Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συνάντηση Φόρουμ – ΟΕΒΕ Θράκης

Συνάντηση Φόρουμ – ΟΕΒΕ Θράκης

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxa@yahoo.gr
 
 
 
Μιατυχαία άτυπη συνάντηση σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης (την Τετάρτητοαπόγευμα) των προέδρων των ΟΕΒΕ της Θράκης με την πάρεδρο τουΧρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης κα Κατερίνα Καραγιάννη «άναψε» τησυζήτηση γιατην πολυσυζητημένη ΕΟΖ και εξελίχθητε σε μια εποικοδομητική ανταλλαγήαπόψεωναπό μέρους και των δύο πλευρών με σημάδια σύγκλισης.
Όπωςείναι γνωστό οι ΟΕΒΕΕ της Θράκης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και σεεπιστολήτους κατέθεσαν του προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις τους για τηνεφαρμογήτων ΕΟΖ.
 
Συζήτησανγια την ΕΟΖ  -Επιφυλακτικότητα από τουςπροέδρους των ΟΕΒΕ
Όπωςμας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου πουήτανπαρών στην συνάντηση, η συζήτηση κύλισε σε καλό κλίμα και η καΚαραγιάννηζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το λόγο της αντίδρασής  τους και τα αιτήματά τους.Έτσι τέθηκαν επίτάπητος από τους προέδρους μια σειρά αιτημάτων που αν τηρηθούν τότε οιΟΕΒΕ θαμπορούσαν να συναινέσουν σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα αιτήματα αφορούν:1) Στηνένταξη και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΟΖ και όχι μόνο τωνμεγάλων 2)Στην επέκτασή της ΕΟΖ σ’ όλη της περιφέρεια ΑΜΘ και όχι μόνο στη Θράκηπουαρχικά επιζητούσε το Φόρουμ και 3) Στην επέκτασή τους σ’ όλους τουςνομούς καιόχι στο περιορισμό της σε θύλακες ΕΟΖ που μπορούν να αφορούν μόνοΒιομηχανικέςπεριοχές γιατί έτσι θα υπάρχουν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Νασημειώσουμε ότιαυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων εκπονεί τοτελικόσχέδιο για τις ΕΟΖ και επαφίεται σ’ αυτή ο σχεδιασμός, τα κριτήρια, οιόροι καιοι προϋποθέσεις που θ’ αποτελέσουν της βάση για την εφαρμογή της. ΤοΦόρουμέχει μια μελέτη για την οποία είναι ενήμερη η Γενική Γραμματεία καιόπωςπληροφορηθήκαμε υπάρχει συνεργασία σε θεσμικό επίπεδο αλλά η τελικήαπόφαση γιατην μορφή της ΕΟΖ θα είναι της Γ. Γραμματείας.
 
Εποικοδομητικήη συνάντηση
ΤοΓραφείο Τύπου του Φόρουμ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική»ανέφερεδε ότι υπήρξαν σημεία σύγκλιση μεταξύ των θέσεων του Φόρουμ και τωνΟΕΒΕ.Συγκεκριμένα η κα Καραγιάννη τους πληροφόρησε ότι στις ΕΟΖσυμπεριλαμβάνονταιόλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες καθώς και καινούργιες ήυφιστάμενες.Επίσης ότι το Σχέδιο που εκπονείται αφορά όλη την ΑΜΘ και όχι μόνο τηςΘράκηκαι ότι καλύπτει όλες τις περιοχές και όχι μόνο τις βιομηχανικές.Επίσηςανέφερε ως παράδειγμα την ΕΟΖ στο Λότς της Πολωνίας επισημαίνοντας ότιτο 2010έγιναν 4 μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…