Τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση προκειμένου να υπάρχει πρόληψη και συντονισμό δράσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση με την ελαχιστοποίηση της καταστροφής από πυρκαγιές, του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας αλλά και των εθελοντών εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου, ζήτησε ο νομάρχης κ. Παυλίδης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου υπό την προεδρία του με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασία για την αντιπυρική περίοδο 2009».
«Η φωτιά δεν αστειεύεται…πρέπει να είμαστε έτοιμοι»
…ήταν το διακύβευμα της σύσκεψης που γίνεται κάθε χρόνο και στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη κ. Παντελεήμων, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, οι δήμαρχοι Μύκης και Βιστονίδας, αντιδήμαρχοι όλων των δήμων του νομού , ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομία κ. Κωνσταντινίδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του στρατού, του δασαρχείου και της διεύθυνσης δασών της Περιφέρειας, του λιμεναρχείου, του Ερυθρού Σταυρού, των διευθύνσεων της νομαρχίας, των δήμων, της αγροφυλακής, των ΔΕΚΟ, καθώς και των εθελοντικών ομάδων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία.
Ο κ. Παυλίδης έκανε έναν απολογισμό της περσινής αντιπυρικής περιόδου ως αριθμού φαινομένων αλλά και ως εκτίμηση αντιμετώπισης των πυρκαγιών αναφερόμενος κυρίως στην πυρκαγιά της περιοχής Λ. Πύργου, του περιαστικού δάσους , της Μάνταινας και στις περιοχές των Αβδήρων, τονίζοντας ότι παρότι ήταν δύσκολα τα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, ότι υπήρξε συντονισμός των δράσεων που συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των καταστροφών. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στη κατάσβεση σημειώνοντας την ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την κινητοποίηση και την αντιμετώπιση καθώς και την ικανοποιητική συνεργασία του οργάνου με όλους τους δήμους. Επίσης απένειμε εύσημα στην πυροσβεστική υπογραμμίζοντας ότι είναι επαρκώς στελεχωμένη, στο στρατό για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή του αλλά και στους εθελοντές που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι αντιπυρικές ζώνες και η …χρεία χρημάτων
Ο κ., Νομάρχης επίσης έκανε μια ανασκόπηση των δράσεων υποδεικνύοντας τα σημεία που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή καθώς έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας όπως: οι χωματερές, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη πυρκαγιών από γεωργικές εργασίες ιδιαίτερα σε μέρες υψηλής επικινδυνότητας καθώς και εγρήγορση και στις μέρες αργίας. Επίσης αναφορικά στην πυροπροστασία του πειριαστικού δάσους ζήτησε από το Δασαρχείο περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Στο σημείο αυτό ο Δασάρχης κ. Ατματζίδης σημείωσε ότι οι πολλές αντιπυρικές ζώνες προσβάλλουν το περιβάλλον και ότι σε περίπτωση ισχυρής πυρκαγιάς και αντίξοων συνθηκών (ισχυροί άνεμοι ) αυτές δεν αποτελούν πανάκεια καθώς η φωτιά τις διαπερνά. Ο κ. Νομάρχης επέμενε ότι δεν πρέπει για ένα δέντρο να διακινδυνεύουμε το δάσος όμως ο Δασάρχης κ. Ατματζίδης έθεσε και τον οικονομικό παράγοντα, ως θέμα που δημιουργεί πρόβλημα στο Δασαρχείο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιηθεί πιστώσεις για αντιπυρική προστασία και το Δασαρχείο κάνει ότι μπορεί εκ των ενόντων (με το περσινό απόθεμα από εκπτώσεις 112.000 ευρώ). Ζήτησε δε απ’ τον κ. Νομάρχη να εισηγηθεί για την επαναπρόσληψη των 10 δασεργατών που η αποστολή και η παρέμβασή τους εκτιμήθηκε ως «σωτήρια» σε πολλές περιπτώσεις.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr