Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Δευκαλίων επιμένει

Η Δευκαλίων επιμένει

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση της γνωστής, πλέον στουςξανθιώτες, επιχειρούμενης πράσινης επένδυσης της εταιρίας Defkalion GreenTechnologiesστην Ξάνθη, μετάτην επιλογή της εταιρίας να επανεπιβεβαιώσει δημοσίως τις προθέσεις τηςναπροχωρήσει στην βιομηχανοποίηση του προϊόντος, έχοντας εξασφαλίσει τιςεπιστημονικές προϋποθέσεις και παρά την αποχώρηση του εφευρέτη Andrea Rossi.
Ο Αλέκος Ξανθούλης, πρόεδρος της εταιρίας, με δηλώσεις του στο «Ε»κάνει λόγο για την εξασφάλιση ελληνικής πατέντας μέσω του τμήματος R&D (έρευνας καιεξέλιξης) της εταιρίαςκαι για άμεση δρομολόγηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Ξάνθη.«Σε 3εβδομάδες θα δείτε την ταμπέλα μας στο εργοστάσιο», μας είπεχαρακτηριστικά.
 
Τέρμα η συνεργασία με τον Ρόσσι- Επιθέσεις στη Δευκαλίων
Η υπόθεση της επένδυσης της ψυχρής σύντηξης υδρογόνου και νικελίουείχε «παγώσει» μετά την αποχώρηση του Ιταλού εφευρέτη και της διαμάχηςπου είχεξεσπάσει μεταξύ αυτού και της εταιρίας. Στη διαφωνία πήρε μέρος υπέρτου Ρόσσικαι ο π. καθηγητής του πανεπιστημίου της Μπολόνια και μέλος του ΔΣ της DGT ΧρήστοςΣτρεμμένος, μεκατηγορίες εναντίον της εταιρίας για «ψέματα και για μεγαλομανία». Στιςσκληρέςεπιθέσεις του καθηγητή, ο Α. Ξανθούλης δίνει μία… μεγαλόψυχη απάντηση, όπου καλεί σε υπερπήδησητων αψιμαχιών και συνέχιση της συνεργασίας τον καθηγητή, δίνονταςεξηγήσεις καιγια τα επιχειρήματα του τελευταίου.
Μετά από έναν ολόκληρο μήνα, η εταιρία «σπάει τη σιωπή» τηςανακοινώνοντας ότι έχει βρεθεί πολύ κοντά στην παραγωγή καιβιομηχανοποίηση τουτελικού προϊόντος
 
Νέα πατέντα με 100% τεχνολογία- Διαθέσιμο το τελικό προϊόν
Ο Αλέκος Ξανθούλης μιλώντας στο «Ε», απέδωσε την καθυστέρηση στιςεργασίες στην επιχειρούμενη συνεργασία με τον Ρόσσι και εξήγησε ότι ηνέαπατέντα πάνω στην οποία στηρίζεται το τελικό προϊόν προέρχεται από μία100%ελληνική τεχνολογία που προέκυψε από τις εργασίες του 19μελούς τμήματοςR&D της εταιρίας.Συνεχίζει να βασίζεταιστην ψυχρή σύντηξη υδρογόνου και νικελίου, αλλά χρησιμοποιείταιδιαφορετικήτεχνολογία. «Άλλωστε, και ο κ. Ρόσσι ξεκαθάρισε ότι ποτέ δε μαςχορήγησε τηντεχνολογία», σημειώνει ο ίδιος. Πράγματι, τόσο ο Ρόσσι όσο και οΣτρεμμένος σεόλους τους τόνους δήλωναν ότι η DGTδεν έχει στη διάθεσή της τον τρόπο να κατασκευάσει το «μυστικό», τονπυρήναδηλαδή του αντιδραστήρα.
Τη νέα ελληνική πατέντα έσπευσε να διασφαλίσει για Ελλάδα καιΕυρώπη, η εταιρία, όπως μας πληροφόρησε ο Α. Ξανθούλης. Όσον αφορά, στηδιαφωνία και την αποχώρηση του ιταλού εφευρέτη, ο ίδιος περιορίστηκε ναπει: «ΟΡόσσι θα μας χορηγούσε το ‘μυστικό’ έναντι 15 εκ. ευρώ, βάσειπρωτοκόλλου. Δεσυμφωνούσαμε κι έτσι δεν αγοράσαμε την πατέντα. παράλληλα όμως εμείςπροχωρούσαμε, είμαστε ένα χρόνο μπροστά από τον Ρόσσι».
 
Επελέγη εργοστάσιο στην Ξάνθη- Ξεκινούν οι διαδικασίεςαδειοδοτήσεων
Στη συνομιλία μας ο Αλέκος Ξανθούλης δίνει σαφή εντύπωση ότι θαυπάρξουν συνεχείς εξελίξεις για το θέμα τις επόμενες μέρες. Μάλιστα,αναφορικάμε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης, σημειώνει χαρακτηριστικά: «σε 3εβδομάδες θαδείτε την ταμπέλα μας στο εργοστάσιο». Επισημαίνει ότι έχει επιλεγεί οχώρος,αν και με νόημα προσθέτει ότι: «δεν είναι κάποιο από αυτά πουακούστηκαν…» καιότι πρόκειται για οικόπεδο με κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θαεπεκταθούν.Θα πρόκειται για απαγορευμένη περιοχή, λόγω της μυστικής τεχνολογίας,αλλάυπάρχει η πρόθεση να γίνει επίδειξη μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενηδιαδικασία. «Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πάρουμε εγκρίσεις από 2ελληνικούςοργανισμούς και 2 διεθνείς για θέματα προστασίας, ασφάλειας κλπ»,σημειώνει.Ακόμη, ενημερώνει ότι και η διαδικασία της κατάθεσης βιογραφικών πουείναιδιαθέσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της εταιρίας, καθώς και ηαξιολόγησήτου βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.
Στο ερώτημά μας γιατί επιλέγεται από την εταιρία η στρατηγική τηςδιατήρησης χαμηλού προφίλ για μία τόσο πρωτοπόρα εφεύρεση και μία τόσοσημαντική τεχνολογία, τη στιγμή μάλιστα που έχουν σημειωθεί τόσεςαναταράξειςκαι έχει προβληματιστεί και ο επιστημονικός κόσμος, ο πρόεδρος της DGT απαντά:«αυτή είναι η επιλογή μας και έτσι θα συνεχίσουμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …