Με 212 επιχειρήσεις λιγότερες ξεκινά η νέα χρονιά στο νομό μας
Αναλυτικά στοιχεία εγγραφών και διαγραφών στο ΕΒΕ Ξάνθης. Για πρωτοφανές άνοιγμα της ‘ψαλίδας’ κάνει λόγο ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης
Με 212 λιγότερες επιχειρήσεις ξεκινά το 2012 για την Ξάνθη. Η αλλιώς, 654 ξανθιώτικες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» τη χρονιά που πέρασε, δημιουργώντας αρνητικές προϋποθέσεις για την όποια υποτυπώδη ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής μας. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Ε» για τις εγγραφές και τις διαγραφές στο Επιμελητήριο Ξάνθης το 2011, ανά κλάδο και ανά μήνα είναι απογοητευτικά και συνάμα ανησυχητικά, αφού γίνεται πια σαφής η μείωση της παραγωγικότητας στο επιχειρείν του νομού μας, που νομοτελειακά οδηγεί σε οικονομική ύφεση το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας μία εικόνα ερήμωσης και μηδενικών, σχεδόν, ευκαιριών για ανάκαμψη της ανεργίας, βελτίωση του προβλήματος ρευστότητας και οικονομική ανάταση για την Ξάνθη.
Από τα 6.500 περίπου μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης, τα 654 διαγράφηκαν την περσινή χρονιά, ενώ καταχωρήθηκαν 442 νέες εγγραφές, πράγμα που οδηγεί σε αρνητικό ισοζύγιο 212 επιχειρήσεων, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ο φορέας των επιχειρήσεων της Ξάνθης, το Επιμελητήριο, είναι κατά 3,3% αποδυναμωμένο τη νέα χρονιά. Βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστεί και το ποσοστό των επαγγελματιών, που ενώ εγκαταλείπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν διαγράφονται από το ΕΒΕ, ωστόσο και αυτό αν συνεκτιμηθεί η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη χειρότερα και όχι αισιόδοξα. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δυναμική των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν και αυτών που έκλεισαν, αφού είναι βέβαιο ότι πλέον κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία ξεκινά πιο δειλά και συνεσταλμένα σε σχέση με τα στάνταρ που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η σύσταση ανωνύμων εταιριών με έδρα την Ξάνθη το 2011 και κυρίως το αρνητικό ισοζύγιο 4 εταιριών που παρατηρήθηκε. Συγκεκριμένα, 10 ΑΕ έβαλαν «λουκέτο», ενώ 6 δημιουργήθηκαν (από αυτές 2 τον Ιανουάριο και 2 το Φεβρουάριο).
Να σημειωθεί επίσης ότι το Νοέμβριο διεγράφη μία βιοτεχνία, ενώ μία τράπεζα (η Ziraat Bank) ενεγράφη ως νέο μέλος.
Αύγουστος ο χειρότερος μήνας του ξανθιώτικου επιχειρείν
Πτωτικό ήταν το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Επιμελητήριο της Ξάνθης σε όλους σχεδόν τους μήνες του 2011. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Απρίλιος, όταν συστήθηκαν 33 επιχειρήσεις και έκλεισαν 27. Ο Αύγουστος καταγράφεται ως ο πιο απογοητευτικός μήνας, αφού έκλεισε με 41 επιχειρήσεις λιγότερες, ενώ δύσκολοι μήνες ήταν και ο Φεβρουάριος, όταν άνοιξαν 40 επιχειρήσεις, αλλά έκλεισαν 76, καθώς και ο Δεκέμβρης που μόλις πέρασε, όπου καταγράφηκε η έναρξη 36 επιχειρήσεων, αλλά και το «λουκέτο» σε άλλες 70.
Πιο καλά πήγαν τα πράγματα το Νοέμβριο, αφού έγιναν 48 νέες εγγραφές κι έτσι το ισοζύγιο ήταν αρνητικό μόλις κατά 10 επαγγελματικές πρωτοβουλίες, κυρίως στους κλάδους του εμπορικού τμήματος των υπηρεσιών, καθώς και ο Ιούνιος με 41 καινούργιες επιχειρήσεις και 14 από αυτές στο μεταποιητικό τμήμα, το οποίο αποτελεί και αριθμό ρεκόρ για τη δραστηριότητα στον τομέα αυτό τη χρονιά που πέρασε.
Σημαντικές απώλειες στο εμπορικό τμήμα
Αν εξαιρεθεί ο Νοέμβριος, δεν πέρασε μήνας του 2011 που να μη σημειωθούν απώλειες στο Εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Οι πιο πολλές εγγραφές σημειώθηκαν το Νοέμβριο (19), το Μάρτιο (17) , τον Ιανουάριο (16) και τον Ιούνιο, ενώ οι περισσότερες διαγραφές, με τα νούμερα να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα, παρατηρήθηκαν το Δεκέμβριο (34), το Φεβρουάριο (30), το Μάρτιο (26) και τον Αύγουστο (24). Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι τόσο ο Φεβρουάριος, όσο και ο Δεκέμβριος έληξαν με 20 λιγότερα εμπορικά καταστήματα, ενώ συνολικά η χρονιά τελείωσε με απώλειες 100 επιχειρήσεων.
Σταθερά, αλλά πτωτικά στο Μεταποιητικό
Πιο σταθεροποιημένα, αλλά με πτωτική πορεία κινήθηκαν τα πράγματα στο μεταποιητικό τμήμα του ΕΒΕ Ξάνθης, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι είναι το μόνο τμήμα, όπου καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο 4 μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) και μηδενικό σε 2 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη συνολικά 103 μονάδες, αλλά έκλεισαν 110, οι περισσότερες το Δεκέμβριο (19) και τον Αύγουστο (18).
Τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα στο Υπηρεσιών
Το τμήμα των Υπηρεσιών ξεκίνησε με απώλειες 34 επιχειρήσεων, ωστόσο διένυσε μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα που δεν επέτρεψαν ξανά στο ισοζύγιο να φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, το τμήμα μειώθηκε κατά 90 μέλη. Από αυτά, τα περισσότερα αποχώρησαν το Φεβρουάριο (34), τον Ιούλιο (32) και τον Νοέμβριο (29). Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο γνωστοποίησαν στο ΕΒΕ την έναρξη λειτουργίας τους 20,20 και 19 επιχειρήσεις αντίστοιχα, συντελώντας σημαντικά στη «διάσωση» από την πλήρη ύφεση στο χώρο.
Κρίσιμο το πρώτο δίμηνο του 2012 για το επιχειρείν
Τα στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της δραστηριότητας στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για το νομό της Ξάνθης είναι δυσοίωνα, καθώς μαρτυρούν τη θλιβερή πραγματικότητα της αναγκαίας αλλαγής στην καθημερινότητα των ξανθιωτών και των δυσχερειών που θα προκύψουν στη συνέχεια. Άλλωστε, αυτό που δείχνουν και τα στοιχεία είναι ότι ο Δεκέμβρης του 2011 ήταν ένας από τους δυσκολότερους μήνες της χρονιάς που πέρασε. Όπως δηλώνει στο «Ε» και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης: «Το ‘άνοιγμα’ της ψαλίδας ανάμεσα σε εγγραφές και διαγραφές ήταν πρωτοφανές το 2011. Είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών. Μέχρι τώρα ήταν πάντα ισοσκελισμένο και 4 μόλις χρόνια πριν, ο αριθμός των νέων μελών παρουσιαζόταν ακόμη και μεγαλύτερος. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερο το μήνα που διανύουμε και τον επόμενο, οπότε και αναμένεται να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις του νομού μας».
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
-
Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Ερώτημα Οικολογικού περιεχομένου Πρόκειται για ένα πολιτικού περιεχομένου ερώτημα: Γιατί τ… -
6 χρόνια από την επένδυση της JTI στη ΣΕΚΑΠ: Ο υπεύθυνος Παραγωγής της ΣΕΚΑΠ Δ.Δρόσος μιλάει στο 10ο Export Summit
Το τρίπτυχο της επένδυσης: Παραγωγικότητα – Βιωσιμότητα – Εξωστρέφεια με Θετικ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος
Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν… -
Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»
«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί… -
Πραγματοποιήθηκε η Ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της τακτικής άσκησης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»
Διεξαγωγή σεναρίων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνά…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου
Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή … -
Κάλεσμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την απεργία της 20ης Νοεμβρίου
Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο Στην απεργία που προκήρυξαν ΓΣ… -
Τις βαθμολογίες των υποψήφιων διοικητών του Νοσοκομείου Ξάνθης ανάρτησε το ΑΣΕΠ
Αναλυτικά οι προσωρινοί πίνακες με τη βαθμολογία κατάταξης Το ΑΣΕΠ ανάρτησε την Παρ…
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου
Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …