Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτασφάλιση απολυόμενων

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτασφάλιση απολυόμενων

0

Προθεσμίαέως τις13 Δεκεμβρίου 2011 δίνει το ΙΚΑ σε χιλιάδες απολυμένους ηλικίας 55 έως64 ετώνπροκειμένου να αυτασφαλισθούν με σκοπό να αναγνωρίσουν ένσημα τριώνετών. Αυτόπροβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας κατ΄ εφαρμογήν του πρόσφαταψηφισθέντος νόμου.
Σύμφωναμε τηνεγκύκλιο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, ηλικίας 55έως64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστουχρόνου, πλήρουςή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις καιγενικάεργοδότες του ιδιωτικού τομέα, και εφόσον έχουν πραγματοποιήσειτουλάχιστον 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτηασφάλισηςσε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν τοδικαίωμα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Ηάσκηση τουδικαιώματος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μπορεί να γίνει εντός εξήντα(60)ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Όσοιαπολυθέντεςδεν άσκησαν το δικαίωμα αυτό εντός του προβλεπόμενου διμήνου μετά τηδημοσίευσητου ν. 3863/2010έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν εντός εξήντα (60)ημερών απότη δημοσίευση σχετικής υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2297/Β/13-10-2011),δηλαδή από 13-10-2011 έως 13-12-2011.
Οιαπολυθέντεςασφαλίζονται για τον Κλάδο Σύνταξης και για τον Κλάδο Παροχής Ασθένειαςσεείδος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ως βάση για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών,λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό,όπωςορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική ΣύμβασηΕργασίας.
Στοκόστος τηςαυτασφάλισης υποχρεούται να συμμετέχει ο πρώην εργοδότης ? καταγγέλλωντησύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καιγενικά οιεργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με : i) τοπενήντα τοις εκατό (50%) του κόστους της αυτασφάλισης γιαασφαλισμένουςηλικίας 55 ετών συμπληρωμένων έως 60 ετών και για χρονικό διάστημαμέχρι τησυμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και τωναπαιτούμενωνημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματοςκαιμέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο. ii) τοογδόντα τοις εκατό (80%) του κόστους της αυτασφάλισης γιαασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικόδιάστημα μέχριτη συμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και τωναπαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξιδίουδικαιώματος και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.
ΟΟΑΕΔαναλαμβάνει την κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους αυτασφάλισης, για όσοχρόνουφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότηκαι γιαποσοστό 50% ή 20% του κόστους αυτασφάλισης.
Σύμφωναμε τιςδιατάξεις ως δικαιούχοι για ένταξη στο καθεστώς αυτασφάλισης είναι οιασφαλισμένοι στο ΙΚΑ?ΕΤΑΜ των οποίων καταγγέλλεται από 15/7/2010 έωςκαι31/12/2012 η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ήμερικήςαπασχόλησης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένεςαπολύσεις,εφόσον:
α.έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4.500ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέακύριαςασφάλισης.
β.Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά τηνημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55ο έτος της ηλικίας και δενέχουνυπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.
γ.Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στονΟΑΕΔ.
δ.Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείοΥποκατάστημα του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ εντός 60ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Προκειμένουγιααπολυθέντες από 15/7/2010 και έως 04/08/2011 που δεν έχουν υποβάλλειαίτηση στοΙΚΑ?ΕΤΑΜ, η προθεσμία για εγγραφή στον ΟΑΕΔ και υποβολή αίτησης στοΙΚΑ? ΕΤΑΜείναι 60 ημέρες από τη δημοσίευση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης(13.10.2011 -13.12.2011).
 
Εξαιρούνται:
α.οι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα όλωντων φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου, καθώς και όσοι κατά το χρόνοκαταγγελίαςτης σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίαςόσο καιτις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξιδίουδικαιώματος.
β.οι απολυόμενοι από επιχειρήσεις πουδιέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τιςδιατάξεις τουν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α),
 
γ.οι κατ’ οίκον εργαζόμενοι,
δ.οι απολυόμενοι των οποίων η σύμβασηκαταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, και
ε.οι απολυόμενοι των οποίων ο εργοδότηςείναι σύζυγος ή συγγενής Α΄ βαθμού.
 
Σύμφωναμε τα ανωτέρω οι αρμόδιες Υπηρεσίεςτου ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) θα εκδίδουν, στους αναφερόμενους δικαιούχους, Βεβαίωσηστηνοποία θα αναφέρεται ότι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Επίσης, οιαρμόδιεςΥπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) θα προβαίνουν στην θεώρηση του αντίγραφου τηςκαταγγελίας σύμβασης εργασίας, του δικαιούχου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …