Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγώνας επιβίωσης από το Γηροκομείο

Αγώνας επιβίωσης από το Γηροκομείο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μια χρονιά αγώνα και επιβίωσηςδιανύει το Γηροκομείο της Ξάνθης με πολύ απέλπιδες τους οιωνούς για τηνέαχρονιά, αλλά και το μέλλον του ιδρύματος. Σε «λευκή» απεργία βρίσκονταιουσιαστικά οι 18 εργαζόμενοι του Γηροκομείου της Ξάνθης, αφού πρέπει ναβρίσκονται στις θέσεις τους για να εξυπηρετούν τους 61 τρόφιμους, αλλάαπό τηνάλλη επιθυμούν να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότιπαραμένουναπλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.
 
Άνοιξε η «ψαλίδα» εσόδων-εξόδων
Η επιβάρυνση της θέσης τουΓηροκομείου συντελέστηκε για μα σειρά από λόγους, που όλοι σχετίζονταιμε τηνοικονομική κρίση, αλλά και την απουσία θεσμικής στήριξης των κοινωνικώνδομών,σε αντίθεση με τη συγκυρία της εποχής που απαιτεί μία τέτοια κοινωνικήμέριμνακαι πολιτική.
Η χρηματοδότηση του Γηροκομείουπροέρχεται από την ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου υγείας, πουεκταμιεύεταισε 4 δόσεις, τις συντάξεις των τροφίμων, τα έσοδα από την εκμετάλλευσηκάποιωνακινήτων ιδιοκτησίας του Γηροκομείου και τις δωρεές συμπολιτών-ευεργετών.
Ωστόσο, σε όλα τα μέτωπα φαίνεταινα δέχεται «πλήγματα» το ίδρυμα, αφού η κρατική επιχορήγηση έχει πέσειστο 32%σε σχέση με πέρυσι και στο 43% σε σχέση με το 2009. Ακόμη, δεδομένοείναι ότιδημιούργησαν περαιτέρω δυσκολίες οι περικοπές και οι μειώσεις τωνσυντάξεων τωντρόφιμων, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι στην πλειονότητά τους είναιχαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, με 300 και 400 ευρώ σύνταξη. Παράλληλα, καιστοχώρο των ενοικίων σημειώθηκε μείωση στο ήδη περιορισμένο ποσό τωνεσόδων, αφούόχι μόνο ξενοικιάστηκαν κάποια λόγω κρίσης, αλλά και σε αυτά πουέμεινανπροχώρησαν σε μείωση του ύψους των μισθωμάτων, προκειμένου ναδιατηρήσουν τουςενοικιαστές τους. Επιπλέον «μαχαίρι» αποτελεί και το τέλος τωνακινήτων, αλλάκαι η αυξημένη φορολογία, που πλέον δεν περιλαμβάνει τις απαλλαγές γιακοινωνικά ιδρύματα, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
Σε αυτά βέβαια προστίθενται καιτα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και κυρίως το κόστος των καυσίμων, πουείναιαπαραίτητο και δεν επιδέχεται περικοπές, όταν πρόκειται για ανθρώπουςτηςτρίτης Ηλικίας. Και οι προμηθευτές, συνεχίζουν να δείχνουν υπομονή,παρέχονταςμε πίστωση τα απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες.
 
Το Γηροκομείο εκπέμπει S.O.S.
«Το άνοιγμα εσόδων και εξόδωνμεγαλώνει», σημειώνει με έντονη ανησυχία στο «Ε» ο διευθυντής τουΓηροκομείουΞάνθης Γιάννης Χρηστίδης, ο οποίος μεταφέρει την αγωνία του Δ.Σ. αλλάκαι τωνεργαζομένων για το μέλλον του ιδρύματος, κάνοντας έκκληση για βοήθειακαιστήριξη. «Είναι βέβαιο ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί καιοιδωρεές συμπολιτών, αν και η Ξάνθη αγαπά και βοηθά το Γηροκομείο καιαυτό είναιπλέον δεδομένο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρο ότι και ονεοσύστατοςσύλλογος φίλων Γηροκομείου θα σταθεί αρωγός στις επίμονες προσπάθειεςγιααναζήτηση χρηματοδότησης για τη λειτουργία του ιδρύματος. Ωστόσο, αυτοίπουπρέπει πραγματικά να βοηθήσουν και να δουν τα πράγματα διαφορετικά καιμεπερισσότερη κοινωνική ευαισθησία είναι το υπουργείο, η Περιφέρεια καιοι δήμοιτης Ξάνθης, ειδικά στην περίπτωση που, όπως στην Ξάνθη, ο ίδιος ο δήμοςδενέχει δικές του κοινωνικές δομές για τους δημότες», σημειώνει ο ίδιος.Και προςαπάντηση της μάλλον αναμενόμενης ερώτησης με βάση την κριτική που έχειδεχθείτο Γηροκομείο τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την προ τετραετίαςεπιλογή τηςδιοίκησης για αγορά παρακείμενου οικοπέδου και σύναψης δανείου γιαμέρος τηςαποπληρωμής του ο κ. Χρηστίδης εξηγεί ότι: «η απόφαση ελήφθη πολύ πρινδιαφανείη κρίση και για λόγους συγκεκριμένους και σαφείς που κρίθηκαν ότι θαεξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Γηροκομείου. Δεν είναι πάντως, αυτός ολόγοςπου δημιουργήθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας. Συντελεί, αλλά δεν ήταν ηαιτία.Άλλωστε το ποσοστό του στα έξοδα είναι ένα μικρό μόνο μέρος αυτών».
 
«Κραυγή αγωνίας» για το μέλλοντου Γηροκομείου και τους ανθρώπους του
Το Γηροκομείο της Ξάνθης είναιαυτή τη στιγμή πλήρες, έχοντας 61 ανθρώπους υπό τη φροντίδα του, ενώυπάρχεικαι μία μικρή λίστα αναμονής. Ανάμεσά τους οι περισσότεροι τρόφιμοιείναισυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, άκληροι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι,χωρίς καμίαάλλη στήριξη. Ποιος μπορεί να σκεφτεί ότι θα το αφήσουν να κλείσει;Ποιοςμπορεί να αναλογιστεί τον κοινωνικό αντίκτυπο από μία τέτοια εξέλιξη;Θααναλάβουν οι φορείς της περιοχής την ευθύνη εγκατάλειψης τουκοινωφελούςιδρύματος; Οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου κάνουν μία ύστατη προσπάθειαναστρέψουν την προσοχή στις ανάγκες του Γηροκομείου και των συνανθρώπωνμας πουφιλοξενούνται εκεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…