Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ΔΗΜ.ΑΡ.: Ώριμο και αναγκαίο το αίτημα για κατάργηση της Σαρίας

ΔΗΜ.ΑΡ.: Ώριμο και αναγκαίο το αίτημα για κατάργηση της Σαρίας

0
mousoulmanes_parathyro-empros

Έως και υποκριτική χαρακτηρίζει ο Κ. Δέλκος τη στάση όσων μιλούν για μη ετοιμότητα της μειονότητας

Αρνείται την υποβολή πρότασης υποψηφιότητας σε κανένα παράγοντα της μειονότητας ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης

Τη στάση της ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης της Σαρίας, που εφαρμόζεται στη Θράκη, επέλεξε να κάνει σαφή η Δημοκρατική Αριστερά, μέσω ανακοίνωσης, με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Σωκράτη Ξυνίδη, στις οποίες ο τελευταίος είχε προβεί κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Ξάνθη. Ο Κώστας Δέλκος, εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης σχολιάζει το επιχείρημα που πρόταξε ο αν. υπουργός σχετικά με την ετοιμότητα της μειονότητας και μιλά για τις σχέσεις της μειονότητας με τη Δημοκρατική Αριστερά, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, όπου το κόμμα ξεκινά με αυξημένες φιλοδοξίες, εξαιτίας της δημοσκοπικής του ανόδου.

Ξεκάθαρη στάση κατά της Σαρίας και εκλογή των μουφτήδων από τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Σημείο αιχμής και αφορμή για την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς φαίνεται ότι είναι το σημείο εκείνο της τοποθέτησης του Σωκράτη Ξυνίδη, όπου, ο αν. υπουργός, αν και ως ευρωπαίος πολίτης και δικηγόρος τίθεται κατά της ανάθεσης δικαστικών αρμοδιοτήτων στο μουφτή, αναρωτιέται τι αποτελεσματικότητα θα έχει μία ριζική αλλαγή με την κατάργηση του ισλαμικού νόμου, αν η μειονότητα δεν είναι έτοιμη να το αποδεχτεί και να το εφαρμόσει. «Θα αποτελέσει ακόμη ένα κενό γράμμα», είχε τονίσει ο Σ. Ξυνίδης, προσθέτοντας: «όπου δεν τίθενται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού κεκτημένου θα μπορούσε να υπάρξει μία συζήτηση για τις δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή, ως δέον, αλλά σαν ‘γέφυρα’ για την προετοιμασία της κοινωνίας».
Στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «η Ελλάδα, παρόλο που συνταγματικά έχει κατοχυρώσει την ισότητα των δύο φύλων, μοιάζει να ανέχεται την άνιση μεταχείριση των γυναικών της μουσουλμανικής μειονότητας, όσον αφορά στα θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου και δημιουργεί, με τον τρόπο αυτόν, πολίτες δύο κατηγοριών. Η Σαρία πχ. αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του συμπληρωματικού πρωτόκολλου των Παρισίων αλλά και του άρθρου 116, παρ. 2 του ελληνικού συντάγματος: «Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών». Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι  η κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία, η οποία δεν προκύπτει από καμία Διεθνή Συνθήκη, και υπαγωγή όλων των σχετικών  διαφορών στα ελληνικά τακτικά δικαστήρια με εφαρμογή του Αστικού Κώδικα, όπως για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Ο Μουφτής πρέπει να περιορίζεται στα αμιγώς θρησκευτικά του καθήκοντα και να αναδεικνύεται από την ίδια την μειονότητα».

Κατάργηση της Σαρίας: ώριμο, δημοκρατικό και αναγκαίο αίτημα
Ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης σημειώνει επεξηγηματικά ότι ανάλογες μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες κοινωνικά, ακόμη και αν δεν μπορούν να εκφραστούν με τους τρόπους που θα αναμέναμε και οπωσδήποτε η πιθανή ετοιμότητα δεν πρέπει να καθορίζεται από τη στάση των «επωνύμων» της μειονότητας, αλλά του συνόλου της πλειονότητας και κυρίως των γυναικών που βιώνουν τις συνέπειες της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου. Όπως μας ενημερώνει ο Κ. Δέλκος, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς συζητήθηκε το θέμα κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η πολιτική στάση του κόμματος, προς την κατεύθυνση της κατάργησης της Σαρίας ως απαραίτητης διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς και να συνδεθεί το ζήτημα της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, με άλλες πτυχές που αφορούν στη λειτουργία της μειονότητας, τον ορισμό του μουφτή κλπ.
Μάλιστα, ο Κ. Δέλκος χαρακτηρίζει «άγνοια της πραγματικότητας, αν όχι υποκριτική την αναφορά περί μη ωριμότητας της μειονότητας» και τόνισε ότι: «οι ταγοί μπορεί να μην θέλουν, αλλά για την πλειονότητα των μελών της μειονότητας και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας το αίτημα είναι ώριμο, δημοκρατικό και αναγκαίο». Επίσης, πρόσθεσε ότι: «με τη μη κατάργηση της Σαρίας δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος  παράπλευρων ζητημάτων και καίριων συμφερόντων».

Καμία εκλογική συζήτηση με τη μειονότητα, λέει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Κληθείς από το «Ε», ο Κ. Δέλκος απαντά επίσης στις σχέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη μειονότητα, τις πρόσφατες επισκέψεις Κουβέλη στην περιοχή, τη γνωριμία του με τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και την πιθανή επαφή με τον Τσετίν Μάντατζη, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Δέλκος αρνείται κάθε σενάριο προσέγγισης με γνώμονα την πιθανή υποψηφιότητα μεταξύ στελεχών του κόμματος και της μειονότητας. «Όποιος θέλει να στραφεί στη Δημοκρατική Αριστερά, εδώ είμαστε. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα και την πολιτική οξυδέρκεια να ξεχωρίσουμε αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, από αυτούς που εντοπίζουν πολιτικά σημεία σύγκλισης με τη Δημοκρατική Αριστερά», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πάντως ότι: «μέχρι στιγμής δεν υπεβλήθη καμία πρόταση υποψηφιότητας σε κανένα παράγοντα της μειονότητας από τη ΔΗΜ.ΑΡ.»

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…