Οι «πεχλιβάνηδες» του Ολβίου

0

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά στον οικισμό Όλβιο του Δήμου Τοπείρου.
Πρόκειται για τους «πεχλιβάνηδες», όρος που σημαίνει «παλαιστής» στην τουρκική γλώσσα, το οποίο κατά την παράδοση διοργανώνεται στον συγκεκριμένο οικισμό ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Θεωρείται δε, ότι αναπαριστά την μάχη του Αγίου με τον δράκοντα, σύμφωνα με την λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, όπως αυτή διατηρήθηκε ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και τις μέρες μας. Αναφορικά τώρα με την διοργάνωση του εθίμου στον συγκεκριμένο οικισμό, λέγεται ότι μεταφέρθηκε στο Όλβιο από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου ο εορτασμός της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε επίσημη αργία, τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Πόλης.
Το έθιμο, που παίρνει την μορφή πανηγυριού όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, με πρωταγωνιστές όμως τους «πεχλιβάνηδες», αναβιώνει το μεσημέρι της ημέρας της εορτής του Αγίου, όταν ομάδα παραδοσιακών οργάνων με νταούλι και ζουρνά, περιφέρονται στις γειτονιές του χωριού, όπου καλούν τους κατοίκους να παραβρεθούν στους αγώνες πάλης, όπου νεαροί παλαιστές από διάφορα μέρη της Β. Ελλάδος (φέτος υπήρξε και αποστολή από τον Δήμο Αδριανούπολης της Ανατολικής Θράκης) συγκεντρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και αφού χωρισθούν σε ζευγάρια, παλεύουν αλειμμένοι με λάδια. Η περιβολή τους είναι δερμάτινο παντελόνι μαζεμένο μέχρι τα γόνατα και σφιχτά δεμένο στην μέση, έτσι ώστε να μην μπορεί ο αντίπαλος να του το βγάλει. Ο «Πεχλιβάνης» χάνει όταν πέσει και ακουμπήσει η πλάτη του στο έδαφος αλλά και όταν… ο αντίπαλος καταφέρει να του κατεβάσει το παντελόνι! Το βραβείο του νικητή είναι τα χρήματα «μπαξίσι» που μαζεύονται μέσα σε μια πετσέτα που την περιφέρει στο κοινό το ζευγάρι παλαιστών που αγωνίστηκε.
Στην χθεσινή αναβίωση του εθίμου, παραβρέθηκαν, εκτός από τους κατοίκους του Ολβίου και των γειτονικών οικισμών και Δήμων που συνέρευσαν σε αυτό, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Τσετίν Μάντατζη, ο Δήμαρχος Τοπείρου, κ. Στυλιανός Χατζηευαγγέλου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ολβίου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Αδριανουπόλεως, η οποία συνόδευε τους τούρκους αθλητές. Μιλώντας στο «Ε» για την εκδήλωση ο κ. Μάντατζη δήλωσε ότι «σήμερα είμαστε χαρούμενοι γιατί ζούμε μία ξεχωριστή μέρα λόγω της εορτής και της εκδήλωσης, για την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου, του οποίου είμαι και συνεργάτης πέρα από βουλευτής Ξάνθης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με την βοήθεια του κόσμου που βρίσκεται εδώ, βάζουν την σφραγίδα τους σε μια νέα αρχή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την παρουσία του εδώ τον Δήμο Αδριανούπολης της Τουρκίας και τον εκπρόσωπό του, καθώς και τους παλαιστές που ήρθαν σήμερα εδώ, των οποίων η παρουσία μας τιμά. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα η σημερινή και θέλω να τονίσω ότι από εδώ και πέρα, με μπροστάρη την αυτοδιοίκηση, τα πολιτιστικά αυτά δρώμενα πρέπει να συνεχιστούν γιατί αποτελούν μέρος της παράδοσής μας, τα οποία και πρέπει να τιμούμε». Στην συνέχιση των παραδόσεων επικεντρώθηκε με την σειρά του και ο Δήμαρχος Τοπείρου, κ. Χατζηευαγγέλου, ο οποίος δήλωσε ότι «θέλω να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη, καθώς και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα. Συνεχίζουμε και φέτος την αναβίωση του εθίμου των πεχλιβάνηδων, εδώ στον οικισμό του Ολβίου, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του πολιτιστικού συλλόγου του εδώ δημοτικού διαμερίσματος, για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι τα έθιμα των προγόνων μας. Είναι χρέος μας, ως Δημοτική Αρχή τόσο να στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσεις, όσο και να φροντίζουμε για την μεταβίβαση των παραδόσεων από γενιά σε γενιά. Το συγκεκριμένο έθιμο, πρέπει να πω, ότι έρχεται από πολύ παλιά. Οι Θρακιώτες διοργάνωναν αυτό το έθιμο προς τιμή του Αγίου και βέβαια υπήρχε καθολική συμμετοχή από όλους. Θέλουμε λοιπόν να τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο τις γενιές αυτές, μεταλαμπαδεύοντας παράλληλα το έθιμο και στις επόμενες».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επεκτάσεις στο μητροπολιτικό δίκτυο

Επεκτείνεται με 7 &#…