Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης είναι λιτό και υπηρεσιακό: «θανάσιμος τραυματισμός 57χρονου ημεδαπού μικροπωλητή ο οποίος την 25η Φεβρουαρίου 2009, στις 18:50, ευρισκόμενος πίσω από πρόχειρη κατασκευή πάγκου τραυματίστηκε βαριά από πτώση κλαδιού μήκους 13 μέτρων, το οποίο κατέπεσε πάνω του από ύψος περίπου 20 μέτρων. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου κατά τη διακομιδή του εξέπνευσε. Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης».
Πίσω από αυτή τη φαινομενικά τυπική αναφορά κρύβεται μία αρκετά πιο ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο θέμα των ξερών κλαδιών που επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών από την περιοχή του Λιμνίου, αλλά και πάνω από τα σταθμευμένα εκεί αυτοκίνητα, είχαμε αναφερθεί από την στήλη «Γεγονότα και Πρόσωπα», στο φύλλο μας της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου 2008, με αφορμή καταγγελία αναγνώστη συμπολίτη μας. Η καταγγελία είχε γίνει τότε για να παρακινήσει την τότε Υπηρεσία και σήμερα Αντιδημαρχία Πρασίνου να κλαδέψει τις εν λόγω λεύκες πριν συμβεί κανένα ατύχημα, σε ανθρώπους ή σταθμευμένα αυτοκίνητα, δεδομένου ότι τα κάθε Σάββατο ο χώρος γεμίζει από αυτοκίνητα πωλητών και καταναλωτών, που πηγαίνουν στο παζάρι της πόλης μας. Παραθέτουμε στη συνέχεια, το κείμενο που δημοσιεύσαμε τότε, με τον τίτλο «Λίγη Προσοχή»:
«Η παρακάτω παρατήρηση απευθύνεται στην αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης. Δίπλα στον γνωστό ανεμόμυλο, στον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης μας, υπάρχουν μερικές πανύψηλες αλλά, δυστυχώς, ξερές λεύκες που συνιστούν κίνδυνο ατυχήματος, μιας και τα τεράστια κλαδιά τους, που κρέμονται απειλητικά πάνω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τους διερχόμενους πεζούς, περιμένουν ένα δυνατό αέρα για να γίνουν επικίνδυνα. Η έγκαιρη παρέμβαση της αρμόδιας Υπηρεσίας μπορεί να μας γλιτώσει όλους από δυσάρεστες καταστάσεις».
Η παρέμβαση της υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθη υπήρξε αλλά, κατά τα συνήθη, περιορίστηκε προφανώς, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε κατ’ αντιπαραβολή παρακάτω, στις τρεις λεύκες που εμφανιζόταν στην φωτογραφία. Αν παρατηρήσει κανείς, θα μπορέσει ίσως να διακρίνει τα σημάδια από τις παρεμβάσεις που έγιναν, προφανώς από τα συνεργεία του Δήμου, περιορίζοντας τον αριθμό των κλαδιών που αποτελούσαν κίνδυνο για τους διερχόμενους, αλλά μόνο στα τρία εμφανιζόμενα δέντρα! Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, ο χώρος, ο οποίος έχει ήδη πλημμυρίσει από μικροπωλητές και γεμίζει καθημερινά από επισκέπτες, σκεπάζεται από ένα δάσος ξερών κλαδιών, τα οποία δυστυχώς διέφυγαν της προσοχής του φωτογραφικού μας φακού τον περασμένο Οκτώβριο και άρα και της προσοχής της Αντιδημαρχίας Πρασίνου. Είναι ακριβώς στην ίδια περιοχή που το τεράστιο κλαδί αποκολλήθηκε και σκότωσε τον άτυχο 57χρονο, όπως επίσης αποτυπώθηκε στον φακό του «Ε»…
Φυσικά δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς, στους οποίους θα μεταβιβαστεί η σχετική δικογραφία μετά την προανάκριση που διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης. Όμως υπάρχουν κάποιες σοβαρές, κατά τη γνώμη μας ενδείξεις ότι κάτι δεν έγινε σωστά εν προκειμένω και ίσως να είναι θέμα προς διερεύνηση για τους αρμόδιους. Πάντως είναι γεγονός πως κάποιοι άλλοι υπεύθυνοι θα έπρεπε ίσως να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στις ενέργειες των υπηρεσιών που προΐστανται, πριν ξεκινήσουν με μεγάλη ευκολία να μιλούν για τραγικό ατύχημα από την ατυχία του θύματος και να μοιράζουν συλλυπητήρια…
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr