Με βασικό στήριγμά της το έμπειρο προσωπικό αλλά και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στην διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, πορεύεται πλέον η Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης στον δρόμο της διοργάνωσης στην πόλη μας του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ.
Ουσιαστικά θα μπορούσε πολύ εύκολα κανείς να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα οργανωτικά ζητήματα του Φεστιβάλ ως «ηρεμία μετά την καταιγίδα», που προκλήθηκε τόσο από την επιλογή του επικεφαλής της Στέγης, κ. Τάσου Θεοδωρίδη, να προτείνει ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ τον κ. Νίκο Μουρατίδη, όσο και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή αυτή, εντός και εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης. Για όλον αυτό τον θόρυβο που προκλήθηκε, η άποψη του κ. Θεοδωρίδη συνοψίζεται στο ότι «προσωπικά ήξερα ότι η επιλογή αυτή θα προκαλούσε τις αντιδράσεις που προκάλεσε, όμως γνωρίζω τόσο τον άνθρωπο Νίκο Μουρατίδη, όσο και το τι θα μπορούσε να προσφέρει στον θεσμό του φεστιβάλ και γι’ αυτό τον πρότεινα να ηγηθεί του φεστιβάλ. Βεβαίως ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις, κάτι που ήταν και η πηγή των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, κατά τη γνώμη μου. Πάντως θα πρέπει να πω ότι τελικός στόχος της σημερινής ηγεσίας της Στέγης δεν είναι άλλος παρά να μπορέσει, μέσα από προσπάθειες και ενέργειες, να μπορέσει να βελτιώσει το έργο των προκατόχων της και όχι να το υπονομεύσει. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος πίσω από κάθε ενέργεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Για το θέμα του Νίκου Μουρατίδη αυτό που θέλω να πω πια μόνο είναι ότι έχουμε υιοθετήσει ένα μέρος από το πρόγραμμά του και από τις προτάσεις του, καθώς και ότι με τον ίδιο παραμένουμε καλοί φίλοι παρ’ όλα αυτά».
Όσον αφορά το κομμάτι της προετοιμασίας του ίδιου του Φεστιβάλ, από εδώ και πέρα, ο κ. Θεοδωρίδης ήταν αρκετά σαφής, αντικατοπτρίζοντας στα λεγόμενά του την πορεία που έχει πάρει η διοργάνωση του «Χατζιδάκειου»: «αυτή τη στιγμή τον ρόλο της οργάνωσης του φεστιβάλ έχει αναλάβει η τετραμελής επιτροπή που αποτελείται από τους κυρίους Μελισσόπουλο και Σεργκενλίδη, την κα Σοφία Αμπεριάδου και εμένα, με κύριο στόχο την ολοκλήρωση των πρώτων διερευνητικών επαφών, που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται, κυρίως με managers καλλιτεχνών και σχημάτων που μας ενδιαφέρει να προσκαλέσουμε και να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του κ. Αλέξη Κωστάλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη, ώστε να συζητήσουμε από κοντά τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του στο φεστιβάλ». Αναφορικά με την συμμετοχή αυτή, ρωτήσαμε τον κ. Θεοδωρίδη ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του κ. Κωστάλα και αν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει μέρος των οργανωτικών αρμοδιοτήτων. «Ο κ. Κωστάλας κατά κύριο λόγο θα συμμετέχει ως παρουσιαστής του Φεστιβάλ, ενώ η συμμετοχή του στο οργανωτικό μέρος θα είναι μάλλον περιορισμένη. Φυσικά αν υπάρξει ανάγκη θα ζητήσουμε την μεσολάβησή του, όμως πιστεύω ότι η εμπειρία που υπάρχει στο υπηρεσιακό προσωπικό της Στέγης θα αποδειχθεί αρκετή». Σχετικά με τα περισσότερο διαδικαστικά ζητήματα, αυτό που μας είπε ο κ. Θεοδωρίδης ήταν ότι έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ, αφού ο αρχικός προσανατολισμός είναι για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, ενώ η διάρκειά του θα είναι πέντε ημέρες. Όσον αφορά το κόστος, που ήταν άλλωστε και ο λόγος της ματαίωσης της διοργάνωσης του «Χατζιδάκειου» την περασμένη χρονιά, ο Δήμος θα συνεισφέρει με 80.000 ευρώ, ποσό που ο κ. Θεοδωρίδης κρίνει ως ικανοποιητικό, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χορηγοί οι οποίοι θα θελήσουν να προβληθούν μέσα από τις εκδηλώσεις του.
Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έγινε για δύο ακόμη θέματα. Το πρώτο ήταν τα υπηρεσιακά θέματα που είχαν ανακύψει στο παρελθόν στο εσωτερικό της Στέγης, ενώ το δεύτερο είχε να κάνει με τις πολλές εργασίες συντήρησης στους χώρους που βρίσκονται στην ευθύνη της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Σχολιάζοντας το πρώτο θέμα, ο κ. Θεοδωρίδης σχολίασε μόνο ότι «ενώ στο παρελθόν υπήρξαν κάποια προβλήματα που έφτασαν ακόμη και στα δικαστήρια, πλέον όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα έχουν μπει σε μία σειρά, με την κυριαρχία μίας διαφορετικής νοοτροπίας», ενώ για τις εργασίες συντήρησης τόνισε ότι «ήδη το θερινό αμφιθέατρο έχει βαφτεί και έχει ετοιμαστεί, ενώ αντιμετωπίστηκαν και κάποια μικροπροβλήματα και ατέλειες που παρουσιάστηκαν. Σημαντικές επίσης εργασίες έγιναν και στην Δημοτική Πινακοθήκη, καθιστώντας την πλέον πραγματικό κόσμημα, ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζεται και το Δημοτικό Αμφιθέατρο, το οποίο μάλιστα θα φιλοξενήσει και τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων του «Χατζιδάκειου». Τέλος ανάλογες εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν και στην Δημοτική Σχολή Χορού, ολοκληρώνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό και ευρύ πρόγραμμα συντηρήσεων και επισκευών, όπου αυτές χρειάζονται, των βασικότερων χώρων και υποδομών που βρίσκονται στην διάθεση της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης».
Γιώργος Συληγαρδάκης