Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΟΖ: «Μια νησίδα καλού κράτους…»

ΕΟΖ: «Μια νησίδα καλού κράτους…»

0

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 
«Ζεστά» έχουν πάρει στο υπουργείο Ανάπτυξης το θέμα της δημιουργίαςΕΟΖ ως αντίδοτο και ζώνη άμυνας στην οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει ηΕφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στη  ΓενικήΓραµµατεία Στρατηγικών Επενδύσεων,  
Εκπονείται αυτές τις ηµέρες το τελικό σχέδιο για την δηµιουργίαΕιδικών Οικονοµικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα, το οποίο τελεί υπό τηναίρεση τηςαρµόδιας διυπουργικής επιτροπής. Στόχος της Γενικής ΓραµµατείαςΣτρατηγικώνΕπενδύσεων, που επεξεργάζεται το σχέδιο, είναι η δημιουργία ειδικώνεπιχειρηματικών θυλάκων, χωρίς όµως να θίγονται εργασιακά καιασφαλιστικάδικαιώµατα.  Υπενθυμίζουμεότι το «Ε» σεπρόσφατο ρεπορτάζ του κατέγραψε τις δηλώσει του Όλι Ρεν, ο οποίος έδινετο«πράσινο φως» για τη δημιουργία ΕΟΖ και ότι «φαβορί» για τη λειτουργίαης πρώτηΕΟΖ στην χώρα μας είναι η περιφέρειά μας.
 
«Σχεδιάζουµε, µία νησίδα καλού και αποτελεσµατικούκράτους»
Το «ΒΗΜΑ» φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού γραµµατέα στρατηγικώνεπενδύσεων, κ. Π. Σελέκου, στις οποίες καταδεικνύεται η βούληση τουυπουργείουγα την υλοποίηση του σχεδίου:«Σχεδιάζουµε, µία νησίδα καλού καιαποτελεσµατικούκράτους, που θα µπορούσε να επεκταθεί στη συνέχεια και στο υπόλοιπο?ηµόσιο»σηµειώνει ο κ. Σελέκος, τονίζοντας ότι ο ασφυκτικός έλεγχος επί των ΑΕ«δενυπάρχει πουθενά αλλού στον κόσµο». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι  η Γενική ΓραµµατείαΣτρατηγικών Επενδύσεωνεισηγείται τη θέσπιση ειδικής φορολόγησης που θα µπορεί να«ανταγωνιστεί» τουςφορολογικούς συντελεστές των γειτονικών χωρών, οι οποίοι κυµαίνονταιµεταξύ του10% και του 20%. Επίσης, ουδείς λόγος γίνεται για µείωση µισθών ήασφαλιστικώνεισφορών.
«Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη της Γενικής Γραµµατείαςείναι τα αντίµετρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, προκειµένου και να µηδηµιουργηθεί φορολογικό ντάµπινγκ εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλάκαι ναανασχεθεί ένα πιθανό κύµα µαζικών αιτήσεων για την είσοδο σε ΕΟΖ.
Επίσης, αυτό που ακόµη δεν έχει καθοριστεί πλήρως είναι εάν οι ΕΟΖθα συγκροτηθούν σε κλαδικό ή χωρικό επίπεδο ή εάν θα υπάρξει ειδικήµεταχείρισηή κάποιο κλαδικό κριτήριο. Η ΓΓΣΕ, πάντως, θα εισηγηθεί τη θέσπιση τωνΕΟΖ σεχωρικό επίπεδο, που θα περιλαµβάνουν όλους τους κλάδους της οικονοµίαςκαι θαδηµιουργηθούν σε περιοχές µε υψηλή ανεργία, εκτεθειµένες σε µισθολογικόκαιφορολογικό ντάµπινγκ από γειτονικές χώρες. Αυτές θα µπορούσαν να είναιοιπεριφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας,?υτικήςΜακεδονίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου».
 
Κριτική εντός και εκτός Ελλάδας
Η δηµιουργία ΕΟΖ είναι ένα θέµα που διχάζει τόσο σε εθνικό όσο καισε διεθνές επίπεδο. Στο Βορειοελλαδικό Τόξο, το οποίο ήταν και το πρώτοµέροςστην Ελλάδα που υπέστη τις επιπτώσεις της µαζικής µεταφοράς παραγωγικώνεπιχειρήσεων στα Βαλκάνια, η θέσπιση ΕΟΖ συζητείται εδώ και πολλάχρόνια,προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΝοµόΕβρου, πουέχει υποστεί επενδυτική αφαίµαξη, οι κατά καιρούς προτάσεις γιαδηµιουργία ΕΟΖκοντά στο «τριεθνές», εκεί δηλαδή όπου συναντώνται τα σύνορα Ελλάδας,Βουλγαρίας και Τουρκίας, απαντώνται επιθετικά, καθώς εκλαµβάνονται ως«δούρειοιίπποι» για βαλκανικούς και όχι ελληνικούς µισθούς, αλλά και αθέµιτοανταγωνισµόµε την υπόλοιπη αγορά.
Μάλιστα, οι αντιδράσεις δεν προέρχονται µόνο από τα εργατικά κέντρα,αλλά και από παραδοσιακές δυνάµεις της ελληνικής αγοράς. Πρόσφατα, στηνΑνατολική Μακεδονία – Θράκη οι οµοσπονδίες επαγγελµατιών τηςπεριφέρειαςάσκησαν οξύτατη κριτική στο ενδεχόµενο δηµιουργίας ΕΟΖ στην περιοχή,αίτηµα πουυποστηρίζεται από τοπικούς παράγοντες.
?εν είναι τυχαίο ότι εντός ΕΕ ΕΟΖ υπάρχουν µόνο στην Πολωνία, µιαχώρα που πέρασε τη σκληρή µετάβαση από τον κοµµουνισµό στην ελεύθερηοικονοµία,επιδιώκοντας απεγνωσµένα ξένες επενδύσεις.
Εκτός ΕΕ αλλά εντός Ευρώπης 14 ΕΟΖ υπάρχουν στη Ρωσία, δύο για τηβιοµηχανία, τέσσερις για την τεχνολογία και την καινοτοµία, επτά γιατοντουρισµό, καθώς και µία ειδική. Για την εισδοχή σε ΕΟΖ οι εταιρείεςδεσµεύονταιγια σταθερές επενδύσεις, απολαµβάνουν ειδική φορολογική µεταχείριση,όπωςσυντελεστές 20%, µε απαλλαγές σε άλλους φόρους ή δασµούς. Επίσης, ΕΟΖέχουνθεσπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αµερικής,όπουσυνδέθηκαν από διεθνείς οργανισµούς µε ακραίες παραβιάσεις τηςεργατικήςνοµοθεσίας, όπως παράνοµες µειώσεις σε µισθούς, µη καταβολήασφαλιστικώνεισφορών, εκτεταµένα – και απλήρωτα – ωράρια εργασίας.
 
Οι «σκοτεινές» πλευρές των ΕΟΖ
* Οι ΕΟΖ έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για κοινωνικό, οικονομικό καιφορολογικό ντάμπινγκ, καθώς όχι μόνο απλά προκαλούν διακρίσεις ως προςτιςεπιχειρήσεις που βρίσκονται «εκτός των τειχών», αλλά νομοτελειακά«μεταδίδουν»τα ειδικό καθεστώς προς την κανονική οικονομία, προκαλώντας πάσηςφύσεωςυποτιμήσεις.
* Για τους αρνητές των ΕΟΖ η διεθνής εμπειρία συμπυκνώνεται στηφράση: «Προϊόντα που παράγονται στην κόλαση και φορολογούνται στονπαράδεισο».
* Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι εκείνοι που γνωρίζουν τη «σκοτεινή»πλευρά της ελληνικής αγοράς, ανησυχούν ιδιαιτέρως για αυτά που θασυμβούν .

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …