Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καινοτομία: ο δρόμος προς την ανταγωνιστικότητα

Καινοτομία: ο δρόμος προς την ανταγωνιστικότητα

0
synantisi_sbbe-_auth-empros

Καινοτόμες πρακτικές στις επιχειρήσεις της Ξάνθης με τη συνεργασία ΑΠΘ και ΣΒΒΕ

Συνάντηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Ξάνθη για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και εργαλείων, με στόχο τη μείωση του κόστους

Συνάντηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας, από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών- Βιοτεχνιών Ν. Ξάνθης, με σκοπό να διερευνηθεί ποιες επιχειρήσεις επιθυμούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σχετικό με την αναζήτηση και εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών μείωσης κόστους. Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες πρωτεύουσες νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως και της Νότιας Βουλγαρίας, ώστε να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και να επιλεγούν οι 100 στις οποίες θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και εργαλεία προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας σε 6 σημαντικούς τομείς της καθημερινής δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων: α) κόστη διαδικασιών- Εργαζόμενοι και διαδικασίες, β) κόστη εφοδιαστικής αλυσίδας, γ) κόστη στη διαχείριση εγκαταστάσεων-πράσινα κτίρια, δ) ενεργειακό κόστος – χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ε) κόστη παραγωγής, προβλεπτική συντήρηση και χρήση αισθητήρων για μειωμένη κατανάλωση και στ) κόστη προβολής-προβολή σε social media. Το πρόγραμμα είναι διασυνοριακό και σε αυτό θα συμμετέχουν 100 επιχειρήσεις, από τις οποίες 70 θα είναι από την Ελλάδα και 30 από τη Βουλγαρία. Από αυτές που θα επιλεγούν, θα αναπτυχθούν πλήρη σχέδια καινοτομίας για 30 επιχειρήσεις και στις 10 με τη μεγαλύτερη ωριμότητα θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της μελέτης εντός του 2013.

Σ. Τζιάρης: «η καινοτομία είναι το ‘κλειδί’ για την ανταγωνιστικότητα»
Ο Σωτήρης Τζιάρης, διδάκτορας του τμήματος Χωροταξίας του ΑΠΘ σε θέματα καινοτομίας, ο οποίος έχει αναλάβει το project από την πλευρά του πανεπιστημίου και ως εκ τούτου παραβρέθηκε στην εκδήλωση στην Ξάνθη, σημείωσε ότι: «μεσούσης της κρίσης η λέξη καινοτομία  έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι η βασική έννοια ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας. Μέσα στην κρίση παρατηρούμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών και ένα εξωτερικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων. Η καινοτομία μας δίνει την προοπτική με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεφύγουν από το στενό ανταγωνιστικό μοντέλο της βάσης κόστους που έχουμε. Θέλουμε νέες ιδέες, φρέσκες ιδέες και νέα προϊόντα με κλίμακα παγκόσμιας αγοράς». Όσον αφορά στη συμβολή του προγράμματος προς αυτή την κατεύθυνση εξήγησε: «το πρόγραμμα θα βοηθήσει επιχειρήσεις να αναπτύξουν αυτές τις ιδέες και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της περιοχής, αλλά σε μία παγκόσμια κλίμακα». Σχολιάζοντας τον τομέα εφαρμογής της δράσης, που δεν περιλαμβάνει το μισθολογικό κόστος, ο κ. Τζιάρης ανέφερε: «Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες για τη μείωση του κόστους αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα επίδρασης. Το μισθολογικό κόστος είναι ένας μικρός παράγοντας ικανός όμως να επηρεάσει περισσότερο αν δεν εφαρμοστούν τα υπόλοιπα».

Β. Σκαρλάτος: «Τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και πολιτικής βούλησης»
Ο πρόεδρος των συνδέσμου βιομηχανιών- βιοτεχνιών Ξάνθης Βασίλης Σκαρλάτος περιέγραψε συνοπτικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος από τις επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν, αλλά και την κοινή δράση με τη Νότια Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του κατά πόσο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα σημείωσε: «αυτό έχει να κάνει με ένα σύνολο νοοτροπίας, με ένα σύνολο κουλτούρας, αυτό που πολλές φορές τουλάχιστον οι σύνδεσμοί μας, η οργανωμένη κοινότητα παραγωγικής επιχειρηματικότητας έχει τονίσει σχετικά με το τεράστιο έλλειμμα στη λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων που συνοδεύει το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε: «και θα έπρεπε το σύνολο της πολιτικής να συντονιστεί και να προσανατολιστεί σε αυτό και να μην περιμένει να συμπιεστεί το κόστος εργασίας για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε ως τώρα».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…