Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μητρώο παζαριού και γραμμοσήμανση προσεχώς

Μητρώο παζαριού και γραμμοσήμανση προσεχώς

0
pazari_xanthis-empros

Εξόφληση χρεών και εκκαθάριση επιχειρεί ο δήμος Ξάνθης. Ήδη ολοκληρώθηκαν 250 καταγραφές

Νομικά κωλύματα και τεχνικά εμπόδια συναντά ο Γιάννης Τσεγγελίδης. «Ο χαμός που υπήρχε μέχρι σήμερα τελειώνει εδώ», σημειώνει ο ίδιος

Στο ζήτημα των υπαίθριων πωλητών της λαϊκής αγοράς επιχειρεί –για πρώτη μάλλον φορά- να βάλει τάξη ο δήμος Ξάνθης, προκειμένου αφενός να ελέγχει την τακτοποίηση των υποχρεώσεων του καθενός απέναντι στο δήμο και αφετέρου να εντοπίζεται το παρεμπόριο που ανθεί κάθε Σάββατο στην περιοχή του παζαριού της Ξάνθης.
Με το έργο έχει επιφορτιστεί ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης, ο οποίος από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε την κατάρτιση του μητρώου παζαριού, καθώς και γραμμοσήμανση και αριθμοσήμανση του χώρου της λαϊκής αγοράς στην πλατεία Εμπορίου, για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων.
Πρόθεσή του είναι η δύο διαδικασίες να προχωρήσουν παράλληλα και να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα, αν και παρεμβάλλεται η αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου, που ενδέχεται να «τρενάρει» τη διαδικασία.

Χάος και απανωτά προβλήματα
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γ. Τσεγγελίδης ήρθε αντιμέτωπος με μία χαοτική κατάσταση, χωρίς επικαιροποίηση και με συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησαν ένα χαρακτήρα σχεδόν ανεξέλεγκτο στη λειτουργία του παζαριού.
Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η ανάκληση 72 αδειών, τις οποίες δεν μπορούν να επανακτήσουν οι υπαίθριοι πωλητές. Το θέμα επεξεργάζεται η νομική υπηρεσία, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με τη διευθέτηση που μπορεί να προωθηθεί.
Άλλο μείζον ζήτημα αποτελούν οι οφειλές ορισμένων που έχουν συσσωρευτεί από το 2009 και κάποιες από το 2008. «Όποιος δεν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στο δήμο, δε θα πάρει άδεια. Κι αν μείνουν κενές θέσεις θα προχωρήσουμε κανονικά σε προκήρυξη για την κάλυψή τους». Να σημειωθεί ότι το ύψος του αντιτίμου έχει αυξηθεί από τα 208 στα 410 ευρώ.
Ωστόσο, οι ιθύνοντες, με το σκεπτικό ότι γίνεται μια προσπάθεια να μειωθούν τα προβλήματα και όχι να δημιουργηθούν νέα και λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια, επεξεργάζονται και το σενάριο της μικρής αύξησης των θέσεων του παζαριού (έως 50), που σήμερα είναι 400. Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η καταγραφή 250 πωλητών.
Ο κ. Τσεγγελίδης που δηλώνει αποφασισμένος να λυθεί οριστικά και να μπει μία τάξη δια παντός στο παζάρι, εκτιμά ότι το «συγύρισμα» θα συνετίσει τους εμπόρους του παζαριού και στο θέμα της καθαριότητας, αφού εκεί θα τοποθετηθεί και κοντέινερ, αλλά θα γίνει και μία σχετική παρακίνηση προς την κατεύθυνση της προσωπικής ευθύνης του καθενός για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης στην περιοχή.

Σχέδια και για τουριστική αξιοποίηση
Στο σχεδιασμό της αντιδημαρχίας είναι επίσης η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία του καθενός και η ύπαρξη οφειλών προς το δήμο. Ακόμη, είναι υπό σκέψη η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τις ώρες λειτουργίας του παζαριού, για να μην… «κατασκηνώνουν» κάποιοι από την προηγούμενη νύχτα.
Σε επόμενο στάδιο, βαρύτητα θα δοθεί στη στέγαση του παζαριού, ώστε να υπάρχουν ομοιόμορφες κατασκευές, καλαίσθητες και μόνιμες, προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της λαϊκής αγοράς της Ξάνθης, που είναι ούτως ή άλλως ήδη φημισμένη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό, υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί ως ένα ακόμη τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…