Μία πρωτοποριακή υπηρεσία βρίσκεται στην διάθεση τόσο των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, όσο και νέων επενδυτών που επιθυμούν να υλοποιήσουν κάποιο επενδυτικό σχέδιο στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης. Πρόκειται για το Κέντρο Υποδοχής Επενδύσεων που έχει ξεκινήσει την λειτουργία του στους χώρους του Δημαρχιακού Καταστήματος Σταυρούπολης, τους τελευταίους έξι μήνες. Το προσωπικό του Κέντρου αποτελούν δύο μετακλητοί δημοτικοί υπάλληλοι, ο κ. Στέλιος Παπουτσόγλου και η κα Χατζογλίδου Δέσποινα, με επικεφαλής τους τον κ. Γιάννη Αθανασιάδη, ως προϊστάμενο του γραφείου.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Παπουτσόγλου, ο σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου είναι διπλός. Από την μία απευθύνεται σε ήδη υπάρχοντες επενδυτές (αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες) για τους οποίους γίνεται έρευνα από το γραφείο για προγράμματα δράσης, επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις που τους αφορούν, διοργανώνοντας πολυθεματικές και θεματικές ημερίδες και μίνι συνέδρια για την ενημέρωσή τους, με έμφαση στον κατά επαγγελματικές ομάδες διαχωρισμό των συμμετεχόντων σε αυτές για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συμμετοχή στα προγράμματα αυτά. Από την άλλη, γίνεται μία προσπάθεια καθοδήγησης νέων επενδυτών που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην περιοχή, είτε αυτά αφορούν επενδύσεις στον πρωτογενή αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα, είτε στον τριτογενή τομέα του Τουρισμού. Η καθοδήγηση αυτή περιλαμβάνει τόσο τον προσανατολισμό των νέων επενδυτών σε Κοινοτικά και άλλα προγράμματα στήριξης επενδυτικών σχεδίων, όσο και σε πιθανές χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις που αυτά μπορούν να έχουν, περιορίζοντας, έμμεσα και κατά το δυνατό, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και αυξάνοντας την προσβασιμότητα των προγραμμάτων αυτών.
Προσπάθειες για την ανάπτυξη επενδυτικών δράσεων διενεργούνται από το Κέντρο σε συνεργασία με : την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και Δ’ Κ.Π.Σ.), το Ε.Β.Ε. Ξάνθης (προγράμματα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας), την Αναπτυξιακή Εταιρία Ξάνθης (προγράμματα LEADER) αλλά και το Γραφείο Αγροτικής Ενημέρωσης Ξάνθης (πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»). Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί από το Κέντρο, στους έξι μήνες λειτουργίας του περισσότεροι από εικοσιπέντε επενδυτές, στους κλάδους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων, εστίασης και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ έχει βοηθηθεί μέσω των αντίστοιχων προγραμμάτων, μεγάλος αριθμός παραγωγών στους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας που κατευθύνθηκαν σε προγράμματα επιδότησης με ενημέρωση για όρους ένταξης, επιλέξιμες δαπάνες και βοήθεια σε άλλες τεχνικές διαδικασίες.
Όμως το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή έχει να κάνει με την δημιουργία από τους ίδιους τους επενδυτές (υπάρχοντες και νέους) δικτύου επενδυτικής υποστήριξης (clusters), το στήσιμο του οποίου θα έχει ολοκληρώσει το Κέντρο μέχρι τον Ιούλιο του 2009. Απώτερος σκοπός αυτών των δικτύων, που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η εφαρμογή τοπικών συμφώνων ποιότητας, που θα εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις – μέλη του.
Η ενημέρωση αποτελεί, τέλος, τον βασικό πυρήνα του κέντρου. Ενημέρωση που αφορά τόσο τους δημότες για τα προγράμματα που τους αφορούν, όσο και κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας που θα ήθελαν να επενδύσουν στην περιοχή. Το πρώτο είδος ενημέρωσης επιτυγχάνεται με την ενημέρωση των δημοτών από ειδικούς επιστήμονες, είτε από την Αναπτυξιακή Εταιρία Ξάνθης, είτε από άλλους φορείς, που καλούνται από το Κέντρο σε ημερίδες που διοργανώνονται και έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Οι ημερίδες αυτές γίνονται σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και Οικισμούς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως το συνεδριακό κέντρο στα Κομνηνά, αλλά και σε αντίστοιχους χώρους στη Σταυρούπολη, το Νεοχώρι, το Καρυόφυτο και αλλού. Το δεύτερο είδος ενημέρωσης πραγματώνεται με την συμμετοχή του Δήμου σε διάφορες ειδικές εκδηλώσεις προβολής αλλά και κλαδικές εκθέσεις, με σκοπό την προβολή της περιοχής και των δυνατοτήτων της αλλά και την γνωριμία επενδυτών με τον τόπο και την προσέλκυση αυτών, με πρόσφατο παράδειγμα την συμμετοχή του Δήμου στην πρόσφατη έκθεση «Filoxenia 2008.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr