Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μειώνει κατά 2 τόνους την απορρόφηση γάλακτος η ΔΕΛΤΑ τον νομό μας

Μειώνει κατά 2 τόνους την απορρόφηση γάλακτος η ΔΕΛΤΑ τον νομό μας

0

Στη λίστα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης μπαίνουν και οι αγελαδοτρόφοι του νομού μας! Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ στην οποία παρέδιδαν το γάλα τους, ανακοίνωσε πως μειώνει τη ζώνη γάλακτος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, επικαλούμενη την μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και του ανταγωνισμού με τις ξένες εταιρείες που στοχεύουν στον εκτοπισμό του φρέσκου ελληνικού γάλακτος από την αγορά, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλα αποθέματα που δεν μπορούν να διατεθούν.
Συγκεκριμένα η γαλακτοβιομηχανία επικαλέστηκε περίσσεια γάλακτος ημερησίως περί τους 120 τόνους, και με επιστολές της σε κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόταν τους ειδοποιεί ότι μετά τις 30 Απριλίου δεν θα αγοράζει το γάλα τους.
Πρόκειται για κτηνοτρόφους του Έβρου, της Ξάνθης , της Ροδόπης των Σερρών και της Θεσσαλονίκης που παραδίδουν συνολικά στην εταιρεία 100-120 τόνους γάλα καθημερινώς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η απόφαση να επεκταθεί και στους νομούς της Φλώρινας και της Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον τοπικό διευθυντής της ΔΕΛΤΑ κ. Γιώργο Γκιρτζίκη απ’ τον νομό Έβρου η εταιρεία δεν θα σταματήσει να παίρνει 17 τόνους γάλα από τον νομό Ροδόπης 6,5 – 7 τόνους αγελαδινό ενώ θα συνεχίσει αιγοπρόβειο και από τον νομό Ξάνθης που απορροφά ημερησίως 100 τόνους θα σταματήσει να απορροφά 2 τόνους. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι λύνει τις συμβάσεις της κυρίως με μικρούς παραγωγούς. Ο κ. Γκιρτζίκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τους παραγωγούς και εξέφρασε τη λύπη του που συμβαίνει αυτό, το απέδωσε όμως στον μεγάλο «πόλεμο» που δέχεται το φρέσκο ελληνικό γάλα από τις ξένες εταιρείες που προωθούν στο ράφι το μακράς διαρκείας που είναι πιο φτηνό αφού η τιμή παραγωγού είναι 24 λεπτά τη στιγμή που η ΔΕΛΤΑ αγοράζει 42 λεπτά από τον παραγωγό. Αναφορικά για την Ξάνθη ο κ. Γκιρτζίκης πρόσθεσε ότι έχει 30 φάρμες παραγωγής 1 – 15 τόνων που σε προδιαγραφές και εξοπλισμό θεωρούνται από τις καλύτερες της Ελλάδας και συναγωνίζονται με αξιώσεις τις ευρωπαϊκές, το δε γάλα που παράγεται είναι αρίστης ποιότητας όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις και τα στάνταρ ποιότητας της Ε.Ε.
Στον νομό μας γάλα απ’ τους αγελαδοτρόφους παίρνουν η ΡΟΔΟΠΗ, η Ευρωφάρμα και η ΔΕΛΤΑ. Το γεγονός ότι η ΔΕΛΤΑ μειώνει έστω και δύο τόνους την ημερήσια παραλαβή της σημαίνει ότι κάποιοι αγελαδοτρόφοι θα έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κίνδυνος για λουκέτα στις αγελαδοτροφικές μονάδες
Στην Ξάνθη επίσης, δεν υπάρχει ξεχωριστός συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων αλλά όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαδόπουλος που είναι πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη και απότομη κατάρρευση της τιμής παραγωγού αγελαδινού γάλακτος και τις αντίστοιχες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε οικονομικό μαρασμό. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αγελαδοτρόφων Απόστολος Μωραΐτης, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο τετράμηνο έκλεισαν 500 βουστάσια από τα 5600 πανελλαδικά (ποσοστό 9%), διότι δεν άντεξαν στις πιέσεις για μείωση των τιμών και στα χρέη προς τις τράπεζες. Πέρυσι τον Ιανουάριο η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έφτασε και στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κατρακυλήσει από 30 ως 37 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται πως προ μιας δεκαετίας οι αγελαδοτροφικές μονάδες της χώρας υπερέβαιναν τις 30.000.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το θέμα είναι σοβαρό κι έχει να κάνει με τα ίδια τα παιδιά μας

Και η δημοτική πα …