Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανθίζουν τριανταφυλλιές στα καπνοχώραφα

Ανθίζουν τριανταφυλλιές στα καπνοχώραφα

0
rodopetala-empros

Εντατικές προσπάθειες για την καλλιέργεια ροδέλαιου στην ορεινή περιοχή

Συντονισμός με ΥΠΑΑΤ, πανεπιστήμιο Αθηνών και Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μία «χρυσή ευκαιρία» από την παραγωγή του επονομαζόμενου «ρευστού χρυσού». Τεχνογνωσία από Βουλγαρία, Τουρκία και Κοζάνη

Μοσχοβολιά άγριου τριαντάφυλλου επιχειρείται να αποκτήσει η ορεινή περιοχή της Ξάνθης με τις συντονισμένες ενέργειες που δρομολογούνται για την καλλιέργεια ροδέλαιου στα βουνά της Ροδόπης. Με το σκεπτικό ότι η παραδοσιακή για την περιοχή καλλιέργεια του καπνού είναι πια ασύμφορη και όσο πλησιάζει η κατάργηση των επιδοτήσεων (το 2013) μπαίνουν τα θεμέλια της προοπτικής ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών στην ορεινή περιοχή.
Η παραγωγή του «ρευστού χρυσού», όπως αποκαλείται το ροδέλαιο, επειδή είναι κατά πολύ ακριβότερο από τον πραγματικό χρυσό, καθώς ένα πολύτιμο λίτρο κοστολογείται πάνω από 5.000 ευρώ σε τιμή χονδρική, ενώ στη λιανική πώληση η τιμή του ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, αποτελεί και μια «χρυσή» ευκαιρία για την περιοχή. Όχι μόνο γιατί το κλίμα είναι κατάλληλο, αφού απαιτείται υψόμετρο 500-600 μ., αλλά και διότι η αρχική επένδυση αποφέρει έως και 25 χρόνια.

Πράσινη ανάπτυξη με ροδοπέταλα
Η προετοιμασία για την προώθηση της καλλιέργειας ροδέλαιου, που θα προωθείται στη φαρμακοποιία, την αρωματοθεραπεία, αλλά και παραπλεύρως για την παραγωγή γλυκού κουταλιού, μαρμελάδας, ροδόνερου, λουκουμιών και λικέρ –συνταγές με τις οποίες είναι εξοικειωμένες οι γυναίκες της ορεινής περιοχής, τόσο από την πλευρά της Σταυρούπολης όσο και της Μύκης- βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και ήδη έχει εκδηλωθεί το πρώτο ενδιαφέρον προμηθευτών. «Είναι σε σωστό δρόμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ουζούν Ιρφάν, αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, ο οποίος συνεργάζεται για το λόγο αυτό στενά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση της καλλιέργειας ροδέλαιου, σε αντικατάσταση της παραγωγής καπνού στην περιοχή. «Τα φάρμακα στην καπνοκαλλιέργεια είχαν δημιουργήσει προβλήματα και δηλητηριάσεις στα άγρια ζώα. Η παραγωγή ροδέλαιου αποτελεί μία εξαιρετικά αποδοτική καλλιέργεια, βιολογική και πλήρως ενταγμένη στη φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης», εξηγεί ο ίδιος. Σημειώνει ότι η Περιφέρεια επεξεργάζεται στοιχεία ερευνών που συνέλεξε από τις αντίστοιχες παραγωγές στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Κοζάνη, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες, υπάρχει εμπειρία και πολλή ζήτηση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από γαλλικές και κινέζικες εταιρίες που τα προμηθεύονται για την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών.
Ο κ. Ουζούν, αναφερόμενος στην προετοιμασία που γίνεται για την τόνωση της εναλλακτικής καλλιέργειας στην περιοχή μας επισημαίνει: «το βασικό είναι να υπάρχει προϊόν και να γίνει σωστή προώθηση. Το ροδέλαιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να δώσει ζωντάνια στην περιοχή και να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρηση του πληθυσμού της ορεινής ζώνης».
Η ΑΜΘ ζητά τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ
Η παραγωγή του ροδέλαιου γίνεται χωρίς μηχανικά μέσα. Οι σπόροι φυτεύονται άπαξ και αποδίδουν για τα επόμενα 15-25 χρόνια. Αποδίδουν δύο φορές το χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Τα 5 στρέμματα δίνουν ένα λίτρο ροδέλαιο, η τιμή του οποίου φτάνει τις 10.000 ευρώ. Η μόνη τακτική δαπάνη που απαιτείται είναι το κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια.
«Είναι μία καλλιέργεια που δεν απαιτεί πολλά έξοδα. Ωστόσο, χρειάζονται υποδομές. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να συνδράμει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να παρέχεται στήριξη 2.000- 3.000 ευρώ σε όσους δηλώσουν αλλαγή καλλιέργειας. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για την προμήθεια της πρώτης ύλης, όπως και για άλλες στοιχειώδεις υποδομές, όπως είναι η περίφραξη», σημειώνει ο κ. Ουζούν, υπολογίζοντας ότι κάθε παραγωγός για παράδειγμα, με πέντε στρέμματα θα πρέπει να προμηθευτεί περίπου 5.000 φυτά (500/ στρέμμα) με περίπου 0,50 ευρώ/ φυτό. 

Βαρύτητα στην ενημέρωση και την κατάρτιση
Η παραγωγή ροδέλαιου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών της περιοχής, οι οποίοι ζητούν συνεχώς πληροφορίες για την προοπτική και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται. Ο κ. Ουζούν δίνει μεγάλη βαρύτητα όχι μόνο στη σωστή και πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, αλλά και στην πλήρη κατάρτιση των νέων, με σκοπό όχι μόνο να ενημερωθούν για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, αλλά κυρίως για να αποκτήσουν ένα κίνητρο παραμονής στην περιοχή, για να «γλιτώσει» από την απομόνωση και την ερήμωση. Με βάση αυτό το σκεπτικό, πραγματοποιήθηκε και η συνεννόηση με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προκειμένου να πραγματοποιούνται 2μηνα και 3μηνα σεμινάρια στο Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Γλαύκης για την καλλιέργεια εναλλακτικών αγροτικών προϊόντων. «Τα παιδιά θέλουν να μείνουν στα πατρικά τους, την περίοδο που ζούμε, να κρατήσουν τα σπίτια τους, αλλά χρειάζονται και κίνητρα για να το αποφασίσουν», τονίζει ο κ. Ουζούν, ο οποίος προσθέτει παράλληλα ότι ειδικά για την παραγωγή ροδέλαιου προετοιμάζεται ενημερωτικό υλικό που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το δήμο σε διάφορους οικισμούς μετά το Μάρτιο.

Και το τσάι του βουνού «ανθίζει» στην ορεινή περιοχή
Μπήκαν οι πρώτοι «σπόροι» και για την καλλιέργεια τσαγιού του βουνού
Στο ίδιο πλαίσιο της τόνωσης εναλλακτικών καλλιεργειών εντάσσεται και η δρομολογημένη ήδη τόνωση της παραγωγής τσαγιού του βουνού με συμβολαιακή γεωργία, που αφορά και πάλι πρώην παραγωγούς που στρέφονται σε νέα είδη παραγωγής. Ήδη έχουν υπογραφεί με ιδιώτη 70 συμβάσεις, ενώ αναμένονται και νέες συμβάσεις το Μάρτιο, προκειμένου να καλυφθεί όλη η παραγωγή που έχει προγραμματίσει ο ιδιώτης. Ακόμη, στα τέλη του Μαρτίου θα βρεθούν και ξένες εταιρίες στην περιοχή για να προβούν σε νέες αναλύσεις και να καθορίσουν το ενδιαφέρον τους για την παραγωγή.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…