Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια «άσπρη μέρα» για την Ξάνθη

Μια «άσπρη μέρα» για την Ξάνθη

0
xionia-empros

Ανοιχτό από νωρίς το εθνικό οδικό δίκτυο. Έπεσε πολύ αλάτι…και στην πόλη

Κλειστά τα σχολεία, ακυρώθηκαν δρομολόγια. 2 μικροατυχήματα στο Δήμο Αβδήρων. Αποκλεισμένοι οικισμοί στο δήμο Μύκης

Σε λευκό φόντο ξύπνησε όλος ο νομό μας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Το χιόνι άρχισε να πέφτει με ήπια ένταση από τις 4 ξημερώματα της Πέμπτης, σκεπάζοντας τα πάντα. Το ξημέρωμα βρήκε την πόλη, την ορεινή και την πεδινή ζώνη ντυμένες στα λευκά, ενώ την ίδια στιγμή το κρύο είχε μετριάσει και το θερμόμετρο έδειχνε  – 3 μέσα στην πόλη. Το ύψος του χιονιού είναι κατά τόπους από 5 – 10 πόντους στην ορεινή περιοχή,  η οποία και παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.   

3 εκχιονιστικά της Π.Ε. Ξάνθης άνοιξαν το εθνικό δίκτυο
Αξημέρωτα έπιασαν δουλειά τα τρία εκχιονιστικά (αλατιέρες – γκρέιντερς) της Π.Ε. Ξάνθης με το κ. Καραλίδη να συντονίζει την επιχείρηση – εκχιονισμού του εθνικού δικτύου. Το ένα …τράβηξε προς την πεδινή ζώνη του νομού ανοίγοντας το δρόμο και ρίχνοντας αλάτι (πάνω από 50 τόνους σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Καραλίδη) στους κεντρικούς οδικούς άξονες του δήμου Αβδήρων μέχρι το Πόρτο Λάγος και Τοπείρου και τα υπόλοιπα δύο …τράβηξαν προς στην ορεινή ζώνη ανοίγοντας το εθνικό δίκτυο της Σταυρούπολης ενώ το τρίτο άνοιξε τον άξονα του Εχίνου – Θέρμες, τη δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου και του Δημαρίου. Έτσι οι άξονες του εθνικού δικτύου παρέμειναν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κλειστά τα σχολεία σ’ όλο το νομό
Τα σχολεία όμως –νηπιαγωγεία –  δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια – σ’ όλο το νομό δεν λειτούργησαν με απόφαση του κ. Καραλίδη: «λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, που δημιουργήθηκαν και θα επιδεινωθούν με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από τον παγετό, τη χιονόπτωση και το ψύχος, συνθήκες  που εγκυμονούν κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και τη μετακίνηση των μαθητών» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όσον αφορά τη σημερινή μέρα πρόκειται να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης κυρίως στις αυλές των σχολείων και αναλόγως και με τις καιρικές συνθήκες (αναμένεται νέο κύμα χιονιά) θα αποφασιστεί η λειτουργία τους ή μη και θ’ ανακοινωθεί εγκαίρως, όπως μας πληροφορεί ο κ. Καραλίδης.

Έπεσε πολύ αλάτι και στην πόλη…
Συναγερμός στις 5.30 το πρωί για την Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης και τον υπεύθυνο κ. ΠαναγιώτηΤαρενίδη. Πρώτη δουλειά η αλατιέρα ν’ ανοίξει το δρόμο προς το νοσοκομείο και στη συνέχεια τα τέσσερα αγροτικά με 20 – 25 υπαλλήλους που έριχναν με τα χέρια αλάτι στην Παλιά Πόλη, στο Σαμακώβ, στα Κιμμέρια. Παράλληλα το εκχιονιστικό του πρώην Δ. Σταυρούπολης άνοιξε το δρόμο στους οικισμούς Κομνηνά – Πασχαλιά Ιωνικό μέχρι το Δασικό χωριό φτάνοντας μέχρι το 8ο χιλιόμετρο. Το μεσημέρι τα αγροτικά του δήμου έφτασαν και στο Πίλλημα και έτσι όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης καθώς και επικίνδυνα σημεία (ανηφόρες, σοκάκια κ.λ.π.) ήταν ανοιχτά. Όμως προβλήματα υπήρξαν λόγω του παγετού καθώς σε πολλά πεζοδρόμια υπήρχε μεγάλη ολισθηρότητα. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει κι άλλη χιονόπτωση και μόνο το Σάββατο προβλέπονται καταιγίδες.

Έσπασαν δίκτυα λόγω παγετού
Προβλήματα αντιμετώπισε και η ΔΕΥΑΞ όλες τις τελευταίες μέρες καθώς εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών το νερό πάγωνε μέσα στα δίκτυα τα οποία είναι μιας 20ετίας με αποτέλεσμα να σπάνε σωλήνες. Ο κ. Τσέπελης δήλωσε ότι οι υπάλληλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο επιδιορθώνοντας τα σπασμένα δίκτυα και  ρίχνοντας αλάτι όπου χρειάζεται και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω παγετού.  

Αποκλεισμένοι οικισμοί στο δήμο Μύκης
Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στο δήμο Μύκης καθώς η γεωμορφολογία καθιστά δύσβατους και δυσπρόσιτους πολλούς οικισμούς. Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος κ. Τσουκάλ από νωρίς το πρωί έριξαν αλάτι με την αλατιέρα του δήμου και με 2 4Χ4 που διαθέτει ο δήμος. Και ενώ οι κεντρικοί άξονες είναι ανοιχτοί ωστόσο μέχρι το μεσημέρι υπήρχαν αποκλεισμένοι οικισμοί και γίνεται προσπάθεια να πλησιάσει το εκχιονιστικό. Το ύψος του χιονιού φτάνει στους 10 πόντους και είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σ’ όλη την ορεινή ζώνη. Πάντως ο κ. Τσουκάλ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σε σύγκριση με άλλες φορές.

Ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ – Προβλήματα λόγω παγετού στην Εγνατία
Όπως πληροφορηθήκαμε από το ΚΤΕΛ Ξάνθης, δεν έγιναν τα πρωινά δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή λόγω προβλημάτων στην Εγνατία που δημιουργήθηκαν από τον παγετό. Να σημειώσουμε ότι  ισχύει απαγόρευση για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων. Επίσης ακυρώθηκαν τα πρωινά δρομολόγια προς τα Άβδηρα  και μόνο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν 4 δρομολόγια προς τα Άβδηρα και 2 δρομολόγια προς τους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου. Κανένα όμως δρομολόγιο δεν έγινε προς τους ορεινούς οικισμούς. Τέλος να σημειώσουμε ότι κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των φέρυ μπόουτ για Θάσο.

Μικροατυχήματα στο Δήμο Αβδήρων
Μικρά προβλήματα είχε απ’ την χιονόπτωση ο δήμος Αβδήρων τα οποία αντιμετώπισε μισθώνοντας ιδιωτικό όχημα (δεν έχει αλατιέρα) ρίχνοντας αλάτι στους οικισμούς. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο Σέλερο ενώ δύο μικροατυχήματα έγιναν νωρίς το πρωί. Το ένα στην ανηφόρα των Αβδήρων όπου ιδιωτικό ΙΧ εξετράπη λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου και συγκρούστηκε με το περιπολικό της αστυνομία και ένα μέσα στη Γενισέα πάλι με εκτροπή από το δρόμο. Δεν υπήρχαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές. Να σημειώσουμε ότι ελαφρύ ατύχημα επίσης με υλικές ζημιές έγινε και στο δρόμο προς Καζίνο Ξάνθης. Ο Δήμος Τοπείρου επίσης δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα αλλά παρόλα αυτά οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας έριξαν αλάτι μέσα στους οικισμούς.

Οδηγίες από την Τροχαία Ξάνθης
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:
«Καλέστε στο 112 ή στο 100 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη χωρίς χρέωση.
– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί.
– Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.
– Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…