Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι «Γιορτές Νέστου 2009»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι «Γιορτές Νέστου 2009»

0

Με την μεγάλη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου 2009, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και των φετινών «Γιορτών Νέστου», που πραγματοποιήθηκαν για ενδέκατη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ξάνθης.

Ήταν η ολοκλήρωση ενός τετραήμερου εκδηλώσεων το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009 και συμπεριέλαβε δεκάδες πολιτιστικές, εικαστικές και αθλητικές δράσεις, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες τους να μπορέσουν να έχουν μία διαφορετική, πιο άμεση επαφή με την φύση και το Νέστο, το ποτάμι της ζωής για την Ξάνθη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Στο τετραήμερο των εορτών, πέρα από τις συναυλίες γνωστών αλλά και ταλαντούχων καλλιτεχνών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκθέσεις βιβλίου, έργων τέχνης και φωτογραφίας, να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις της θρακιώτικης κουζίνας, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως Canoe-Kayak, ποδηλασία, τοξοβολία, σκοποβολή, αναρρίχηση, επιδείξεις Tae Kwon Do και να κάνουν εκδρομές με το «τρενάκι του Νέστου».

Κάνοντας την δική του εκτίμηση για τις γιορτές των οποίων άλλωστε, ως επικεφαλής της Νομαρχίας Ξάνθης, υπήρξε και επίσημος οικοδεσπότης, μίλησε στο «Ε» ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Οι φετινές Γιορτές Νέστου είναι αλήθεια ότι είχαν επιτυχία. Τα στενά του Νέστου πέρασαν φέτος περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην περιοχή. Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων ήταν η προβολή της περιοχής αυτής, δεδομένου ότι πρόκειται για μία περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, κάτι που κάνει σημαντική και απαραίτητη για την περιοχή μας την τουριστική της προβολή.

Η προβολή αυτή υπήρξε. Πέρασε στον κόσμο μέσα από εκατοντάδες τηλεοπτικά σποτ τα οποία προβλήθηκαν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή στην περιοχή μας και σε ένα φεστιβάλ υγιές, μέσα στην φύση, με σταθερή δυναμική, που έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, όχι μόνο του νομού μας και των όμορων νομών, αλλά και πολύ ευρύτερα. Είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που έχουμε ως Νομαρχία αλλά κυρίως ως νομός για να προβάλλουμε ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, που είναι η φύση των Στενών του Νέστου».

Σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την απουσία πολλών από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του τόπου από τις εκδηλώσεις, ο κ. Παυλίδης αρκέστηκε να σημειώσει την παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, την τελευταία ημέρα των Γιορτών Νέστου, ενώ για τις απουσίες των υπολοίπων Δημάρχων του νομού περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι οφείλονταν σε προσωπικούς τους λόγους.

Από την πλευρά της, η Αντινομάρχης και «ψυχή», για μία ακόμη φορά, μιας πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης, καΕυτέρπη Στάντσιου, δήλωσε στο «Ε» για τις γιορτές ότι «το συμπέρασμα για το κάθε χρόνο και βαθύτερο «ρίζωμα» των Γιορτών Νέστου στην συνείδηση των πολιτών της Ξάνθης αλλά και των επισκεπτών από άλλες περιοχές, φαίνεται από το γεγονός της αυξανόμενης συμμετοχής τους στις εναλλακτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, στις οποίες παλαιότερα δεν είχαμε και τόσο μεγάλη συμμετοχή από πλευράς κόσμου. Διότι είναι μέχρι ένα σημείο αναμενόμενο και επιθυμητό φυσικά, να συρρέει πολύς κόσμος στις συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στο Νέστο. Όμως έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της βιωματικής προσέγγισης του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, μέρος του οποίου είναι και τα Στενά του Νέστου, η συμμετοχή του κόσμου σε δραστηριότητες που τον φέρνουν σε άμεση επαφή με την φύση. Προσωπικά πάντως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προσήλωση, η ικανοποίηση με την οποία το κοινό παρακολούθησε την προβολή της εξαιρετικής δημιουργίας του Λυκ Μπεσόν με τίτλο «Home», καθώς και το χειροκρότημα με το οποίο την επαίνεσε, κάτι που δείχνει μία ψυχική μεταστροφή του κόσμου που μετέχει πλέον στις Γιορτές Νέστου, από μία απλή σειρά εκδηλώσεων για την διασκέδαση, σε μία αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο Περιβάλλον, με μία περισσότερο υπεύθυνη, προσεκτική και φιλική απέναντί του συμπεριφορά».

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ελληνοτουρικό «Χώμα και Νερό»

Μετά από ένα σημα …