Παρότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία της νέας γρίπης έχουν καταβαραθρώσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των πολιτών που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο για να επιλέξει κάποιος να πάει διακοπές, εντούτοις οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας επιβάλλουν λίγες μέρες ξενοιασιάς.
Δημοφιλείς προορισμοί για τους Ξανθιώτες η Θάσος και η Χαλκιδική
Έτσι το φετινό πρόγραμμα διακοπών για τους Ξανθιώτες διαμορφώνεται ως εξής: Λιγότερες μέρες διακοπών λόγω οικονομικής στενότητας και σε όσο το δυνατόν πιο κοντινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς προκειμένου να αποφύγουν τα οδοιπορικά. Αυτό μας επιβεβαιώνουν από τα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης μας στα οποία απευθυνθήκαμε τα οποία και επιπρόσθετα μας πληροφορούν ότι η γενικά η κίνηση σ’ αυτά είναι πεσμένη παρότι υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά πακέτα που πραγματικά συμφέρουν. Βεβαίως το γεγονός ότι η κίνηση είναι πεσμένη οι ταξιδιωτικοί πράκτορες το αποδίδουν εν μέρει και στο ότι γενικά οι Ξανθιώτες προτιμούν να πηγαίνουν μεμονωμένα ή με παρέες διακοπές κλείνοντας δωμάτια μέσω internet και για το λόγο αυτό δεν έχουν κίνηση τα ταξιδιωτικά γραφεία.
Δημοφιλείς προορισμοί για το μέσο ξανθιώτικο νοικοκυριό παραμένει η Θάσος, η Χαλκιδική αλλά τελευταία και η Σαμοθράκη και οι Σποράδες (Σκιάθος – Σκόπελος Αλόννησος). Παρόλα αυτά οι πιο εύποροι και κυρίως οι νεώτερες ηλικίες προτιμούν την Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, του Ιονίου και την Κρήτη.
Ταξιδιωτικός Οδηγός του «Ε»
Αν λοιπόν ακόμη δεν αποφασίσατε για το που θα πάτε διακοπές το «Ε» σας δίνει μερικά ενημερωτικά στοιχεία για το πρέπει να γνωρίζετε.
Έτσι μάθετε ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διαμορφώνονται κατά πολύ φθηνότερα από τις αναγραφόμενες κατόπιν συζήτησης- συνεννόησης με τους υποψήφιους πελάτες. Οι προσφορές είναι πολλές και θα εξακολουθήσουν όλο το καλοκαίρι. Υπάρχουν ακόμη αρκετές άδειες κλίνες σε όλα τα νησιά, τα οποία όπως φαίνεται δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το γενικότερο κλίμα των μειωμένων αφίξεων αλλά τουλάχιστον εκτιμάται ότι οι απώλειες θα περιοριστούν. Η αλήθεια όμως είναι ότι το συνολικό κόστος των διακοπών σε αυτούς τους προορισμούς αυξάνεται κατά πολύ λόγω της ακριβής τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως τροχοπέδη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια πλοίων για εκεί, όπως για παράδειγμα στις Κυκλάδες ή την Κρήτη, για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες.
Στις Κυκλάδες ξενοδοχείο 3 αστέρων κοστίζει 50 με 60 ευρώ
Σε όλα τα νησιά υπάρχουν πολλά καινούρια τουριστικά καταλύματα αλλά και σχεδόν όλα τα παλιότερα έχουν εκσυγχρονιστεί. Υπάρχουν προσφορές, οι οποίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενδεικτικά η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 3 αστέρων κοστίζει 50 με 60 ευρώ. Κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη τιμή και προσφορές.
Επίσης, όπως τονίζουν οι τοπικοί φορείς του τουρισμού, μπορείτε να μειώσετε το μπάτζετ των διακοπών σας επιλέγοντας για τη μετακίνηση σας συμβατικό πλοίο αντί του ταχύπλοου, ενώ αναφέρουν και ότι η ανακοίνωση των δρομολογίων την τελευταία στιγμή, δημιουργεί ένα μεγάλο μείον στο λανσάρισμα των πακέτων διακοπών των Κυκλάδων στο εξωτερικό.
Στην Κρήτη δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με 50- 80 ευρώ
Στην Κρήτη φέτος δυστυχώς η σεζόν δεν έχει αρχίσει καν. Πολλά ξενοδοχεία και πολύ περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν έχουν ανοίξει ακόμη, λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προκρατήσεις. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μειώσει το προσωπικό τους ενώ αρκετές στρέφονται στη λύση της ημιαπασχόλησης των εργαζομένων τους. Οι απώλειες είναι τεράστιες και όπως υπογραμμίζουν οι Κρητικοί παράγοντες του τουρισμού δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης ώστε να καλυφθούν εγκαίρως. Όσο για τις τιμές των καταλυμάτων, ασφαλώς και γίνονται εκπτώσεις και προσφορές και μάλιστα μεγάλες. Μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με 50- 80 ευρώ και σε 4 ή 5 αστέρων από 100 ευρώ τη μέρα. Στις τιμές περιλαμβάνεται το πρωινό και σε μερικές περιπτώσεις και ημιδιατροφή.
Στα Ιόνια νησιά σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με κουζίνα ξεκινούν από 40 με 50 ευρώ
Στα Ιόνια νησιά, σύμφωνα με τοπικούς φορείς η σεζόν δεν πάει καλά ούτε φέτος. Ειδικά η Κέρκυρα φαίνεται να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω του «μουδιάσματος» της αγγλικής αγοράς που αποτελεί και την κύρια, τουριστικά τροφοδότρια για το νησί, χώρα. Χαρακτηριστικά, ο Ιανουάριος κατέγραψε μείωση τους κατά 98,73%, ο Φεβρουάριος κατά 91,81%, ο Μάρτιος 31,14%, ο Απρίλιος 19,57% και ο Μάιος 10,13%. Στην Κεφαλονιά, η μείωση των αφίξεων αγγίξει το 21,73% και στη Ζάκυνθο το -8,14%.
Οι τιμές που θα βρείτε ακόμη και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με κουζίνα ξεκινούν από 40 με 50 ευρώ τη μέρα ενώ στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων των νησιών γίνονται πολύ καλές εκπτώσεις ακόμη και μισοτιμής σε σχέση με τις αρχικές τιμές.
Νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 30 με 40 έως 70 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά μέχρι στιγμής η τουριστική περίοδος για τα νησιά της περιοχής, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Μετά από ένα Πάσχα με χαμηλή κίνηση και ένα Μάιο, με μειωμένες αφίξεις τσάρτερ (- 623% στη Μυτιλήνη, -15,04% στη Σάμο, -19,12% στη Χίο), τα πράγματα είναι συγκρατημένα. Επίσης, τα λίγα δρομολόγια που υπάρχουν προς αυτά τα νησιά και το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων λειτουργούν ανασταλτικά τόσο ως προς το να επιλέξουν το πλοίο ως μεταφορικό μέσο οι υποψήφιοι τουρίστες, όσο και στο να πάνε εκεί.
Οι τιμές των καταλυμάτων είναι περίπου ίδιες με αυτές προ τετραετίας σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους ενώ υπάρχουν και πολλές προσφορές. Για όλο τον Ιούλιο οι τιμές κυμαίνονται από 40 με 50 έως 100 ευρώ στα ξενοδοχεία και από 30 με 40 έως 70 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ηπειρωτικοί Προορισμοί: Θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 40 ευρώ τη μέρα
Οι τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα πάνε καλά όσον αφορά στις κρατήσεις. Κυρίως Έλληνες τουρίστες θέλοντας να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, επιλέγουν να μεταβούν οδικώς σε κάποιο παραθεριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπως τη Χαλ