Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μία έκθεση αμάλγαμα τεχνοτροπιών, θεμάτων και εμπνεύσεων

Μία έκθεση αμάλγαμα τεχνοτροπιών, θεμάτων και εμπνεύσεων

0

Τεχνοτροπίες και υλικά που δεν αποτελούν συνταγή. Χρώματα και εικόνες που δεν περιορίζονται σε μία θεματική ενότητα. Τόλμη και φαντασία που δίνουν μία κινητικότητα στα ζωγραφικά έργα που μεταπηδούν από το κλασικό στο μοντέρνο και αποτυπώνουν 10 χρόνια από την καλλιτεχνική πορεία και τη μετεξέλιξη της θρακιώτισσας, εξ Αλεξανδρουπόλεως, ζωγράφου, Μαίρης Σιδηροπούλου, της οποίας η έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο χώρο τέχνης Ορφέως 20.

Μία έκθεση αξιόλογη που περιλαμβάνει πίνακες με διαφορετικές τεχνικές, ακουαρέλα, κολάζ, λάδια, τέμπερες και την καινούργια τεχνοτροπία της ζωγραφικής με μαρκαδόρους σε PVC. Με θέματα ποικίλα, παρμένα από τη νεκρή φύση, τις δομές της φύσης και από το κατασκευασμένο περιβάλλον, και άλλοτε πάλι με ανθρώπινες μορφές.

Και η δημιουργός, έμπειρη και εμπνευσμένη. Η Μαίρη Σιδηροπούλου, κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και διδάσκει ζωγραφική. Ήξερε από μικρή ότι αυτή την πορεία ήθελε να ακολουθήσει και γι’ αυτό σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και σκηνογραφία. Τώρα μεταφέρει στους μαθητές της το ‘μικρόβιο’ της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ασχολείται με τη ζωγραφική, κάνοντας πειράματα με διαφορετικές τεχνοτροπίες.

Όπως εξήγησε στο «Ε» η ζωγράφος: «δεν εστιάζω σε ένα θέμα. Κάθε θέμα με προδιαθέτει για ανάλογο υλικό και ιδιαίτερη προσέγγιση. Η νεκρή φύση με εμπνέει γιατί με προκαλεί να ανακαλύψω το διάλογο στα αντικείμενα. Κάθε θέμα με το οποίο αποφασίζεις να ασχοληθείς το ερωτεύεσαι, το ανακαλύπτεις και ψάχνεις να βρεις τι αγάπησες. Άλλωστε, τα σημεία που αποτελούν πηγές έμπνευσης είναι γύρω μας, το θέμα είναι να τους δώσεις προβολή».

Έχοντας την πείρα της διδασκαλίας και της επαφής με τους νέους καλλιτέχνες η ζωγράφος μας μίλησε και για το μέλλον των Καλών Τεχνών στη χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Θράκη: «Σαφώς και είναι δύσκολο να ζήσεις μόνο από τα έργα σου, αλλά η ενασχόληση με την καλλιτεχνική έκφραση που έχεις διαλέξει σου δίνει μία πληρότητα και όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς σε κάνει ευτυχισμένο. Πιστεύω ότι για ένα καλλιτέχνη, η τέχνη είναι τρόπος ζωής». Όσον αφορά στην καλλιτεχνική ανάπτυξη της επαρχίας η Μαίρη Σιδηροπούλου επισήμανε τον υποσιτισμό της ελληνικής Περιφέρειας και τη συγκέντρωση όλων των τάσεων στην Αθήνα: «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και την επαρχία. Όλες οι τάσεις εξελίσσονται στην Αθήνα, ενώ στην επαρχία αποτελεί εξαίρεση το να δεις κάτι ποιοτικό και αξιόλογο. Από τη μια ‘υποσιτιζόμαστε’ γιατί το κοινό είναι ‘φτωχό’, αλλά από την άλλη οι ζωγράφοι το φτωχαίνουμε παρουσιάζοντάς του κάτι φτηνό».

Για την έκθεση της δημιουργού η ιστορικός Τέχνης κ. Ροδούλα Γόιδα έγραψε: «η ζωγράφος επιχειρεί να καταργήσει την παραδοσιακή απόσταση θεατή και έργου τέχνης, επιφυλάσσει γι’ αυτόν την ουσιαστική εκείνη επικοινωνία της συμμετοχής». Και πράγματι, η περιπλάνηση των επισκεπτών της έκθεσης τη βραδιά των εγκαινίων έκανε φανερό ότι κάπου ανάμεσα στα έργα της Μαίρης Σιδηροπούλου είχαν βρει τον εαυτό τους.

Η έκθεση ζωγραφικής στο χώρο τέχνης Ορφέως 20 θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…