Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Ταράζει τα νερά» του ΠΑΣΟΚ ο Μάντατζη

«Ταράζει τα νερά» του ΠΑΣΟΚ ο Μάντατζη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Τάραξε τα νερά» του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, κατάτη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηΠαπαδήμου. Ανέβηκε στο βήμα περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης 16Νοεμβρίουκαι δήλωσε με παρρησία ότι: «δεν μπορώ να παράσχω ψήφο εμπιστοσύνηςστην νέακυβέρνηση», εξηγώντας παράλληλα ότι αυτή του η απόφαση δεν σχετίζεταιμε τοπρόσωπο του κ. Παπαδήμου τον οποίο εκτιμά και εμπιστεύεται όπως είπεαλλά με τησυμμέτοχή του κ. Σαμαρά για τον οποίο είπε: «Ο σημερινός Πρόεδρος τηςΝέαςΔημοκρατίας, στο παρελθόν, με την στάση και τα λεγόμενα του,  πλήγωσε την μειονότητα»,ενώ άφησε υπόνοιεςκαι για τον ΛΑΟΣ χωρίς να τον κατανομάζει λέγοντας: « Δεν μπορώ νασυμπλεύσω μεεκείνους που με την ακροδεξιά ρητορική τους παρεμποδίζουν τονεμπλουτισμό τηςκοινωνίας με τη διαφορετικότητα και ναρκοθετούν την σύνθεση, το θεμέλιοτηςΔημοκρατίας μας. Αυτή είναι η δική μου, προσωπική πολιτική κόκκινηγραμμή».
 
Δεν μπορώ να προχωρήσω χέρι – χέρι μαζί τους
Μιλώντας λίγο μετά την τοποθέτηση τους στη Βουλή, στο «Ε», υπεραμύνθηκε των θέσεων του προσθέτοντας ότι είναι εκπρόσωπος τηςμειονότητας και δεν μπορεί να συμπλεύσει με τον κ. Σαμαρά και με τοκόμμα τουκ. Καρατζαφέρη που κατά καιρούς εξέφρασαν ακραίες θέσεις για τηνμειονότητα καιστοχοποίησαν τον ίδιο ως εκπρόσωπό της όχι για τις πολιτικές θέσεις μουαλλάγια την καταγωγή, την γλώσσα και την θρησκεία του: «Σήμερα, κάποιοι απόαυτούςβρίσκονται μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Εγώ δενμπορώ ναπροχωρήσω χέρι – χέρι μαζί τους…». Μάλιστα δήλωσε απόλυτα πεπεισμένοςγια τηνορθότητα της επιλογής του, παρότι γνωρίζει ότι αυτή επισείει διαγραφήτου απότο κόμμα: «Ας αποφασίσει ο πρόεδρος. Εγώ έκανα αυτό που πρέπει καιεξήγησα τουςλόγους».
 
Για όσους γνωρίζουν δεν ήταν έκπληξη…
Η άρνηση Μάντατζη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνησηέκανε μεγάλη αίσθηση στα αθηναϊκά Μέσα που την πρόβαλαν ως «θρυαλλίδα»πουυποδηλώνει κλίμα αντιδράσεων και μέσα στο ΠΑΣΟΚ με πιθανό το ενδεχόμενοναπροκύψουν και άλλες διαρροές.  Στουςγνώστες όμως της πολιτικής συμπεριφοράς του κ. Μάντατζη καθώς και τωντάσεωνπου επικρατούν μέσα στην μειονότητα δεν προξένησε μεγάλη έκπληξη. Καιτούτογιατί ο κ. Μάντατζη σ’ όλη του τη πολιτική σταδιοδρομία προσπαθούσε ναισορροπήσει μεταξύ του κόμματος και αυτών των τάσεων του μειονοτικούχώρου πουκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, αρχίζοντας από τους λεγόμενους Προξενικούςπουακολουθούν τη γραμμή του Προξενείου και αυτοπροσδιορίζονται ως«Τούρκοι» καικαταλήγοντας σ’ αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ΜουσουλμάνοιήΠομάκοι Μουσουλμάνοι. Γι αυτό και βρίσκεται σε μια διαρκή διελκυστίνδαπροκειμένου και με το κόμμα να «μη τραβήξει πολύ το σκοινί» αλλά καιστο χώροτου να ισχυροποιήσει τη θέση του και να κρατήσει τους ψηφοφόρους του.Σ’ ότιαφορά την απόφασή του αυτή καθώς και το αιτιολογικό σκεπτικό που τησυνοδεύει  – γιαόσους ξέρουν – στοχεύει σε μιασυσπείρωση του μειονοτικού χώρου στο ΠΑΣΟΚ (και στο πρόσωπό του) εν’όψειεκλογών που εκφράστηκε ως αντίδραση στην νέα κυβέρνηση λόγω τηςσυμμετοχής τηςΝ.Δ. και του ΛΑΟΣ. άλλωστε αυτή η προσπάθεια του εκφράστηκε και με τιςαντιδράσειςπου εκδήλωσε στη ψήφιση του νομοσχεδίου για το τέλος ακινήτων το οποίοόμωςτελικά υπερψήφισε μετά από πιέσεις που δέχτηκε από το κόμμα του. Γιαόλουςαυτούς τους λόγους θωρείται αμφίβολη η διαγραφή του.
 
«Ακροδεξιές απόψεις και …σταγονίδια»
Σ’ ότι  αφορά τοναντίκτυποπου είχε η κίνηση Μάντατζη στα κόμματα τοπικά είναι ευθέως ανάλογη τωνπροαναφερομένων. Απ’ το ΠΑΣΟΚ ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας δήλωσε ότι είναιμιαεπιλογή του κ. Μάντατζη και για πιθανή διαγραφή ότι : «Θ’ αποφασίσει οΓιώργοςΠαπανδρέου».
Η κ. Ιακωβίδου της ΝΟΔΕ: «Ο κ. Μάντατζη έχει τις απόψεις του. Είναιβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνηγόρησε σ’ όλη την πολιτική του. Θα τονκρίνει ολαός στις επικείμενες εκλογές». Σ’ ότι αφορά δε τα «περί ακροδεξιώναπόψεων στηΝ.Δ.», επιχειρηματολογία του κ. Μάντατζη ή των «ακροδεξιών σταγονιδίωντου κ.Χατζηγάκη» που του κόστισαν τη διαγραφή του η κα Ιακωβίδου τόνισε: «ΗΝ. Δ.προτάσσει το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχουν ούτε ακροδεξιές απόψεις ούτεακροδεξιά σταγονίδια στην Ν.Δ. Είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα,προσηλωμένοστους θεσμούς και σε αξίες». Τέλος ο κ.Χαραλαμπίδης  τηςΝ.Ε. του ΛΑΟΣ Ξάνθης:«Απαντάμε με την απαξίωσή μας στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μάντατζηγια τονΛΑΟΣ. Είμαστε ένα αστικό, δημοκρατικό κόμμα που προτείνουμε την κάλπη.Δεν μαςαγγίζουν τα περί ακροδεξιών απόψεων…».
 
Τι είπε ο Τσετίν Μάντατζη στη Βουλή (Αποσπάσματα)
«….Η μειονότητα είδε κυρίως στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τονειλικρινή, τον ριζοσπάστη πολιτικό που δεν έμενε στα λόγια αλλάπροχωρούσε στηνπράξη. Η καθαρή του πολιτική ματιά, οι ρηξικέλευθες πολιτικές πουπροώθησε,συνέβαλαν στο να αποκτήσει η ισονομία και η ισοπολιτεία ουσιαστικόπεριεχόμενο.Η εφαρμογή της ποσόστωσης του 5 τις χιλίοις για την εισαγωγή τωνπαιδιών μαςστα πανεπιστήμια της χώρας υπήρξε πολιτική που μετέβαλε ραγδαία τηνοικονομικήκαι κοινωνική υπόσταση της μειονότητας. Τους καρπούς αυτής τηςπολιτικήςδράττουμε σήμερα όλοι».
Για τα μειονοτικά θέματα Τι έγινε και τι όχι
«…Στην σύντομη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης αποφασίστηκεεπιτέλους η κατασκευή Τεμένους στην Αθήνα….Επιπλέον, καταργήθηκε ηΕιδικήΠαιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης η γνωστή ΕΠΑΘ, που επέζησε πολλώνκυβερνήσεων, παρά το γεγονός ότι υπήρξε δημιούργημα της Χούντας.  Στην θέση της πλέονλειτουργεί τομέαςμειονοτικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.…Τέλος,μετά από διεξοδικό και ουσιαστικό διάλογο προχώρησαν, χωρίς προβλήματα,οιαπαραίτητες συγχωνεύσεις μειονοτικών σχολείων. Υπήρξαν, ωστόσο και άλλαζητήματα, όπως η εκλογή και ανάδειξη των μουφτήδων και η εκλογή τωνδιοικήσεωνστα βακούφια που δεν έτυχαν της προόδου που ελπίζαμε, παρ’όλες τιςσυζητήσεις,σε διάφορα επίπεδα.
Δυστυχώς, εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα, διορισμένοι από τοκράτος μουφτήδες, που δεν χαίρουν του σεβασμού και της αναγνώρισης καιβρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα.
Δυστυχώς, δεν έσπασε το απόστημα των κυκλωμάτων που απομυζούν τιςβακουφικές περιουσίες. Διορισμένες επιτροπές από την εποχή της Χούντας,μεφίλους και κολλητούς, λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας,χωρίς ναλογοδοτούν στο κράτος και τους πολίτες».
Για τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ
«…Πλέον τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας βρίσκονται στα χέριατριών κομμάτων. Ένα από αυτά είναι και η Νέα Δημοκρατία.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο παρελθόν, με τηνστάση και τα λεγόμενα του,  πλήγωσετηνμειονότητα. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο κύριος Σαμαράςέγινε απόΠρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η ΝΔσήμερασυγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ. 
Ενδεχομένως, το πέρασμα του χρόνου να έχει συντελέσει στην πολιτικήωριμότητα και να έχει επέλθει άμβλυνση κάποιων ακραίων θέσεων πουεκφράστηκανστο παρελθόν.»
Γιατί δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
«…Είμαι ένας βουλευτής που προέρχεται από την μειονότητα,αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Εξαιτίας αυτού, κάποιες φορές βρέθηκα στο επίκεντρο τουενδιαφέροντος ορισμένων συναδέλφων αλλά και μερίδας των Μέσων ΜαζικήςΕνημέρωσης. Μου αποδόθηκαν, μάλιστα, εκφράσεις που ποτέ δεν είπα καιπροθέσειςπου ποτέ δεν είχα.
Στοχοποιήθηκα, από κάποιους συναδέλφους, όχι για τις πολιτικέςθέσεις μου αλλά για την καταγωγή, την γλώσσα και την θρησκεία μου.
Σήμερα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται μεταξύ των εταίρων τηςκυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δενμπορώ ναπροχωρήσω χέρι – χέρι μαζί τους. Δεν μπορώ να συμπλεύσω με εκείνους πουηρητορική και η πρακτική τους δυναμιτίζει την αρμονική συμβίωση τωνανθρώπων καιεμποδίζει την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορώ να συμπλεύσωμεεκείνους που με την ακροδεξιά ρητορική τους παρεμποδίζουν τονεμπλουτισμό τηςκοινωνίας με τη διαφορετικότητα και ναρκοθετούν την σύνθεση, το θεμέλιοτηςΔημοκρατίας μας.
Αυτή είναι η δική μου, προσωπική πολιτική κόκκινη γραμμή»
Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στηννέα κυβέρνηση»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Τουρκία προχωρά σε συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη…