Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μητρικός θηλασμός: αναντικατάστατη εμπειρία για το βρέφος και τη μητέρα

Μητρικός θηλασμός: αναντικατάστατη εμπειρία για το βρέφος και τη μητέρα

0
thliasmos_noskomeio_6-empros

Πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το 1ο σεμινάριο μητρικού θηλασμού της ΑΜΘ

Την πρόθεση εγκατάστασης συστήματος φιλικού προς τα βρέφη στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, στο προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο διοικητής κ. Μπαμπαλίδης

Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, στις 2 έως 5 Φεβρουαρίου, με μαζική συμμετοχή το 1ο μεταπτυχιακό σεμινάριο μητρικού θηλασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που διοργανώθηκε από την Παιδιατρική Κλινική και την Επιτροπή Θηλασμού του Νοσοκομείου Ξάνθης. σε συνεργασία με το Αλεξάνδρειο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας). Στο Σεμινάριο συμμετείχαν 130 επαγγελματίες υγείας (γιατροί, μαίες, νοσηλευτές) από Κρήτη μέχρι Σαμοθράκη και από Πτολεμαϊδα μέχρι Εύβοια. και 70 μαθητές της νοσηλευτικής σχολής.

Οι εκπαιδευτές ήταν  εξειδικευμένοι στον μητρικό θηλασμό: παιδίατροι, μαίες, ψυχολόγοι, παιδογαστρεντερολόγοι, διεθνώς πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας  IBCLC,  από το Αλεξάνδρειο Α.Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλονίκης (Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Αττικό Νοσοκομείο.   

Στο τετραήμερο σεμινάριο συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν στο μητρικό θηλασμό, το ρόλο του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, στη  δια βίου ρύθμιση του μεταβολισμού και της άμυνάς του. Τους κινδύνους για την μητέρα και το βρέφος που δεν θηλάζει, τα οικονομικά και οικολογικά πλεονεκτήματα του θηλασμού, τη διατροφή και την ψυχολογία  της θηλάζουσας.  Ακόμη, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση του θηλασμού στην Ελλάδα και το νομικό πλαίσιο στήριξής  του, ενώ ένα μέρος αφορούσε στις τεχνικές θηλασμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων.  Στο πλαίσιο των σεμιναρίων προβλήθηκαν εκπαιδευτικές  ταινίες, ενώ οι εισηγητές επιχείρησαν με διαφορετικούς εκπαιδευτικούς τρόπους, όπως οι ασκήσεις και τα βιωματικά σενάρια να προσεγγίσουν το θέμα του μητρικού θηλασμού, της στάσης του επαγγελματία της υγείας και τη σωστή και άρτια ενημέρωσή του, ώστε να μεταφέρει στην κάθε νέα μητέρα την ασφάλεια, αλλά και την διάθεση να ζήσει αυτή τη μοναδική και αναντικατάστατη εμπειρία.

Δημήτρης Αδαμίδης: «Να αφήσουμε το βρέφος να ακολουθήσει το ένστικτό του»

Ο Δημήτρης Αδαμίδης, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, πρόεδρος της επιτροπής θηλασμού του Νοσοκομείου Ξάνθης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του σεμιναρίου, έκανε λόγο για μία επιτυχημένη διοργάνωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, λόγω της μαζικής ανταπόκρισης.

Σχετικά με το ζήτημα της σημασίας του μητρικού θηλασμού, αλλά και της ενημέρωσης των εγκύων και νέων μητέρων  τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, καθότι και στην Ξάνθη οι μητέρες που θηλάζουν είναι πολύ λίγες, τάση που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα, όπου το τελευταίο 6μηνο, μόλις το 0,9% των γυναικών επέλεξε το μητρικό θηλασμό. «Σε αυτό έρχεται να απαντήσει το σεμινάριο. Στην ανάγκη για σωστή ενημέρωση, μιας και η πρόθεση των γυναικών να θηλάσουν στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης. Σχετικά με τους λόγους που αποθαρρύνουν τις νέες μητέρες από το θηλασμό, ο ίδιος εξήγησε ότι: «υπάρχει γενικά μια αδιαφορία πριν τον τοκετό για τον τρόπο που η μητέρα θα αναθρέψει το παιδί. Αυτό το κενό το νοσοκομείο ξάνθης προσπαθεί να το καλύψει με μαθήματα πριν τον τοκετό. Ωστόσο, πάσχουμε σε υποστήριξη από ειδικό υγείας αφού γεννήσει η μητέρα». Το πιο σημαντικό που αναφέρει όμως ο κ. Αδαμίδης είναι η διαδικασία που ακολουθείται τα πρώτα λεπτά του τοκετού: «Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού παίζεται αμέσως μετά τον τοκετό. Το παιδί είναι γενετικά προκαθορισμένο ότι θα θηλάσει, το καθοδηγούν οι ορμόνες και το ένστικτό του. Οι ιατρικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν αργότερα. Το βρέφος αμέσως μόλις γεννηθεί πρέπει να το αφήσουμε στην κοιλιά της μαμάς και αυτό μόνο του θα βρει το δρόμο για να θηλάσει. Όποτε το έχουμε πετύχει στο νοσοκομείο Ξάνθης τα πράγματα τσουλάνε πάρα πολύ εύκολα. Αλλιώς χάνεται αυτή η πολύτιμη ώρα».

Π. Μέξη: «Το μητρικό γάλα είναι ‘ασπίδα’ προστασίας της υγείας του βρέφους»

Η κ. Παναγιούλα Μέξη, υπεύθυνη της μονάδας εντατικής νοσηλείας στο Αττικό νοσοκομείο και μέλος της ελληνικής επιτροπής μητρικού θηλασμού έδωσε βαρύτητα στην αποφυγή μιας σειράς ασθενειών από τα παιδιά που θηλάζουν. «Η χορήγηση άλλου είδους διατροφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και παρενέργειες, όπως αλλεργία, που είναι η συνηθέστερη μορφή, ενώ παράλληλα στερείται το μωρό όλες τις προστασίες από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή το μεταβολικό σύνδρομο, που αποτελεί μάστιγα  και κύρια αιτία θανάτου, η οποία θα εμφανιστεί χρόνια μετά κι όμως θα μπορούσε να είχε προληφθεί με το μητρικό θηλασμό», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία αυξητική τάση στις γυναίκες που θηλάζουν, ωστόσο τη μεγάλη «τρύπα» αποτελεί η ελλιπής ενημέρωση, με κύριο σημείο παρεξήγησης την αίσθηση των γυναικών ότι αρκεί να θηλάσουν 10-20 μέρες, ενώ όπως συμβούλευσε η κ. Μέξη, θα πρέπει ο αποκλειστικός θηλασμός να διαρκέσει 6 μήνες και με συμπληρωματική διατροφή για 2 χρόνια.

Ι. Παπάκη: «Μεγάλο ενδιαφέρον στα προγεννητικά μαθήματα, αλλά έλλειψη υποστήριξης μετά τον τοκετό»

Η κ. Ιωάννα Παπάκη, μαία που συμμετέχει στη διοργάνωση των μαθημάτων προετοιμασίας μητρότητας και τοκετού του νοσοκομείου Ξάνθης ανέφερε το μεγάλο ενδιαφέρον των εγκύων για τα μαθήματα, ωστόσο υπογράμμισε το κενό που διαπιστώνεται στην υποστήριξη μετά τον τοκετό. Ενημέρωσε για τη λειτουργία του ιατρείου θηλασμού που μπορούν αν επισκέπτονται ή και να τηλεφωνούν για σχετικά θέματα οι νέες μητέρες (στο τηλ. 2541047287), αλλά και για την ανάγκη διεύρυνσης των ενημερωτικών εκστρατειών διαπιστώνοντας και η ίδια την έλλειψη που υπάρχει στη σωστή ενημέρωση.

Κ. Γραμματικού: «Απαραίτητες οι φιλικές προς το βρέφος δομές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία»

Η κ. Κωνσταντίνα Γραμματικού, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού, μαία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έδωσε βαρύτητα στην προγεννητική ενημέρωση των γυναικών για τον μητρικό θηλασμό, που, όπως αποδεικνύουν μελέτες, ανεβάζει τα ποσοστά «μύσης» στις νέες μητέρες. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν δομές baby friendly (φιλικές προς το βρέφος) σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατήρησε ότι το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν είναι σημαντικά πιο αυξημένο στις γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. «Παρόλα αυτά και οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο υπάρχει τρόπος να ενημερωθούν και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας. Θεωρώ ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι εφικτή, αλλά και αναγκαία στην περίοδο της κρίσης που ζούμε».

Θ. Μπαμπαλίδης: «Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε από τα πρώτα baby friendly νοσοκομεία της χώρας»

Για ένα σημαντικό σεμινάριο που δε συνηθίζεται στα επαρχιακά νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών που συναντώνται στη διοργάνωση, μίλησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Θανάσης Μπαμπαλίδης, που αντιπαρέβαλε αυτά τα προβλήματα με την τόλμη και το θάρρος της παιδιατρικής κλινικής που ανέλαβε την πρωτοβουλία να το πραγματοποιήσει. «Ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος και πρέπει αυτός όλες οι μητέρες να το κατανοήσουν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μπαμπαλίδης και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε την πρόθεση του Νοσοκομείου της Ξάνθης να αποτελέσει ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που θα θέσουν σε λειτουργία σύστημα φιλικό προς τα βρέφη. «Ευελπιστούμε με τη συνδρομή των γιατρών της παιδιατρικής και της μαιευτικής, να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…