Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ «Δεν το βάζουν κάτω» στην ΤΕΞ

«Δεν το βάζουν κάτω» στην ΤΕΞ

0
TEX-empros

Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου. Απορριπτική της προσφυγής της ΤΕΞ ήταν η εισήγηση

Ζητούν συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ και προτίθενται για νέα προσφυγή

Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου βρίσκονται τα μέλη του παράνομου σωματείου της ΤΕΞ. Υπενθυμίζουμε ότι η εκδίκαση της προσφυγής των μελών του σωματείου έγινε από το αρμόδιο τμήμα στις 7 Οκτωβρίου και η απόφαση αναμένεται στον πρώτο τρίμηνο του 2012. Όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος και πρόεδρος της υπό διάλυση ΤΕΞ κ. Αχμέτ Καρά από το σκεπτικό της απόφασης θα εξαρτηθεί η περαιτέρω νομική διεκδίκηση της υπόθεσης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκ νέου προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απορριπτική της προσφυγής της ΤΕΞ η εισήγηση
Το νέο στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η εισήγηση από τον αρμόδιο αρεοπαγίτη ήταν απορριπτική της προσφυγής της ΤΕΞ κι αυτό μειώνει τις προσδοκίες για μια υπέρ αυτής απόφασης. Δηλαδή η εισήγηση ήταν υπέρ της Πρωτόδικης και της απόφασης του Εφετείου Θράκης τα οποία απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης των προηγούμενων αποφάσεών τους περί αναστολής της λειτουργίας του σωματείου (1986). Υπενθυμίζουμε ότι η ΤΕΞ προσέφυγε για δεύτερη φορά στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναστολής των αποφάσεων των εν λόγω δικαστηρίων μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ (2008) το οποίο και αποφάνθηκε ότι κακώς το ελληνικό κράτος απαγόρευσε το «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι».

Ζητούν συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ
Ουσιαστικά, η υπόθεση έχει «κολλήσει» σε ένα νομικό κενό καθώς το ΕΔΑΔ  έχει ζητήσει την συμμόρφωση της χώρας με την απόφασή του αλλά δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής αυτής της απόφασης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Αχμέτ Καρά : «Θα πρέπει η απόφαση του ΕΔΑΔ να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα» και ως παράδειγμα για αυτό επικαλείται τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας το 2002 με την αλλαγή του άρθρου 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: «Εάν υπάρχει συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας για ποινικές υποθέσεις γιατί να μην υπάρχει και για αστικές; Άλλωστε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκεί στο άρθρο 46 αναφέρεται ότι τα εθνικά Δικαστήρια πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της ΤΕΞ ξεκίνησε το 1983 και ακόμη δεν έχει κλείσει νομικά.  Το σωματείο δεν έχει νομική υπόσταση όμως παρόλα αυτά έχει 3.000 εγγεγραμμένα  μέλη και στο κτίριο όπου στεγαζόταν πραγματοποιούνται κάποιες εκδηλώσεις δεν έχει όμως τη δράση που είχε παλαιότερα.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…