Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συντονισμός Πολιτικής Προστασίας ενόψει χειμώνα

Συντονισμός Πολιτικής Προστασίας ενόψει χειμώνα

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τομεσημέριτης Δευτέραςπραγματοποιήθηκεστην αίθουσα συνεδριάσεωντης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης η ετήσια τακτική σύσκεψη τουσυντονιστικούοργάνου για το σχεδιασμόκαι τιςδράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπισηπλημμυρών-χιονοπτώσεων και παγετού για τη χειμερινήπερίοδο 2011- 2012. Παρών στη σύσκεψη ήταν ο ΚώσταςΚοκολάκης, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησηςΜακεδονίας Θράκης, ενώ συμμετείχανκαι όλοι οι εμπλεκόμενοιφορείς.Από την πλευρά των δήμωνσυμμετείχανοι εκπρόσωποι ΠολιτικήςΠροστασίας, που φέτος αναλαμβάνουν,μέσωΚαλλικράτη αυξημένεςαρμοδιότητες,οι αρμόδιεςυπηρεσίες, τα σώματαΑσφαλείας,Αστυνομία,Πυροσβεστική, ΥπολιμεναρχείοΛάγος κλπ, οι φορείς και δημοτικέςεπιχειρήσεις δασαρχείο, ΔΕΗ,ΔΕΥΑΞ,ΟΣΕ, ΟΤΕ κ.ά.καθώς και οι εθελοντικές ομάδεςπου συνδράμουνσε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκηςκαι άρα πρέπει να ενημερωθούνκαι ναενταχθούν σωστά.
Στησύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός,η ετοιμότητακαι οι αρμοδιότητεςτου κάθε εμπλεκομένου,από την πλευρά διαφόρων υπηρεσιών επισημάνθηκανπροβλήματαή ζητήματασχετικά μετην οργάνωση, μεταξύάλλων, το θέματης έλλειψης εξειδικευμένωνχειριστών, ο κ. Κοκολάκης επέμεινεκαι στην ευαισθητοποίηση τωνπολιτών, που χαρακτήρισε «γρανάζι» της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οαντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης έδωσε βαρύτητα στην αγαστήσυνεργασίαδήμωνκαι Περιφερειακής Ενότητας. Μάλιστα,σημείωσεότι αν και το κύριο βάρος τωναρμοδιοτήτωνμεταφέρεταιστους δήμους,η Π.Ε. έχει δηλώσει ότι θαστηρίξει το έργο τους, καθώς «δεν είναι εποχές για απόδοση ευθυνών».
 
Συντονισμός,έγκαιρη πρόγνωση, ετοιμότητα καισυμμετοχή του πολίτη
Οκ. Κοκολάκης μετάτο πέρας της σύσκεψης δήλωσε:«συζητήσαμεκαι διαπιστώσαμεκατά πόσο η Πολιτική προστασία τηςΞάνθης είναι έτοιμη,για τιςαλλαγές σχετικά μεάλλεςχρονιές και τις καλές πρακτικές που θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.Ο συντονισμόςείναι απαραίτητος για τη μείωσητων δυσμενώνεπιπτώσεων ακραίων καιρικώνφαινομένων».Διευκρίνισεότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι πλέον αρμόδιαγια το εθνικό και επαρχιακόοδικό δίκτυο, πλην Εγνατίας και οι δήμοιγια τους δημοτικούςκαι διαδημοτικούςδρόμους.Συμπλήρωσεότι η έγκαιρη πρόγνωση είναι κρίσιμηγια την καλύτερη ετοιμότητακαι επέμβαση,ενώ τόνισε ότι ηευαισθητοποίηση και η υπακοή των πολιτών στις οδηγίες των αρχώναποτελεί το«κλειδί» της σωστής αντιμετώπισης,μιαςκαι οι πολίτες αποτελούν καιαυτοί «γρανάζι» της Πολιτικής Προστασίας. 
Όσοναφορά τα συμπεράσματατης σύσκεψης και τις εκτιμήσειςγια το βαθμόετοιμότηταςο κ. Κοκολάκης έκανε αφενόςτην παρατήρηση ότι η ετοιμότητακρίνεταιμεβάση τις συνθήκες των τελευταίων10-15 ετών και ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνίαφορέων και αρχών όσον αφορά τους σχεδιασμούς«κανείς δεν μπορείνα κρίνει το αποτέλεσμα».Τέλος, συμπλήρωσεότι από αρκετούς εμπλεκομένουςυπογραμμίστηκεη έλλειψη χειριστών μπορούννααξιοποιήσουν την τεχνολογία και ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονταιαπό την ΠΕΞάνθης για να καλύψει το κενό.
 
ΗΠ.Ε. Ξάνθης θα σταθεί αρωγός στις αρμοδιότητεςτων δήμων
Απότην πλευρά του ο Φώτης Καραλίδηςσημείωσεότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκεμεσκοπό την υπενθύμισητων δραστηριοτήτων καιυποχρεώσεων του καθενός, τον τρόπο που εμπλέκεταισ’ ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και πώς μεθοδεύεταιο σχεδιασμόςγια κάθε περίπτωση. Πρόσθεσε ότι οΚαλλικράτης μεταθέτειαρμοδιότητεςστα τοπικά συμβούλιαΠολιτικής Προστασίας των δήμων,θέτοντάς τους μ’ένα τρόπο προ των ευθυνών τους,ωστόσο τόνισε ότι: «πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας δεν είναι νααποδώσουμεευθύνες σε όσους εμπλέκονται.Σε πρώτη φάση θα δώσουμεστήριξη και βοήθεια μετις δυνατότητες που διαθέτουμεσε επίπεδο μηχανημάτων,εφοδίων, υπηρεσιών και εμπειρίας».Για το λόγο αυτό εξήγησε ότι η συνεργασία δήμωνκαι ΠΕ αποτελεί κομβικόσημείογια τηναποτελεσματικότερηαντιμετώπιση.Τέλος σχολίασε: «δεν είναιεποχή να αναζητούμεευθύνες αρμοδιοτήτων,προέχει το αποτέλεσμακαι η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτώνμας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…