Σχόλια 23/02/2012

0
giannena-empros

Αλληλεγγύη  εταίρων = επίτροποι παντού
Θωμάς Βουγιουκλής    

Ακρότητες μαθητών  


Αλγεινότατη εντύπωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη εικόνα μαθητών Γυμνασίων-Λυκείων Ιωαννίνων οι οποίοι κατά την παρέλαση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, την στιγμή που διέρχονταν μπροστά από τους επισήμους, τους μούντζωσαν.
Άλλοι, φώναζαν διάφορα συνθήματα εναντίον τους και γενικά υπήρξε μια στάση προσβολής και απαξίωσης που δεν τιμά τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς αυτών.
Χαρακτηρίζουν οι πράξεις τα άτομα, όπως και τις κοινωνίες. Και στην παραπάνω περίπτωση αυτό που συνέβη δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μέγιστη προσβολή, όχι στα πρόσωπα των επισήμων αλλά στους θεσμικούς τους ρόλους.
Μόνον θλίψη επομένως και έντονος προβληματισμός για τη νεολαία και αυτούς που τους μορφώνουν και τους διαπαιδαγωγούν.
«Ε»    

 

Συντάξεις μαϊμού  


Σε δεκάδες χιλιάδες θα φτάσουν τελικά οι συντάξεις μαϊμού κάθε κατηγορίας και μορφής στη χώρα μας, μετά τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει.
Ένα απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο που επιτέλους θα λάβει τέλος. Και ελπίζουμε όσοι παρανόμησαν, να πληρώσουν και να επιστρέψουν τα χρήματα που ελάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται.
Χρήματα βέβαια που έμπαιναν παρανόμως στις τσέπες τους και τα οποία έφθαναν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως!!
Αυτός λοιπόν είναι ο Έλληνας. Που καταδεχόταν να εμφανίζεται τυφλός, να παίρνει σύνταξη τυφλού και αυτός τελικά να οδηγεί ταξί!
Ξεφτιλισμένη ιστορία, ξεφτιλισμένο και ξεχαρβαλωμένο κράτος, αδίστακτοι «πολίτες».
-Είχε δίκιο λοιπόν ο Πάγκαλος όταν έλεγε το περίφημο «Μαζί τα φάγαμε»…
«Ε»    

 

Εβροφάρμ Α.Ε.  


Άλλη εταιρεία είναι η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα που εδρεύει στον Έβρο και άλλη, σαφέσταστα, η Ευρωφάρμ Α.Ε. που αγόρασε την εταιρεία ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ.
Κάνουμε τη διάκριση αυτή διότι διαπιστώσαμε ένα μπέρδεμα σε αρκετούς συμπολίτες.
Η Ευρωφάρμ Α.Ε. έχει ως αντικείμενό της την εμπορία λιπασμάτων, σπόρων και τώρα με την εξαγορά της ΕΛΒΙΖ τις ζωοτροφές.
Από την πλευρά μας, ευχές για επιτυχία της νέας ιδιοκτησίας στο επιχειρηματικό της άνοιγμα.
Ως προς την ΕΛΒΙΖ, να ζήσουμε να την θυμόμαστε…
«Ε»    

 

Θα μείνει το όνομα ΣΕΚΑΠ  


Προς ανησυχούντες και εν γένει απορούντες εάν η Ινδική εταιρεία που απέκτησε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, θα διατηρήσει ή όχι το όνομα της ΣΕΚΑΠ στα πακέτα.
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα σήματα της ΣΕΚΑΠ πως θα παραμείνουν ως έχουν.
COOPER, GR και άλλα, θα κυκλοφορούν με την γνωστή τους ονομασία. Απλά, το όνομα ΣΕΚΑΠ Α.Ε. το οποίο μάλιστα μετά δυσκολίας διακρίνεται στην ράχη των πακέτων, σιγά-σιγά θ’ αλλάξει.
Και είναι λογικό αυτό, διότι η ΣΕΚΑΠ εξέφραζε μια άλλη φιλοσοφία από ιδρύσεώς της το 1977. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, τα πράγματα αλλάζουν προς θλίψη κάποιων.
Είναι όμως προτιμότερη η αλλαγή και προσαρμογή από το κλείσιμο, όπως έγινε σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ…
«Ε»    

 

 
Σταθερές αξίες  


Τι ερώτηση έκανε ο Δημήτρης Βορίδης στο Μελέτη Τερζόγλου σχετικά με το έργο της κατασκευής του ποδηλατόδρομου ανάμεσα στις δύο γέφυρες του Κόσυνθου;
Αναρωτήθηκε αν η υπηρεσία προτίθεται να κόψει τα δέντρα που βρίσκονται στη σειρά και ευτυχώς –για όλους- πήρε τη διαβεβαίωση ότι κανένα δέντρο δε θα κοπεί.
Η άλλη, επίσης λογική ερώτηση ήταν γιατί χρειάζεται να σκάψουν σωλήνες και αποχετεύσεις για να φτιάξουν ποδηλατόδρομο. «Τόσο μεγάλος είναι πια που θα κάνετε τουαλέτες για τη διαδρομή…;», είπε χωρίς φυσικά να περιμένει απάντηση.
Ε.Δ.  

 

Τεράστιο ενδιαφέρον  


Πραγματικά τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας και στην Ξάνθη, σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις. Νέοι και μεγαλύτεροι βρίσκουν σε αυτές τις θέσεις μια ευκαιρία, μια προσωρινή «ανάσα», καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη μήνες στην ανεργία.
Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι για τις θέσεις αυτεπιστασίας σε οικοδομικές επιχειρήσεις, ακόμη και γυναίκες κάνουν αιτήσεις!
Ε.Δ.  

 

Στ’ άρματα  


Το θέμα βέβαια που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, σχετιζόταν με το «κάζο» που κάνει για μια ακόμη χρονιά ο στρατός, απορρίπτοντας το αίτημα του δήμου για χορήγηση των αυτοκινήτων του, ώστε να μεταφέρονται τα άρματα της παρέλασης. Ο Μανόλης Φανουράκης ήταν έξω φρενών: «θα δουν τι θα πάθουν. Ο δήμος είναι δίπλα τους σε όλα κι αυτοί…». Κάθετα αρνητικός ήταν ο Νίκος Φωτιάδης: «όχι δεν πρέπει να τα δώσουν. Ο στρατός δεν είναι ‘για τα καρναβάλια’. Ας απευθυνθεί ο δήμος στο σύλλογο αυτοκινητιστών». Πιο νηφάλιος ο Νίκος Ανταμπούφης έλεγε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις: «να δώσουν από 4 τζιπάκια ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία»… Πάντως, η πρόταση που συζητήθηκε λιγότερο από κάθε άλλη, αλλά προκάλεσε το πιο πολύ γέλιο ήταν να δώσουν εθελοντικά ιδιώτες τα τζιπάκια τους, με προτεραιότητα στα οχήματα των δημοτικών συμβούλων! Αν οδηγούσαν και οι ίδιοι θα ήταν η μεγαλύτερη πρωτοτυπία για μια τέτοια διοργάνωση!
Ε.Δ.    

 

 
Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία


  …με τα στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν τα άρματα του καρναβαλιού στην παρέλαση.  Ο Στρατός αρνείται να τα παραχωρήσει και μπαίνει πολιτικό «μέσον»! Πέρσι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μεσολάβησε ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Φέτος επί κυβέρνησης Παπαδήμου γίνονται προσπάθειες να μεσολαβήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς μιας και υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο «δικός του» κ. Αβραμόπουλος. Μάλιστα  – όπως έμαθα – το αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού της Ξάνθης ανέλαβε να το μεταφέρει στον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. η πρόεδρος της  ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου.
Μ.Ξ.  

 

   
Η Bommidala Sekap


Και καλά η ΑΤΕ ξεφορτώθηκε τις μετοχές της στην ΣΕΚΑΠ όπως διακαώς επιθυμούσε και έβαλε και στην τσέπη της 25 εκ. ευρώ. Τώρα όμως για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Ινδό πρέπει να συμφωνήσει και η ΣΕΚΕ και είτε να πουλήσει και αυτή μερίδιο ή όλο το πακέτο των μετοχών της είτε να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ αναλογικά με το ποσοστό της . Υπενθυμίζουμε ότι για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρέπει σύμφωνα με το καταστατικό της ΣΕΚΑΠ να συμφωνήσουν τα 2/3 των μετόχων. Πάντως μέχρι στιγμής η ΣΕΚΕ δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η γενική συνέλευση των μετόχων στις 6 Μαρτίου. Αν κρίνουμε πάντως από τις δηλώσεις του πρόεδρου της κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, η ΣΕΚΕ θέλει το καλό της ΣΕΚΑΠ και πάντα ήταν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της . Άρα μάλλον θα τα βρει με τον Ινδό…Τώρα όσο αφορά τους εργαζόμενους – συνταξιούχους που έχουν το 8% αυτοί μάλλον είναι έτοιμοι να πουλήσουν όπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος κ. Λειβαδίτης. Το ερώτημα βεβαίως για τους εργαζομένους  είναι τι μισθούς θα δίνει ο Ινδός. Μήπως …Ινδίας; Αν και με το νέο μνημόνιο και την κατάρρευση του κατώτερου μισθού στα 480 ευρώ δεν απέχουν και πολύ οι ελληνικοί μισθοί από μισθούς Ινδίας…Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ πρέπει να ξεχάσουν τα εργασιακά τους προνόμια και τους μισθούς  με τη σύμβαση της ΟΣΕΓΟ. Κυρίως θα πρέπει να ξεχάσουν το συνεταιριστικό παρελθόν της ΣΕΚΑΠ!
Μ.Ξ.    

 

Μόνο η Εκκλησία γλιτώνει από το κούρεμα των ομολόγων  


Τα κεφαλαιακά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και Ν.Π.Δ.Δ. (Επιμελητήρια κλπ) τοποθετούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υποχρεωτικά σε ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου. Τώρα κουρεύονται κατά 50%.
Εξαιρούνται με πρόσφατο νόμο του Γεωργίου Παπανδρέου – δώρο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – τα κεφάλαια της Εκκλησίας.
Για μια ακόμη φορά η Εκκλησία ευνοείται ευλογώντας τα γένια της.  
Εφημ. Πρώτο Θέμα 19/2/12
Business stories, σελ.4
Βενέτης Καρτσίδης

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…