Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αναφορές σε μία παρεξηγημένη ιστορική περίοδο

Αναφορές σε μία παρεξηγημένη ιστορική περίοδο

0

Σε ένα άλλο κόσμο, αρκετά διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε ή από αυτόν που μάθαμε ν’ αναγνωρίζουμε ως μία σκοταδιστική περίοδο, ταξίδεψαν τους συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Το 1204και η διαμόρφωση του νεότερου ελληνισμού», τόσο ο ίδιος ο συγγραφέας , κ. Γιώργος Καραμπελιάς, όσο και οι δύο σχολιαστές του έργου του, κύριοι Κώστας Καραϊσκος, εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνιτής», και Κώστας Ζουράρης, γνωστός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας..
Η παρουσίαση, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2009, στο χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συγκέντρωσε πλήθος ξανθιωτών, οι οποίοι είναι η αλήθεια πως βρέθηκαν σε δίλημμα, δεδομένου ότι μόλις δύο ώρες πριν την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου είχε ξεκινήσει μία ακόμη εκδήλωση με σημαντικό θέμα και ομιλήτρια την κα Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο ξενοδοχείο «Ελισσώ». Πάντως πάρα πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στην Καπναποθήκη «Π», για ν’ ακούσουν για ένα βιβλίο που ασχολείται με μία περίοδο του Ελληνισμού η οποία, σύμφωνα τόσο με τον συγγραφέα, όσο και με τους σχολιαστές του έργου του, αποτελεί μία από τις πιο συκοφαντημένες περιόδους της ιστορίας μας ως έθνος. Βεβαίως και ως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Ζουράρης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το έτος 1204, από τους σταυροφόρους, με το σημερινό ΝΑΤΟ, στηρίζοντας ουσιαστικά την άποψή του στην εθνολογική σύνθεση του σταυροφορικού στρατού, που ήταν εξολοκλήρου δυτικοευρωπαϊκή. Ευθείες βολές κατά της λανθασμένης, κατά τη γνώμη του, αντίληψης που υπάρχει για την αναφερόμενη στο βιβλίο περίοδο, όσο και για την σημασία της πρώτης κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από ιστορικής, πολιτιστικής και οικονομικής πλευράς, προήλθαν και από τον κ. Καραϊσκο. Κατ’ ουσία πάντως και οι δύο προσπάθησαν να τονίσουν την ελληνικότητα της βυζαντινής περιόδου, κατακρίνοντας από την μία όσους έχουν πάρει αυτή τη θέση και δίνοντας πολλά παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι αποτελεί η βυζαντινή περίοδος την «αερογέφυρα», όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο κ. Ζουράρης, του αρχαίου Ελληνικού κόσμου με τον σύγχρονο Ελληνισμό,
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμπελιάς, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο περιεχόμενο του βιβλίου του, τονίζοντας ότι θέλησε να παρουσιάσει όχι μόνο το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αλλά και όλη την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα ακόμη και την τέχνη της περιόδου, μέσα από το έργο του. Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιρροές που άσκησε ο πολιτισμός του Βυζαντίου της προ της πρώτης αυτής αλώσεως περιόδου, στην Δύση αλλά και στην Ανατολή αλλά και στην εμφάνιση για πρώτη φορά στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας της αποικιοκρατίας, με θύμα την ίδια την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στηλίτευσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο απομυζήθηκε η Αυτοκρατορία, πρώτα οικονομικά και πολιτιστικά, όσο και, στο τέλος εδαφικά. Όμως η κύρια κριτική του συγγραφέα, τόσο στο έργο όσο και στην ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι η σύγχρονη παιδεία και εκπαίδευση παραγνωρίζοντας την συμβολή του Βυζαντίου στην συνέχεια του Ελληνικού Πολιτισμού, κινδυνεύει να αποκόψει τους σύγχρονους Έλληνες από ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, αν όχι από την ίδια την πολιτισμική τους συνέχεια.
Σχετικά με τον συγγραφέα θα πρέπει επίσης ν’ αναφέρουμε ότι γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μετά το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στον «Μάη του ‘68», σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις. Το συγγραφικό του έργο το ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια που βρισκόταν στη Γαλλία. Μετά τη μεταπολίτευση συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό «Ρήξη». Το 1980, μαζί με φίλους, δημιούργησε το «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο» και τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις». Από τις τελευταίες έχουν εκδοθεί ως σήμερα πάνω από εκατόν είκοσι τίτλοι από τους τομείς της λογοτεχνίας, του δοκιμίου, της Ιστορίας, των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Έλληνα φιλοσόφου Κώστα Παπαϊωάννου. Από το 1993 έως το 1994 διηύθυνε τον τομέα πρόληψης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ΚΕΘΕΑ, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Εναλλακτικών, ενώ από το 1995 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Άρδην», που συνεχίζει να εκδίδεται. Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…