Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ένα βραβείο αλλάζει την ιστορία του Γυμνασίου Σμίνθης

Ένα βραβείο αλλάζει την ιστορία του Γυμνασίου Σμίνθης

0
mathites_sminthi-empros

Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά τη βράβευση 3 μαθητών από το Βρετανικό Ινστιτούτο

Με μία ταινία μικρού μήκους για την «επικοινωνία» της Φυσικής κέρδισαν μία συναρπαστική εμπειρία, ένα ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά και την ευκαιρία να δουν τις επιστήμες και τα μαθήματα με «άλλο μάτι»

Ο ενθουσιασμός δεν έχει υποχωρήσει ούτε λίγο σχεδόν δύο μήνες μετά στο Γυμνάσιο Σμίνθης. Παραμένει ολοζώντανος στα αυθόρμητα συνεσταλμένα χαμόγελα των 3 μαθητών που συμμετείχαν στον πανελλαδικό διαγωνισμό για την «επικοινωνία» της Φυσικής που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο, αλλά και στην «ατμόσφαιρα» του σχολείου που χάρη σε μία κοινή προσπάθεια αναδείχθηκε πρώτο, λαμβάνοντας τόσο το βραβείο των κριτών, όσο και του κοινού. Στο σχολείο, τίποτα πια δε θα είναι το ίδιο. Γιατί έγινε η αρχή. Η αρχή της οικειοθελούς ενασχόλησης με τα μαθήματα σε ένα εξωδιδακτικό πλαίσιο με ευχάριστο περιβάλλον. Η αρχή για τη συμμετοχή σε ένα πανελλαδικό διαγωνισμό στην Αθήνα, που χάρη στη διάκριση συνοδεύεται και από ένα δεύτερο ταξίδι στο Λονδίνο, όπου οι 3 μαθητές θα παραβρεθούν σε ένα μεγάλο επιστημονικό φεστιβάλ με συνομήλικούς τους. Η αρχή για τη συνεργασία, την κοινή προσπάθεια και την επιβράβευση που βγαίνει προς τα έξω και ανταμοίβεται, με ένα τρόπο που οι ίδιοι οι βραβευθέντες μαθητές αποκαλούν: «το καλύτερο δώρο».

Δύο βραβεία και το πιο δυνατό χειροκρότημα!
Ο λόγος για την Αϊτούλ Καρπάτς, τη Γκιουλμπαχάρ Ζουμπούλ και τον Εμράχ Καραχότζα, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Κίτσιου και μαζί έστησαν το σκηνικό για μια ταινία μικρού μήκους με «μικρά μαγικά» της φυσικής που μπορούν να γίνουν στο εργαστήριο του σχολείου.
«Δε μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι κερδίσαμε. Η κυρία μας έλεγε ότι καλούν εμάς γιατί βγήκαμε πρώτοι κι εμείς δε το πιστεύαμε», λέει με χαμόγελο η Γκιουλμπαχάρ σα να βρίσκεται ακόμα εκεί. «Εμείς δεν ξέραμε ούτε για το βραβείο, ούτε για το ταξίδι στο Λονδίνο», προσθέτει ο Εμράχ, που εκφράζει την πελώρια χαρά και τη συγκίνηση που ένιωθαν εκείνη της στιγμή. «Είχαμε πάρα πολύ άγχος και αγωνία γιατί είχαμε προβλήματα στην αρχή», εξηγεί η Αϊτούλ, «είχαμε μόνο μία εβδομάδα για να προετοιμαστούμε, είχαμε και μία ατυχία με τον ήχο στην κάμερα και έπρεπε να το ξαναγυρίσουμε. Δεν είχαμε καν υλικά, εργαστήριο εξοπλισμένο και άλλα απαραίτητα. Για τη στολή του δρυίδη χρησιμοποιήσαμε ένα σεντόνι!».
Ανάμεσα σε 259 συμμετέχοντες από 75 σχολεία οι μαθητές της Σμίνθης με τη δασκάλα τους «κέρδισαν» όχι μόνο τους κριτές, αλλά και το κοινό, πράγμα που για πρώτη φορά συνέπιπτε στην ίδια συμμετοχή. Το πιο όμορφο όμως, που μεταφέρουν οι μαθητές είναι ότι εισέπραξαν το μεγαλύτερο χειροκρότημα!

Η ευκαιρία και η τόλμη που έγιναν «μάθημα» ζωής
Οι μαθητές μιλούν για μια θαυμάσια εμπειρία που τους έδωσε όχι μόνο την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Αθήνα και το Λονδίνο, αλλά και τη δυνατότητα να δουν ότι τα μαθήματα μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο που τους έδειξε ότι όχι μόνο ότι ένα μάθημα μπορεί να γίνει πιο κατανοητό, αλλά και πιο απολαυστικό! «Μάθαμε και να συνεργαζόμαστε, μας βοήθησαν και οι υπόλοιποι συμμαθητές μας πολύ, λέγανε ιδέες, λέγανε σκέψεις», λέει η Αϊτούλ και η Γκιουλμπαχάρ τη συμπληρώνει λέγοντας: «και η δασκάλα μας μας βοήθησε πάρα πολύ, χωρίς αυτή άλλωστε δε θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε». «Μας έμαθε ότι το σχολείο δεν είναι μόνο διάβασμα», προσθέτει και ο Εμράχ και όλοι μαζί λένε: «η γλώσσα της φυσικής επιστήμης είναι παγκόσμια και μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο», όπως τους θυμίζει συχνά η κ. Κίτσιου στο μάθημα. Μετά γελάνε όλοι μαζί.
«Στη ζωή πρέπει πάντα να δοκιμάζεις και να μη μένεις πίσω. Αυτό μας δίδαξε αυτή η εμπειρία», συνεχίζει η Γκιουλμπαχάρ. «Και ότι θα το ξανακάναμε οπωσδήποτε!», συμπληρώνει ο Εμράχ.
Ρωτάμε τα κορίτσια για τη στάση των γονιών τους, για το ταξίδι και την προβολή στο διαδίκτυο. «Η δασκάλα μας είπε όλους να ρωτήσουμε τους γονείς μας, εμένα οι δικοί μου μου είπαν να κάνω αυτό που επιθυμώ εγώ», απαντά η Αϊτούλ.
Αν και η «ματιά» τους για τη Φυσική και το σχολείο άλλαξε για τα καλά, το «βλέμμα» τους τώρα είναι στο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Λονδίνο και θα βρίσκονται εκεί.

Μια μεγάλη επιτυχία, ένα σπουδαίο παράδειγμα
Για μια μεγάλη επιτυχία του σχολείου που γεμίζει όλους με υπερηφάνεια μιλά ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Δεληγιώργης, ο οποίος εξηγεί ότι «παρότι φαινόταν απίθανο στην αρχή, και υπήρχε και μια απαισιοδοξία λόγω του συναγωνισμού με τόσα ακόμη σχολεία, ανάμεσά τους και ιδιωτικά, που διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι μαθητές μας κατάφεραν να διακριθούν και να ξεχωρίσουν», σημειώνει ο κ. Δεληγιώργης, προσθέτοντας ότι: «τώρα πλέον αποτελούν παράδειγμα και για τους συμμαθητές τους, αλλά και για τους επόμενους μαθητές. Κάποιοι εκδηλώνουν και λίγη ζήλια, αλλά εκ των υστέρων», λέει χαμογελώντας προς τους βραβευθέντες μαθητές ο διευθυντής τους.
«Είναι μια πολύπλευρη επιτυχία, εξαιτίας του συναγωνισμού με τα άλλα σχολεία, εξαιτίας της αλλαγής στο κλίμα του σχολείου, της δημιουργικής δουλειάς που έγινε και του κοινωνικού περιβάλλοντος για τα κορίτσια που δείχνει πλέον ότι είναι διαφορετικό», λέει καταληκτικά ο ίδιος.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Σχήμα Πλατάνου τιμά τον Βασίλη Τσιτσάνη σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Ξάνθη

Λαϊκές μελωδίες και το έργο του μεγάλου δημιουργού ζωντανεύουν στο Misirlou Live Stage το …