Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο «άστεγος» της Ξάνθης κοιμάται σε παραπήγματα…

Ο «άστεγος» της Ξάνθης κοιμάται σε παραπήγματα…

0
astegos_01

21.126 άτομα ζουν στον δρόμο, κοιμούνται στον δρόμο ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου να ληφθούν ευνοϊκά μέτρα μέσω της αξιοποίησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία


Εκρηκτικές διαστάσεις εκλαμβάνει στη χώρα μας το φαινόμενο των αστέγων! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις αρχές του 2009, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέκυψε ότι 21.126 άτομα ζουν στον δρόμο, κοιμούνται στον δρόμο ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Νοικοκύρηδες, μόλις χτες, φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση λόγω της κλιμακούμενης ανεργίας, των ανύπαρκτων ή συρρικνωμένων εισοδημάτων. Έχασαν τη δουλειά τους δεν είχαν να πληρώσουν τα δάνειά τους κι έχασαν το σπίτι τους. Έλληνες “νοικοκυραίοι” που έμεναν στο νοίκι, ή πλήρωναν στεγαστικό. Η κρίση και η ανεργία τους χτύπησε αλύπητα. Σήμερα είναι οι “νεο-άστεγοι”. Η νέα γενιά του δρόμου…

Μια πόλη …κοιμάται στον δρόμο
Αλλάζει το προφίλ των ανθρώπων που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Άνθρωποι που μέχρι τώρα μπορούσαν, έστω και με δυσκολία, να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας, χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων και αδυναμία στήριξης από την οικογένεια. Πρόκειται για άτομα παραγωγικών ηλικιών, νέοι με μισθούς 500 ευρώ, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν από τη σύνταξη. Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό πληθυσμό των αστέγων έχουν μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις ή προβλήματα παραβατικότητας

Νομοθετική ρύθμιση προστασίας του αστέγου
Το φάσμα της φτώχειας εξαπλώνεται και το πρόβλημα των αστέγων είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Μπρος σ’ αυτό το κοινωνικό φαινόμενο και ως απόρροια της έκρηξης των συγκεκριμένων δεικτών, το υπουργείο Υγείας  (το προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Μπόλαρης) προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ώστε για τη νέα αυτή κοινωνική ομάδα να ληφθούν ευνοϊκά μέτρα μέσω της αξιοποίησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Μπόλαρης
Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται θα καθιερώνεται η έννοια του αστέγου ως ειδική κοινωνική κατηγορία, ενώ, όπως επισημαίνεται, «πέραν την ποσοτικής αύξησης των ατόμων που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης στέγης, καταγράφεται αρμοδίως και η ποιοτική διαφοροποίηση μέσω της αλλαγής του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου λόγω κρίσης και των διαστάσεων που λαμβάνει».


Το προφίλ του «αστέγου» της Ξάνθης
Το «Ε» διενήργησε έρευνα προκειμένου να καταγράψει τις διαστάσεις του φαινομένου στην Ξάνθη. Απευθύνθηκε στις κοινωνικές δομές του δήμου: Στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και στην «Στήριξη» κοινωνική δομή της πρώην Νομαρχίας. Αυτό που μας επιβεβαίωσαν όλοι οι αρμόδιοι των εν λόγω δομών είναι ότι δεν έχει γίνει ποτέ μια καταγραφή των αστέγων ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό τους και τις διακυμάνσεις του φαινομένου. Αυτό όμως που όλοι τους υπογράμμισαν είναι ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχει το φαινόμενο του κλασσικού άστεγου που κοιμάται στο παγκάκι…Ούτε επίσης ο «άστεγος» της Ξάνθης έχει το προφίλ που περιγράψαμε παραπάνω. Αυτό ενδημεί περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο άστεγος της Ξάνθης κοιμάται σε παραπήγματα, παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια ή αποθήκες ενώ στο Δροσερό ολοένα και πληθαίνουν οι πρόχειρες κατασκευές με νάιλον που στεγάζουν οικογένειες.

Η φτώχεια εξαπλώνεται
Ο κ. Χρυσαφίδης, προϊστάμενος της Πρόνοιας μας πληροφόρησε ότι έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στην υπηρεσία αλλά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του κλασικού άστεγου. Είναι άνθρωποι που ζητιανεύουν που περνούν τη μέρα τους στο δρόμο όμως δεν κοιμούνται στο δρόμο. Ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης επεσήμανε ότι προβλέπεται από την Πρόνοια και υπάρχει σχετικό κονδύλι για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όπως ένδειας και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν βοηθηθεί. Αλλά και η κα Πέπη Στάντζιου που διετέλεσε πρόεδρος της «Στήριξης» επιβεβαιώνει ότι αντιμετώπισαν πολλές περιπτώσεις άπορων που είτε τους φιλοξενούσαν σε κάποιο ξενοδοχείο είτε τους παρείχαν τροφή και ρουχισμό, είτε πληρώνοντας το νοίκι ή λογαριασμούς ώστε να μην μείνουν στο δρόμο. 

Θετικό βήμα η νομική κατοχύρωση
Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σοβαρό και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φιλανθρωπία. Σε μια εποχή που παρουσιάζει ραγδαίες αυξητικές τάσεις απαιτείται η ενίσχυση των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η πρόνοια και η στήριξη από την πολιτεία. Γι αυτό το λόγο και η νομοθετική ρύθμιση που κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα θετικό βήμα.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mariana@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…