Μετά τις «καταιγίδες» των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου, σε ήρεμο κλίμα φαίνεται ότι προχωράει ο φοιτητικός κόσμος της πόλης μας προς την εκλογική διαδικασία της 13ης Μαΐου 2009, μέσα από την οποία θ’ αναδείξει τους εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης.
Υπενθυμίζουμε ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, ενώ έντεκα είναι συνολικά οι θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών για τις οποίες θα «κονταροχτυπηθούν» οι επτά συνολικά παρατάξεις που θα ζητήσουν την ψήφο των συμφοιτητών τους. Οι παρατάξεις αυτές είναι οι εξής: Δ.Α.Π. (πρόσκειται στη Ν.Δ.), Π.Α.Σ.Π. (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), Π.Κ.Σ. (πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε.), ΑΡ.ΕΝ. (πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Ε.Α.Α.Κ. (ανεξάρτητες αριστερές κινήσεις) και το πρωτοεμφανιζόμενο στην πόλη μας Φοιτητικό Ανεξάρτητο Κίνημα Ξάνθης (Φ.Α.Κ.), το οποίο αποτελεί μία κίνηση συσπείρωσης των Κυπρίων φοιτητών του τόπου μας.
Μιλώντας στο «Ε», τόσο ο πρόεδρος της ΔΑΠ Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Βούρος, όσο και ο επικεφαλής της ΠΑΣΠ Ξάνθης, κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, τόνισαν το ήρεμο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η προεκλογική εκστρατεία όλων των παρατάξεων, ενώ ο καθένας από την πλευρά του τόνισε την πίστη του για την εκλογική επικράτηση της δική του παράταξης, βάσει των θέσεων τους στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της, όσο και το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο ανήκουν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τα δύο αυτά κορυφαία στελέχη του φοιτητικού κινήματος, αναφορικά με την κίνηση συσπείρωσης που επιχειρεί να κάνει το Φοιτητικό Ανεξάρτητο Κίνημα Ξάνθης, στις τάξεις των φοιτητών κυπριακής καταγωγής που σπουδάζουν στον τόπο μας. Από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι η προσπάθεια αυτή θ’ αμειφθεί με την σχετική επιτυχία της κατάληψης μίας έδρας στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών, εκτίμηση την οποία συμμερίστηκε και ο κ. Βούρος, ο οποίος όμως εξέφρασε παράλληλα και τον προβληματισμό του «για την έλλειψη πολιτικού υπόβαθρου στην κίνηση αυτή, κάτι που κάνει ασαφείς τους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές θα πρέπει να την τιμήσουν με την ψήφο τους».
Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι κατά τις περυσινές φοιτητικές εκλογές στην Ξάνθη, οι έντεκα θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών μοιράστηκαν ως εξής:
Δ.Α.Π. 4 έδρες
Π.Α.Σ.Π. 4 έδρες
Π.Κ.Σ. 2 έδρες
ΕΑΑΚ 1 έδρα
ΑΡ.ΕΝ. 0 έδρες
Η παραπάνω κατανομή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των φοιτητών, αναμένεται να μείνει εν πολλοίς αμετάβλητη, με μόνη την ουσιαστική βεβαιότητα της απώλειας μία έδρας από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.), προς όφελος του νεοεμφανιζόμενου Φοιτητικού Ανεξάρτητου Κινήματος Ξάνθης (Φ.Α.Κ.)
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr