Με ανακοίνωσή του το Δ’ Σώμα Στρατού ενημερώνει για το πρόγραμμα της τελετής εορτασμού της εορτής της προστάτιδας του πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εορταστικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
11:00 Έναρξη Δοξολογίας
11:15 Ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής κ. Α/ΓΕΣ
11:20 Κατάθεση στεφάνου – Ενός λεπτού σιγή – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
11:25 Πέρας τελετής
11:35 Επίσκεψη έκθεσης οπλικών συστημάτων
12:00 Δεξίωση
Σύντομη βιογραφία της προστάτιδας του πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας
Η Μεγαλομάρτυρας Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 275 μ.Χ. στη Νικομήδεια και μαρτύρησε το 306 μ.Χ. Η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία μας στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Πυροβολικού το 1829.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε επί εποχής αυτοκράτορα Μαξιμιανού και ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη και τοπάρχη της Νικομήδειας Διόσκουρου. Μυήθηκε νεότατη στο Χριστιανισμό. Υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, ακόμη και από τον ίδιο τον πατέρα της για να απαρνηθεί την πίστη της. Παρά ταύτα, η Αγία έμεινε σταθερά προσηλωμένη στην πίστη της και τελικά αποκεφαλίστηκε από τον πατέρα της.
Σύμφωνα με την παράδοση, φεύγοντας ο δήμιος πατέρας της από τον τόπο του μαρτυρίου, η Θεία Δικαιοσύνη, με μορφή κεραυνού τον κατέκαυσε. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού.
Σύντομη ιστορία του Πυροβολικού
Οργανώθηκε σε Σώμα από τον Καποδίστρια το 1828. Αρχικά αποτελείτο από ένα τάγμα «Πυροβολιστών» και ένα λόχο «Φρουριακού Πυροβολικού», με πυροβόλα εμπροσθογεμή – λεία. Το 1843 το τάγμα ονομάστηκε «Μοίρα Πυροβολικού» και το 1874 αναδιοργανώθηκε σε «Σύνταγμα», με πυροβόλα οπισθογεμή – αυλακωτά.
Από τότε, το Πυροβολικό εξελίσσεται συνεχώς. Σήμερα διαθέτει οβιδοβόλα και πυροβόλα ελαφρά, μέσα και βαρέα, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα, αλλά και σύγχρονους πυραύλους.
Στην ένδοξη ιστορία του Στρατού μας, μέγιστη είναι η προσφορά του ελληνικού Πυροβολικού. Κάθε έπος της πολεμικής μας ιστορίας αποτελεί και έπος του Πυροβολικού. Στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους μας το Πυροβολικό, υπό τη σκέπη της προστάτιδάς του Αγίας Βαρβάρας, υπήρξε πάντοτε από τους κυριότερους συντελεστές της νίκης.
Γ. Σ.