Τα …Πανεπιστημιακά τους θέματα και προβλήματα συζήτησαν οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας στη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι. Στη Σύνοδο εκτός από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις παρίστατο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου όπως και ο υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που έκανε μια πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων και των προτάσεων που έχουν να καταθέσουν οι πρυτάνεις αναφορικά με το δημόσιο διάλογο για την παιδεία που βρίσκεται εν εξελίξει.
Τι συζήτησαν οι πρυτάνεις
Ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Α. Καραμπίνης που συμμετείχε στη Σύνοδο με τον πρύτανη κ. Σιμόπουλο, μας πληροφορεί για την θεματική της Συνόδου.
Καραμπίνης: «Αρχικά συζητήσαμε τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου πλαισίου 3549. Επικεντρωθήκαμε στα σημεία που χρήζουν αλλαγών όπως: διανομή των βιβλίων, όπως και για την περίπτωση των εκλεκτορικών σωμάτων που σχετίζονται με τους εσωτερικούς εκλέκτορες όπου υπάρχει μια δυσλειτουργία. Συζητήσαμε επίσης την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και τη συμμετοχή των πανεπιστημίων στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος έτσι ώστε να έχουμε παρέμβαση και στην εκπαίδευση των χαμηλότερων βαθμίδων με στόχο τα παιδιά που φτάνουν στα ΑΕΙ να είναι πιο έτοιμα και πιο ώριμα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές και αυτό άπτεται των εισαγωγικών εξετάσεων και της μορφής που θα έχουν αυτές».
Παράλληλα οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή των πανεπιστημίων, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και μέτρα που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων με την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών στρεβλώσεων που αφορά στις εγκρίσεις για τα χρήματα των πανεπιστημίων. Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε επίσης ότι ο υπουργός φάνηκε ανοιχτός στο διάλογο και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος – πλαίσιο και να υιοθετηθούν κάποιες προτάσεις των πρυτάνεων.
Αιμορραγεί …διοικητικά το ΔΠΘ
Ως το μείζον πρόβλημα του Δ.Π.Θ. που τέθηκε στη Σύνοδο είναι η έλλειψη του διοικητικού προσωπικού, θέμα που χρήζει άμεση αντιμετώπισης. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη ανέκυψε από το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί υπάλληλοι που δεν αντικαταστάθηκαν και από το ότι δέχεται… βροχή αιτήσεων από υπαλλήλους που επιθυμούν την μετάταξή τους σε υπηρεσίες της περιφέρειας που έχουν ως δέλεαρ μπόνους στους μισθούς κάτι για το οποίο το Δ.Π.Θ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονα αντικίνητρα που λειτουργούν αποτρεπτικά στη στελέχωση των πανεπιστημίων.
Έχουμε πολύ σημαντική εσωτερική αιμορραγία υπαλλήλων μας οι οποίοι έχουν φύγει με συνταξιοδότηση και δεν έχουν αντικατασταθεί. Φεύγουν πολλοί για την περιφέρεια που δίνει μπόνους στο μισθό που το πανεπιστήμιό μας δεν μπορεί να το δώσει. Έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα υπαλλήλων μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αποτελεί αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα του Δ.Π.Θ.».
Μαριάννα Ξανθοπούλου