Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι μετακινήσεις πολιτών και οι νέοι ψηφοφόροι

Οι μετακινήσεις πολιτών και οι νέοι ψηφοφόροι

0

Πέραν του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο μεταφράστηκε σε μια διαφορά 10,4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σήμερα η αποτύπωση της κοινωνικής-εκλογικής βάσης των κομμάτων, οι μετακινήσεις οι οποίες παγίωσαν τα ποσοστά άλλα και οι επιλογές των νέων ψηφοφόρων. Εν ολίγοις, ποιες ομάδες πολιτών ψήφισαν τι, ποιοι ψηφοφόροι του 2007 μετακινήθηκαν πού, και τι έπραξαν οι «πρωτάρηδες».

Παίρνοντας ως βάση την έρευνα της VPRC, η οποία διενεργήθηκε από 7 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου σε δείγμα 5300 πολιτών και που μας δίνει εκτενή στοιχεία για να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στα τρία παραπάνω ζητούμενα, μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε τα αίτια της νίκης του ΠΑΣΟΚ άλλα και της πορείας όλων των άλλων κομμάτων.

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, όπως και στις αρχές του καλοκαιριού με τις Ευρωεκλογές, γίνονταν λόγος για τις συσπειρώσεις των κομμάτων και κυρίως για τη συσπείρωση της ΝΔ, η οποία εμφανίζονταν αρκετά χαμηλή. Εκείνο το οποίο πάει «πακέτο» με τις συσπειρώσεις είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Η ΝΔ με 77% συσπείρωση φάνηκε ότι κράτησε κάποιες δυνάμεις, όμως το 23% που την είχε ψηφίσει το 2007 έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά των δύο κομμάτων. Όταν το 12% μετακινείται απευθείας προς το ΠΑΣΟΚ ποσοστιαία σημαίνει ότι για τη ΝΔ έχουμε περίπου 3 με 3,5 μονάδες μείον, οι οποίες προστίθενται στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Άρα μόνο απ’ τις μετακινήσεις το ΠΑΣΟΚ κέρδισε περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το οποίο παρεμπιπτόντως έχασα 1% της συσπείρωσής του προς τη ΝΔ και συνολικά 5% προς όλα τα κόμματα. Παράλληλα, στις συσπειρώσεις των άλλων κομμάτων διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι εκτός του ΚΚΕ το οποίο κράτησε το 80% της δύναμής του, όλα τα άλλα κόμματα κινήθηκαν γύρω στο 55%. Αρκετά χαμηλά και για το ΣΥΝ και για το ΛΑΟΣ, οι οποίοι παρά τις διψήφιες διαρροές τους προς το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν και μπήκαν στη Βουλή και μάλιστα ο ΛΑΟΣ ενισχυμένος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες και με επιπλέον 5 βουλευτές σε σχέση με το 2007. Για το ΣΥΝ έπαιξε σημαντικό ρόλο η στάση των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι τον ανέδειξαν τρίτο κόμμα με 11% και για το ΛΑΟΣ η μετακίνηση από τη ΝΔ του 7% των εκλογέων που τη στήριξαν το 2007 το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της 4η Οκτωβρίου ήταν και η στάση των νέων ψηφοφόρων. Οι «πρωτάρηδες» συμπεριφέρθηκαν αριστερόστροφα υπερψηφίζοντας σε ποσοστό 73% κεντροαριστερά κόμματα προεξάρχοντος του ΠΑΣΟΚ που έλαβε 44% και κυρίως του ΣΥΝ με 11%. Η ΝΔ έμεινε μόλις στο 19%.

Όσο αφορά την καταγραφή της κοινωνιολογίας της ψήφου η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στα δυναμικά στρώματα τις κοινωνίας άλλα και παράλληλα σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες, δανειζόμενοι και έναν όρο από το 1981, χαρακτηρίζονται ως οι «μη προνομιούχοι». Πιο συγκεκριμένα απ’ τις ηλικίες 18 έως 65 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να λαμβάνει 43,2 % εν αντιθέσει με τη ΝΔ όπου σε αυτές τις ηλικίες παίρνει μόλις 27,8%. Αντίθετα από το 65ο έτος και πάνω η ΝΔ υπερέχει μιας και την επιλέγει το 48%, ενώ το ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 42%. Όσο αφορά τώρα τη θέση των κομμάτων ανά τομέα απασχόλησης το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή υπεροχή σε κατηγορίες όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες με 39% έναντι μόλις 26% της ΝΔ, στους αγρότες με 47% έναντι 37% της ΝΔ, στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα με 48% έναντι 28% της ΝΔ, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με 40% έναντι 24% της ΝΔ, όπως και στους ανέργους με 43% έναντι 26% της ΝΔ άλλα και στις νοικοκυρές με 47% έναντι 42% της ΝΔ. Η πλέον σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση υπερέχει μόνο στους επιχειρηματίες 40% έναντι 38% του ΠΑΣΟΚ και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα με 47% έναντι 42% του ΠΑΣΟΚ. 

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα η ταξική, θα διατυπώναμε την άποψη, επιλογή της ψήφου όπου οι δυναμικές, δημιουργικές, μάζες της κοινωνίας επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ. Σε συνάρτηση ασφαλώς με τους νέους ψηφοφόρους δημιούργησαν το μίγμα του εκλογικού συσχετισμού της 4η Οκτωβρίου. Αν προσθέσουμε το ξεκάθαρο πρόγραμμα, τη διαφορά των πολιτικών, τα πρωτοπόρα εκλογικά μηνύματα, το νεανικό προφίλ και βεβαίως τη φθορά της ΝΔ θα συνθέσουμε το πλαίσιο της θετικής επιλογής άλλα και της ψήφου διαμαρτυρίας που χάρισαν στο ΠΑΣΟΚ την ευρεία αυτοδυναμία.  

Απ’ την άλλη, η ΝΔ θα πρέπει να αρχίζει να ανησυχεί μιας και απ’ ό,τι δείχνουν οι επιλογές των πολιτών ξεκινά και εμφανίζει στοιχεία «γερασμένου» κόμματος. Η συντριβή της στους «πρωτάρηδες» άλλα και στις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας είναι ένα στοιχείο που οφείλουν να κοιτάξουν προσεκτικά στη Ρηγίλλης. Πολύ περισσότερο τώρα, λόγω συνεδρίου, όπου η ανάγκη για καθορισμού ενός νέου πολιτικού ιδεολογικού στίγματος άλλα και εμφάνισης φρέσκου πολιτικού προσωπικού κρίνεται επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με ψητά, κρασί και μουσική περιμένουν τον Νέο Χρόνο οι ξανθιώτες!

Για δεύτερη χρον_…