Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μια βραδιά συνάντησης των τεχνών στην Παλιά Πόλη

Μια βραδιά συνάντησης των τεχνών στην Παλιά Πόλη

0

Μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής δύο κυριών από την Ξάνθη εγκαινιάστηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Η ξανθιώτισσα ζωγράφος Ανθή Γκέρμαν και η ξανθιώτισσα επίσης γλύπτρια Ελένη Κορωνάκη, και οι δύο με μακρόχρονη και επιτυχημένη παρουσία στο χώρο των εικαστικών τεχνών, παρουσίασαν τα εκθέματα τους στην Δημοτική Πινακοθήκη ‘Χρήστος Παυλίδης’ παρουσία του φιλότεχνου κοινού της πόλης.

 

Η ζωγραφική συναντά τη γλυπτική στην Παλιά Πόλη

Με τις ακουαρέλες και τα κολάζ της η κ. Γκέρμαν παρουσίασε σε αυτή την έκθεση τις νέες της δημιουργίες με κέντρο ψυχεδελικούς ιππείς σε φουτουριστικά πλάνα και το πορτρέτο μια γυναίκας που παρουσιάζεται επαναλαμβανόμενα με διαφορετικά χρώματα, ρούχα και μαλλιά, με έντονες γραμμές και χαρακτηριστικά και συνοδεύεται από διακριτικά αντικείμενα που άλλοτε είναι ένας καθρέφτης χειρός ή ένα φουλάρι.

Η γυναίκα είναι το κεντρικό θέμα και στις δημιουργίες της κ. Κορωνάκη που όμως επικεντρώνεται σε μια άλλη διάστασή της. Σε αυτή της ύπαρξης της σαν αφετηρία δημιουργίας και ζωής. Η καλλιτέχνιδα εμπνέεται από τη διαδικασία της γέννας και της ανατροφής του παιδιού και αναδεικνύει στα έργα της τη γυναίκα ως ‘μεγαλειώδη και συνάμα θλιβερή ύπαρξη που ερωτεύεται, γεννάει, αγαπάει, πονάει, θλίβεται, μοχθεί, εκστασιάζεται, δημιουργεί αλλά και μισεί, πολεμάει, σκοτώνει, καταστρέφει το περιβάλλον της και αυτοκαταστρέφεται’.

 

‘Η φωτιά της καρδιάς’, γραμμένο με τη φωτιά και την καρδιά της Ελένης Αποστολίδου

Η εικαστική βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του νέου βιβλίου της θεσσαλονικιάς πεζογράφου Ελένης Αποστολίδου, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο ‘Η φωτιά της καρδιάς’ από τις εκδόσεις Λιβάνη. Για το βιβλίο της κ. Αποστολίδου μίλησε ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, που εξήγησε ότι το βιβλίο ανήκει στο χώρο της λογοτεχνίας και της ιστορίας και δίνει μια καινούργια διάσταση στο ιστορικό μυθιστόρημα. Αυτής της λαογραφίας και εθνολογίας: «Η συγγραφέας δεν καταγράφει μονάχα την ιστορία αυτή καθαυτή στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μέχρι την απελευθέρωση, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει τα ιστορικά γεγονότα σαν καταστάσεις βιωμένες και η περιγραφή επικεντρώνεται στο πώς τα έζησε ο καθημερινός άνθρωπος».

Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η πόλη της Νάουσας και η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Για τον κ. Μουσόπουλο η φράση ‘Η Ναουσαία δε φοβάται’ αποτελεί αφετηρία του βιβλίου, το οποίο περιέχει «υπέροχες σελίδες για το Ρήγα Φερραίο, για την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και παραθέτει χρήσιμες ιστορικές  πληροφορίες, άγνωστες στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το πώς βίωσε η Βόρεια Ελλάδα την απελευθέρωση. Παράλληλα, είναι εμφανής η αγάπη στα ζώα και η κεντρική σημασία του παιδιού στη ζωή του ανθρώπου. Το εν λόγω μυθιστόρημα εκτός από τα ιστορικά γεγονότα περιλαμβάνει και μία ιστορία ερωτική και μέσα από αυτή τη σύμμειξη παρουσιάζεται η ιστορία της εποχής ως αποτύπωση του καθημερινού». Ο κ. Μουσόπουλος εξήγησε ότι μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου φαίνεται ότι στόχος της πεζογράφου είναι να δείξει «πώς μπορεί ο άνθρωπος μέσα από τη δύσκολη ζωή να ζήσει και να βιώσει την αγάπη. Να βρει τη δύναμη να βγάλει το μεδούλι της ζωής’. Ο φιλόλογος-συγγραφέας τιμητικά ανέφερε, μιας και η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί στις 4 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω εκλογών, ότι η ημέρα αποτελεί και επέτειο για τα 20 χρόνια από το θάνατο μιας ακόμη αξιόλογης ξανθιώτισσας, της Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη.

 

‘Ο δήμος ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες του τόπου μας’

Για την εικαστική συνάντηση και τις δημιουργούς ο Επιμελητής της Πινακοθήκης κ. Σεργκενλίδης δήλωσε: ‘η παρουσία των δύο καλλιτεχνών με καταγωγή από την Ξάνθη, με μακρόχρονη και αξιόλογη παρουσία στον χώρο των τεχνών, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για την πινακοθήκη που σκοπό έχει την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τέχνης. Ο δήμος έχει βάλει ένα πρωταρχικό στόχο τον οποίο τηρεί. Εμείς θέλουμε να προβάλουμε τη δημιουργία ανθρώπων της περιοχής μας χωρίς τοπικισμό. Έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με αξιόλογο τρόπο και πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δεν παραβλέπουμε τις δημιουργίες άλλου επιπέδου αλλά θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, παγίως δεν καταπιανόμαστε με εικαστική κριτική, αλλά τηρούμε μια στάση υποστηρικτική της δημιουργίας. Πολλά από τα έργα θα μπορούσαμε να τα κριτικάρουμε αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η κριτική μπορεί να παρεξηγηθεί. Στόχος του δήμου είναι να αγκαλιάσει τους πάντες. Με αγκαλιά ανοιχτή και δυνατότητα στον επισκέπτη να σχηματίσει τη γνώμη του».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάμε για ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και στην Ξάνθη ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!

Για πολιτική κου^…