Εν αναμονή της δίκης μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων για το έργο άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου και ενώ ζητείται από την βουλγάρικη πλευρά αναθεώρηση της διακρατικής συμφωνίας διαχείρισης των νερών του ποταμού βλέπει το φως της δημοσιότητας
μελέτη προσομοίωσης του Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του καθηγητή του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Πέτρου Αναγνωστόπουλου, η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο, που διοργανώνει το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., από 15 – 17 Οκτωβρίου, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αναζητώντας λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον». Σύμφωνα μ’ αυτή τα νερά του Νέστου δεν επαρκούν για άρδευση παρά μόνο για την επιβίωση του οικοσυστήματος. Οι δηλώσεις του κ. Αναγνωστόπουλου καθώς και τα στοιχεία της μελέτης προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό καθώς έρχονται σε αντίθεση με ανάλογη μελέτη του καθηγητή υδραυλικών έργων του Πολυτεχνείου του Δ.Π.Θ. κ. Κωτσοβίνου, η οποία αποτελεί και το νομικό επιχείρημα της Νομαρχίας στη επικείμενη δίκη.
Στερεύει ο Νέστος;
Ειδικότερα ο κ. Αναγνωστόπουλος διατείνεται: «Στη χειρότερη περίπτωση και με βάση πιθανούς δείκτες της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής για την θερμοκρασία και την ξηρασία, προκύπτει ότι η ποσότητα νερού στα φράγματα του Νέστου θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τη διατήρηση του οικοσυστήματος στο Δέλτα του ποταμού, αλλά όχι και τις ανάγκες άρδευσης». Στην μελέτη αναφέρεται ότι με βάση τη διακρατική συμφωνία, η Βουλγαρία κρατά το 70% της ποσότητας νερού του Νέστου, ενώ διαθέτει το υπόλοιπο 30% στην Ελλάδα, οποιαδήποτε χρονική περίοδο του έτους κρίνει η ίδια.
Για την ορθότερη διαχείριση του νερού και για την ενεργειακή αξιοποίησή του, από ελληνικής πλευράς έχουν κατασκευαστεί τα φράγματα Πλατανόβρυσης και Θησαυρού, η συνολική χωρητικότητα των οποίων ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σήμερα, για την άρδευση της περιοχής καταναλώνονται περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών απαιτούνται 400 εκατομμύρια και για τη διατήρηση του οικοσυστήματος περίπου 190 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο.
Νομάρχης Ξάνθης: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Νέστο μέχρι το 2100»
Το «Ε» απευθύνθηκε στο νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος παρέπεμψε στην μελέτη του καθηγητή υδραυλικών έργων της Πολυτεχνικής του Δ.Π.Θ. κ. Κωτσοβίνου που έχει στη διάθεσή της η Νομαρχία Ξάνθης: «Έχει εκπονηθεί μελέτη από τον κ. Κωτσοβίνο που βασίστηκε σε στοιχεία διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων καθώς και στην «Πράσινη Βίβλο» της Ε.Ε., η οποία συμπερασματικά καταδεικνύει ότι μέχρι το 2100 δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποσότητα νερών του Νέστου. Οτιδήποτε άλλο είναι αβάσιμο. Το έργο αυτό είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και είναι απαραίτητο για το νομό μας γιατί θα τον σώσει από την υφαλμύρωση».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Κωτσοβίνος, ο οποίος και αποδέχτηκε να δημοσιοποιήσει το «Ε» (στα αυριανό φύλλο) στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε που αντικρούουν τα στοιχεία της έρευνας του κ. Αναγνωστόπουλου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου