταχύτατα, αφού για άλλη μια φορά ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι των ψηφοφοριών. Αυτό διεφάνη και από τις μαζικές διαγραφές όλων όσων εναντιώθηκαν στην νέα λαίλαπα.
Με αποφάσεις – εξπρές τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας προχώρησαν στο διαζύγιο με σημαντικά στελέχη τους, και με  κάθε λεπτομέρεια έσπρωξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου στην ολοκλήρωση του έργου της. Και αυτό θα γίνεται εφεξής: οι αποφάσεις θα λαμβάνονται η μια μετά την άλλη ταχύτατα, ώστε να μην προλαβαίνουν οι πολίτες να δουν που βαδίζουν και προς τα που κατευθύνονται.
Και μιας και οι εκλογές τον Απρίλη δεν είναι καθόλου σίγουρες, όπως μας διαβεβαίωσαν πολλά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, και οι φήμες για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι την εξάντληση της τετραετίας ολοένα και δυναμώνουν, ο σκοπός είναι που αγιάζει τα μέσα, με λίγα λόγια να εφαρμοστεί στην εντέλεια το νέο πρόγραμμα λιτότητας. Με διαδικασίες – εξπρές, με κατανομή των δράσεων ανά υπουργείο και στόχο την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ. Ποσά που θα καταβληθούν στους εταίρους για παλιές δανειακές υποχρεώσεις και μια ύφεση που σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να υποχωρήσει.

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απαίτηση εφαρμογής της Συνταγματικής Πρακτικής Διορισμού Υπηρεσιακών Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την διενέργεια των Ευρωεκλογών

Στήλη “52 Εβδομάδες” Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.M., Υ…