Κάπου «κολλάει» η συμφωνία…

0

Μπορεί η Νομαρχία Ξάνθης να …μερίμνησε τη διάνοιξη της τουριστικής διόδου Ξάνθης – Αγ. Κωνσταντίνου που θα ενώνει οδικά για πρώτη μετά από 65 χρόνια με ασφαλτοστρωμένη οδό τον νομό μας με τη Βουλγαρία, όμως η λειτουργία του δρόμου συναρτάται από τις αποφάσεις των κοινοβουλίων των δυο χωρών και την επικύρωση με διακρατική συμφωνία. Τουτέστιν: Μπορεί να είναι έτοιμος ο δρόμος, τέλος Ιουνίου, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά και χωματουργικά έργα και απομένει η ασφαλτόστρωση που θα δημοπρατηθεί στις 8 Ιουνίου όμως τίθεται εν αμφιβόλω πότε και αν θα λειτουργήσει η δίοδος.
Και αυτό συνάγεται από τις απαντήσεις δύο υπουργείων – Εσωτερικών και Εξωτερικών – σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδη. Θεωρητικά με θετική διάθεση αντιμετωπίζει τα θέμα της λειτουργίας μεθοριακού σταθμού το Υπουργείο Εσωτερικών όμως παράλληλα προβάλλει τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίησή του και το μεταθέτει σε απώτερο χρόνο, επιρρίπτοντας την ευθύνη της καθυστέρησης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το δε Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ξεκάθαρα ότι έχει άλλες προτεραιότητες σε ότι αφορά στην σκοπιμότητα διάνοιξης της συγκεκριμένης διόδου, συνδέοντάς το θέμα αυτό με άλλα χρονίζοντα διακρατικά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
«Τίποτε δεν ακυρώνεται»…
… τονίζει ο Νομάρχης Ξάνθης στο «Ε» επισημαίνοντας ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έκανε τη δουλειά της σε επίπεδο τεχνικό αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών …θα κάνει τη δουλειά του σε επίπεδο διαπραγματευτικό ως οφείλει: «Τα πάντα κρίνονται διεθνώς στη λογική του δούναι και λαβείν. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν με κάποιες κοινές συμφωνίες. Η πρόσβαση στο Αιγαίο είναι μια σημαντική υπόθεση για τη Βουλγαρία και σ’ αυτό το σημείο. Ταυτοχρόνως όμως όλο το φάσμα των εκατέρωθεν υποχρεώσεων και διεκδικήσεων και συμφωνιών τοποθετείται στη λογική της αμοιβαιότητας».
Κάπου «κολλάει» η συμφωνία…
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιο του 2008, ο Νομάρχης Ξάνθης έχει υπογράψει την οριστική σύμβαση μελέτης και κατασκευής του δρόμου, συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη βούλγαρου υπουργού περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίμκο Μιχαλέφσκι στην Ξάνθη (18 – 11 – 2008) κατά την οποία ο βούλγαρος υπουργός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ε», είχε εκφράσει την ελπίδα: « Ελπίζουμε να δοθεί του χρόνου στην κυκλοφορία…», ενημέρωσε δε ότι από τη βουλγαρική πλευρά έχουν ολοκληρώσει τα 4 χιλ. οδικού δικτύου από τα σύνορα μέχρι του Ζλάντογκραντ. Παράλληλα κατέθεσε την πρόταση για τη λειτουργία κοινού μεθοριακού σταθμού στις Θέρμες όπως επίσης και τη βούληση να υδροδοτηθεί και να ηλεκτροδοτηθεί ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τη λειτουργία του, όταν ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο αλλά και όταν υπογραφεί η συμφωνία σε επίπεδο κυβερνήσεων που προαπαιτείται. Μάλιστα ανέφερε ότι τέλη Ιανουαρίου έχει οριστεί συνάντηση με τις τοπικές αρχές των συνόρων και στις αρχές του Μαρτίου αναμένεται να υπογραφτεί η συμφωνία από τους υπουργούς. Όμως αυτό δεν έχει γίνει και όπως καταδεικνύεται από τις απαντήσεις των υπουργείων Εσωτερικών – Εξωτερικών της χώρας μας, δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάπου «κολλάει» η συμφωνία.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του νομάρχη με τον πρόεδρο και αρχηγό του κόμματος GERB, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος αποστολής στη Βουλγαρία με τον κ. Ζαγορίτη.

Οι απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την τουριστική δίοδο Θερμών-Ζλάντογκραντ

«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αθήνα 16 Μαρτίου 2009
Α.Π. 7017/4/9526
ΘΕΜΑ: Λειτουργία σημείου εισόδου-εξόδου της χώρας μας με τη Βουλγαρία
ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 15074/25-2-2009
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ, σε ότι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, με έγγραφο του Νομάρχη Ξάνθης, περιήλθε στην αρμόδια Δ/νση του Αρχηγείου της Αστυνομίας αίτημα για διάνοιξη «Ενδοκοινοτικής (τουριστικής) διόδου Θερμών-Ζλάντογκραντ στη θέση ΄Αγιος Κωνσταντίνος» και ζητήθηκε η δημιουργία στο σημείο αντίστοιχου μεθοριακού σταθμού.
Κατόπιν τούτου, η ανωτέρω Υπηρεσία, ζήτησε από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία τις απόψεις τους, για το θέμα αυτό. Στην παρούσα δε φάση αναμένεται η απάντηση του συνερωτώμενου Υπουργείου, μετά τη λήψη της οποίας θα ληφθεί απόφαση από του Υπουργείο μας, αναφορικά με τον καθορισμό του προαναφερόμενου σημείου, ως σημείου εισόδου-εξόδου προς και από τη χώρα μας προσώπων.
Πέραν αυτών όμως πρέπει να σημειωθεί ότι, σε θετική περίπτωση, για τη διενέργεια των απαραίτητων διαβατηριακών ελέγχων, δεδομένης της μη εφαρμογής ακόμα από την Βουλγαρία της Συμφωνίας Schengen, απαιτείται η κατασκευή των απαραίτητων κτιριακών κ.λ.π. εγκαταστάσεων στο υπόψη σημείο, καθώς και ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας που θα ασκεί τον διαβατηριακό έλεγχο με τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟ¦ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα 20 Μαρτίου 2009
ΑΠΦ.21/142/ΑΣ 724δις
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ αριθμ. 15074 από 25/2/2009 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Σγουρίδη
Το αίτημα σύναψης διμερούς συμφωνίας που θα προβλέπει τη διάνοιξη και λειτουργία διόδου ήπιας κυκλοφορίας στις Θέρμες του νομού Ξάνθης, εξετάζεται προσεκτικά από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ληφθεί απόφαση αναφορικά με την σκοπιμότητα ικανοποίησής του.
Δεν παραγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και σημασία της λειτουργίας της συγκεκριμένης διόδου για την αμεσότερη διμερή συνεργασία, καθώς και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη των εκατέρωθεν τοπικών κοινωνιών.
Ωστόσο η χώρα μας δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδος-Βουλγαρίας του Δεκεμβρίου 1995 για τη διάνοιξη 3 κυρίων διόδων, από τις οποίες μόνο μία, στο σημείο Εξοχή- Goce Delcev (Δράμα), έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Οι διαβάσεις αυτές – πλην της προαναφερθείσης και δύο ακόμη, στα σημεία Εχίνος-Rudozem (Ξάνθη) και Νυμφαία-Μακάζα (Κομοτηνή), υπογραμμίζουν την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την ανάγκη επικοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι συντρέχουν λόγοι για την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωσή τους.
Επιπλέον, η διάνοιξη νέων διόδων αντιμετωπίζεται και υπό την οπτική της ευρύτερης διασυνοριακής συνεργασίας με την Βουλγαρία, η οποία περιλαμβάνει επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στη διαχείριση των διασυνοριακών ποτάμιων υδάτων.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πρόβλεψη για Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος το Γ.Ν.Ξ.

Με την αφορμή της &#…