Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα πανελλαδικά και τοπικά. Η οικονομική κρίση που την πέτυχε σε κάμψη τα 4 τελευταία χρόνια, της έδωσε το τελειωτικό χτύπημα! Τα χαρακτηριστικά της οικοδομικής κρίσης διαφαίνονται στους εργολάβους – κατασκευαστές που βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση για να «θερμάνει» την κτηματαγορά, στους επενδυτές – αγοραστές ακινήτων αναμένουν καλύτερους όρους στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και στους κτηματομεσίτες που ευελπιστούν βελτίωση του κλίματος ώστε να διαθέσουν τα 3.000 περίπου απούλητα διαμερίσματα στην Ξάνθη. Αυτοί όμως που βιώνουν πιο οδυνηρά την οικοδομική κρίση είναι οι οικοδόμοι, οι οποίοι – σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου οικοδομών Ξάνθης – είναι άνεργοι σε ποσοστό 65 – 75%! Το παζλ συμπληρώνεται από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της οικοδομής με συναφή επαγγέλματα που ανέρχονται πανελλαδικά στο 1.000.000 και που υφίστανται τις επιπτώσεις της οικοδομικής κρίσης.
Σε περίοδο κρίσης οι καλύτερες αγορές
«Η κτηματαγορά είναι «παγωμένη». Όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής εν’ όψει των μέτρων της κυβέρνησης που ελπίζουμε να τονώσουν την κτηματαγορά. Μετά τον πόλεμο που δέχτηκε με τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά ,την αύξηση των φόρων και των αντικειμενικών αξιών αυτά τα μέτρα ιδιαίτερα η μείωση σε 9% του ΦΠΑ, ελπίζουμε να την εξισορροπήσουν», τονίζει ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Εκτιμά δε ότι θα επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εάν γίνουν οι μεταβιβάσεις των υπαρχόντων ακινήτων και κατοικιών.
Ο κ. Χατζηνικολάου επισημαίνει ότι στην «κρίση γίνονται οι καλύτερες αγορές» και ότι στην Ξάνθη υπάρχουν πολύ καλές τιμές στα ακίνητα που κυμαίνονται σε 1000 – 1300 το τ.μ. υπάρχει μείωση τιμών κυρίως σε ακίνητα που βρίσκονται περιφερειακά και ότι η κτηματαγορά της Ξάνθης δεν ήταν ποτέ «φουσκωμένη», το γεγονός δε ότι η αντικειμενική αξία είναι σχεδόν ίση με την εμπορική ευνοεί τους δανειολήπτες.
Η ανεργία χτυπά τους οικοδόμους
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι οικοδόμοι του πολυάριθμου σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης (7.000 μέλη – 2ο στην Ελλάδα). Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του κ. Μπουδούρ Φαρή ο κλάδος τους μαστίζεται από ανεργία που φτάνει στο 65 – 70%. Υπάρχουν οικοδόμοι που σε διάστημα 4 – 5 μηνών δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο: «Ζητήσαμε να μπορούμε με λίγα ένσημα να έχουμε ασφάλιση. Οι περισσότεροι οικοδόμοι είναι άνεργοι. Οι εργολάβοι δεν χτίζουν, έχουν πολλά απούλητα. Και οι ιδιώτες που θέλουν να χτίσουν τους καθυστερούν τις οικοδομικές άδειες. Οι περισσότεροι φεύγουν για δουλειές στο Εξωτερικό . Έχουμε πολλά προβλήματα σαν κλάδος. Αναδουλειά, μας κυνηγάν οι τράπεζες οι γυναίκες μας δούλευαν σε εργοστάσια που έκλεισαν! Έχουμε χέρια δεμένα…», είναι η ζοφερή καταγραφή της κατάστασης, από τον πρόεδρο του σωματείου οικοδόμων Ξάνθης
Μέτρα για στήριξη της οικοδομής
Τρόπους παρέμβασης στην αγορά των ακινήτων μελετά η κυβέρνηση, ενώ ένα ακόμα σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η αγορά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μέρους των περίπου 200 χιλιάδων απούλητων κατοικιών.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Τετάρτης, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι σημερινές υψηλές τιμές πώλησης των ακινήτων είναι ο βασικός λόγος που έχει παγώσει η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα.
Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, τα ακίνητα θα διατεθούν σε δικαιούχους του Οργανισμού, οι οποίοι θα λάβουν τραπεζικό στεγαστικό δάνειο.
Το οικονομικό επιτελείο έχει θορυβηθεί και από προβλέψεις για απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας εντός του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης των αγοραστών κατοικιών με ταυτόχρονη στήριξη των κλάδων που ασχολούνται με την οικοδομή.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα αιτήματα του κατασκευαστικού κλάδου που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, μετά την εμφάνιση των συνεπειών από τη διεθνή κρίση και άλλα μέτρα όπως:
-Η χορήγηση επιπλέον κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων από το εισόδημα και όχι από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα.
-Η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα ή μεγάλα ακίνητα. Σημειώνεται ότι η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης εφόσον η επιφάνειά της είναι μέχρι 200 τ.μ. Η αγορά νέοδμητου ακινήτου που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19%. Συζητείται ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ αν και όπως τονίζεται αρμοδίως δύσκολα θα προχωρήσει.
-Στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που δραστηριοποιούνται συμπληρωματικά με το κύκλωμα της οικοδομής.
Αιτήματα κατασκευαστών
Επίσης στο υπουργείο Οικονομίας έχουν αποσταλεί και τα αιτήματα των κατασκευαστών οι οποίοι μεταξύ των άλλων προτείνουν:
-Επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο προς το παρόν τουλάχιστον δεν προχωρά.
-Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.
-Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. .
-Παράταση της προθεσμίας υπογραφής οριστικών συμβολαίων, όπου υπάρχει προσύμφωνο συνταχθέν προ του 2000 (η τελευταία προθεσμία έληξε το 2007).
-Μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 0,6% σε 0,1% τόσο για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
-Επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.
-Επαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης χώρων λόγω αλλαγής χρήσης με μεταφορά συντελεστή δόμησης.
-«Ενεργειακό πιστοποιητικό»: Θέσπιση ενιαίων και συνοπτικών
επιθεωρήσεων με το σύστημα «κτιρίου αναφοράς» και χαμηλά ανώτατα όρια αμοιβών των «ενεργειακών επιθεωρητών».
– Μείωση του ΕΤΑΚ των ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων, νεόδμητων και παλαιών κατά 50% .
-Σταδιακή έκπτωση (εντός πενταετίας) από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κτιρίων.
-Μείωση του ΦΠΑ για το σύνολο των εργασιών και υλικών της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
-Δανειοδότηση επιχειρήσεων για αγορά ακινήτων προς ιδιόχρηση με το δεύτερο ΤΕΜΠ&#
-
Στη ρωγμή του χρόνου: Στιγμές του 2024
Μίνι ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που έφυγε σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο … -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2024
Είναι, εμείς Προσωπική εμπειρία, ιδιαίτερα ευχάριστη και δεν το κρύβω συγκινητική συναισθη…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Στη ρωγμή του χρόνου: Στιγμές του 2024
Μίνι ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που έφυγε σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο … -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2024
Είναι, εμείς Προσωπική εμπειρία, ιδιαίτερα ευχάριστη και δεν το κρύβω συγκινητική συναισθη…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.