Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τοπικά Δίκτυα Ανταλλαγής: Εμείς μπορούμε;

Τοπικά Δίκτυα Ανταλλαγής: Εμείς μπορούμε;

0

«Θέλω το παιδί μου να κάνει μαθήματα αγγλικών, αλλά δεν έχωχρήματα», «θέλω να βάζω στο τραπέζι μου ντόπια βιολογικά προϊόντα, σεαντάλλαγμα σου φτιάχνω τα υδραυλικά». Κάπως έτσι λειτουργούν τα τοπικάδίκτυαανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών που συστάθηκαν και λειτουργούν σεδιάφορεςπόλεις της Ελλάδας, με αρχή τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε απάντηση τηςκρίσης καιτων δυσχερών οικονομικών συνθηκών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Όμως τατοπικάδίκτυα είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένα εγχείρημα τόνωσης τηςσυντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της γνωριμίας με το διπλανό και τηςτόνωσηςτου αισθήματος προσφοράς, μέσα φυσικά από εθελοντική δραστηριοποίησηκαιπροσπάθεια.
Μετά τη σύσταση της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης, σειρά πήρε και ηΚαβάλα, όπου διοργανώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Οικολογικό ΣτέκιΚαβάλαςη πρώτη συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Αγαθών,και,όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της στο σύγχρονο σκηνικό της βαθιάςκρίσης:«αυτόματα προβάλλει ως αναγκαιότητα η επιστροφή σε παραδοσιακέςκοινωνικέςαξίες, όπως η αλληλοβοήθεια, η ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών χωρίςχρήματα καιη ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων». Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σε μίατόσοκρίσιμη στιγμή δε μπορούμε να βασιστούμε στο κράτος και σχετικά με τηλειτουργία του δικτύου εξηγούν ότι ο καθένας θα προσφέρει προϊόντα ή θαπαρέχειυπηρεσίες με τη μορφή της πίστωσης. «Θα δημιουργηθεί μία τράπεζα, πουβέβαια θαστηρίζεται στη βάση της εμπιστοσύνης, έτσι λειτουργεί το σύστημα και σεάλλεςπόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος». Όσον αφορά στηνπρώτησυνάντηση, εκτιμούν ότι υπήρξε μια καλή πρώτη επαφή, αν και όπωςδιευκρινίζουνείναι αναμενόμενη μία αρχική επιφυλακτικότητα. Πρώτο βήμα είναι, με τιςνουθεσίες της ομάδας της Ροδόπης να στήσουν τη δική τους ιστοσελίδα,ώστε ναπαρέχεται συνεχής ενημέρωση και να συγκεντρωθεί εκεί ο κόσμος που θέλεινασυμμετέχει. «Ξεκινήσαμε δειλά, αλλά με αισιοδοξία. Το στοίχημά μαςείναι νακαταφέρουμε να βγούμε λίγο περισσότερο ‘άνθρωποι’ από αυτή τηδιαδικασία»,δηλώνουν στο «Ε».
Πόσο μακριά είναι η Ξάνθη από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματοςανταλλαγής; Πόσο έτοιμη είναι η τοπική κοινωνία να υποδεχθεί και ναυποστηρίξειένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών; Ποιος μπορεί να τοσυντονίσεικαι τι θα σημάνει η λειτουργία του στην πόλη μας, μια πόλη πουαποδεδειγμέναέχει πλούσιο και έμπειρο εθελοντικό προσωπικό; Άνθρωποι της προσφοράςκαιπολίτες της Ξάνθης μιλούν για τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματοςκαι τωνπροοπτικών που μπορεί να αποκαλύψει.
 
Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος- συγγραφέας, συντονιστήςΔικτύουΛόγου και Πράξης
Στο Δίκτυο από την αρχή θέσαμε το πλαίσιο των ενεργειών μας. Τηνανταλλαγή υπηρεσιών και χρόνου. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σωστά μεοργάνωση γιανα αποτραπούν προσπάθειες παρεκτροπής ή δυσφήμισης. Έχουμε την ελληνικήκαι διεθνήεμπειρία. Στην ημερίδα του Δικτύου στις 14 Δεκεμβρίου μπορούμε να τοσυζητήσουμε και να ερευνήσουμε τους διάφορους τομείς εφαρμογής του.Πρέπει ναγίνουν τέτοιου είδους δράσεις. Στη βάση της κοινωνίας ήδη λειτουργεί,δοκιμάζεται. Βλέπω τακτικά παιδιά διαφορετικών οικογενειών να ταπαίρνει από τοσχολείο η μία μητέρα, γιατί η άλλη εργάζεται. Πρέπει όχι μόνο ναλύνουμε τατρέχοντα ζητήματα, που είναι και αυτό χρήσιμο, αλλά να διορθώσουμε ταστραβάτης κοινωνίας μας. να έχουμε δηλαδή παιδαγωγικό και όχι πυροσβεστικόρόλο. Νααλλάξουμε εμείς, να αλλάξει και η κοινωνία μας.
 
Τηλέμαχος Αρναούτογλου, δημοσιογράφος
Μπορούμε να το οργανώσουμε. Να διδαχθούμε από τα παραδείγματα πουυπάρχουν και να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν. Μπορεί ο καθένας να έχεικάρτακαι εκεί να πιστώνει τις μονάδες αποτίμησης των προϊόντων και τωνυπηρεσιών. Θαέχει τη μορφή ενός κοινωνικού συμβολαίου αλληλεγγύης.
 
Νίκος Ανταμπούφης, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος
Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δεν είναι πρωτόγνωρες για τηνΕλλάδα και συναντώνται με τρεις μορφές: 1) την κλασική της Εκκλησίας,2) μεπρωτοβουλία των δήμων και 3) με τις τοπικές πρωτοβουλίες κοινωνικώνομάδων.Στην Ξάνθη λειτουργούν διάφορα μπαζάρ, αλλά και το αυτοδιαχειριζόμενοστέκι Xanaduπου διοργανώνει καικοινό τραπέζι. Εμείς, ως δημοτική κίνηση, υποστηρίζουμε και προβάλλουμεανάλογες δράσεις. Τον πρώτο λόγο και τον συντονισμό θα έπρεπε να τονέχει οδήμος. Στο κοινό κείμενο των επικεφαλής που ανέλαβα να συντάξω, είχεσυμπεριλάβει και πρόταση να διευκολύνουμε τις κοινωνικές ομάδες με τιςδομέςτου δήμου, κατά την υλοποίηση ανάλογων δράσεων, κάτι που τελικάαπαλείφθηκε απότο κείμενο. Υπάρχουν πολίτες και έτοιμοι και πρόθυμοι. Η δράση τουεντάσσεταιστην αντίληψή μας για τον εθελοντισμό που έχει τη δυναμική νακινητοποιήσειευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Και θέλω να διευκρινίσω, ο δήμος δεμπορεί νατα κάνει όλα, αλλά αυτός πρέπει να συντονίζει, αγκαλιάζοντας το σύνολοτωνεθελοντικών ομάδων. Όμως, στην παρούσα οικονομική και κοινωνικήσυγκυρία, όσοοι κοινωνικές αντιθέσεις θα εντείνονται θα προκύπτουν τέτοια ζητήματα.
 
Ιωάννης Παπαχρόνης, πρόεδρος συλλόγου εθελοντών αιμοδοτώνΞάνθης‘η Αγάπη’
Οτιδήποτε δημιουργείται πάνω στη βάση του εθελοντισμού και τηςπροσφοράς είναι προς θετική κατεύθυνση. Όσους έχουν ενεργό δράση απόπαλιά ξέρωπώς ανταποκρίνονται. Τώρα προστίθενται και νέες οργανώσεις. Δράσειςμπορούν ναγίνονται ακόμη και ενσωματωμένες στις υπάρχουσες ομάδες. Δεν ξέρω κατάπόσοείναι εφικτό και τι χρειάζεται να συνυπολογιστεί για να γίνει ένατέτοιο δίκτυο.Ωστόσο, οι συνθήκες απέδειξαν ότι ενώ κινδυνεύαμε με την κρίση να«κοιτάξουμε οκαθένας το τομάρι του», αντίθετα παρατηρώ ότι συναντούμε καθημερινάλίγοπερισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη.
 
Ευτέρπη Στάντσιου, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης
Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία περίοδο οικονομικής αστάθειας καιαβεβαιότητας και παράλληλα έκπτωση αρχών και αξιών, που είναι και τοβασικότερο. Αν δεν συσπειρωθούν τα μέλη της κοινωνίας, να στηρίξουν οένας τονάλλο, να δείξουν αλληλεγγύη, ανθρωπιά, με αίσθημα εθελοντισμού καιδικαιοσύνηςδε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και του αύριο.Ναδημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε οργανωμένες δομές που κατευθύνουνσε αυτούςτους χώρους, βάζοντας το εγώ στην άκρη. Μόνο αυτό μπορεί να μαςεξασφαλίσει βελτίωσητης ποιότητας ζωής. Πιστεύω ότι αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότιαπομακρυνθήκαμε από αυτές τις σκέψεις και τη νοοτροπία. Αυτό θεωρώ ότιείναι τοπιο θετικό που θα βγει απ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Η Ξάνθη και οιξανθιώτεςέχουν αποδείξει ότι είναι άνθρωποι της αγάπης και της αλληλεγγύης. Ήδηξεκίνησαν αυτές οι προσπάθειες και μαζί τους ένα αίσθημα αισιοδοξίαςγια ταπαιδιά μας, ότι όλοι μαζί θα τα ξεπεράσουμε.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σταθερό πηδάλιο σε αβέβαιους καιρούς

Άρθρο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη Παρά τις αλλεπάλληλ…