Προτάσεις και ξεκάθαρες θέσεις ήταν το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να συνεχιστεί ο διάλογος που μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταλήξει στην ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να επιτευχθούν οι κοινές στοχεύσεις που είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος με θέμα: «Διοικητική Μεταρρύθμιση, με ισχυρή Αυτοδιοίκηση». Στο συνέδριο συμμετείχε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης.
Νομοί – Περιφέρειες και δημοσιονομική ανεξαρτησία
Όπως μας ανέφερε ο Νομάρχης απαντώντας στην ερώτηση για τα αποτελέσματα του συνεδρίου: «ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που είχε να κάνει με το μέλλον της χώρας μέσα από έναν διάλογο που είναι ενεργός, ζωντανός, που έχει γίνει πια μονόδρομος και είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, σε μια νέα διοικητική κατάσταση στη χώρα που θα διαπερνά όλα τα επίπεδα διοίκησης της χώρας. Μια σημειακή, μεμονωμένη διόρθωση δεν θα έχει αποτελέσματα. Τα πράγματα τρέχουν, οι αποστάσεις και τα μεγέθη αλλάζουν, οι ανταγωνισμοί αλλάζουν».
Η πρόταση της ΕΝΑΕ προβλέπει το νέο σχήμα με ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο αιχμής που είναι η εκλογή του νέου συμβουλίου και του επικεφαλής του: «όλοι οι νομάρχες αποφασίσαμε και υποστηρίζουμε να υπάρξουν περιφέρειες μεγάλης κλίμακας περίπου του μεγέθους των σημερινών κρατικών περιφερειών που να καταστούν περιφερειακές αυτοδιοικήσεις με εκλεγόμενους απ’ τις τοπικές κοινωνίες με το σύστημα που ισχύει σήμερα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα σημείο αιχμής ο τρόπος εκλογής τόσο του περιφερειακού συμβουλίου όσο και του επικεφαλής του ως αιρετός Περιφερειάρχης ή όπως ονομαστεί».
Απαραίτητη είναι η δημοσιονομική ανεξαρτησία του νέου σχήματος όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης: «οι θέσεις μας είναι καθαρές από κάθε άποψη και συνοδεύονται από μια πρόταση για δημοσιονομική ανεξαρτησία του βαθμού. Θεωρούμε ότι το σύστημα πρέπει να είναι έτσι ώστε να μη διαταράσσει ούτε την κοινωνική συνοχή ούτε την αδιάκοπη συνέχεια του κράτους. Υπήρξε μια διαφοροποίηση των θέσεών μας σε σύγκριση μ’ αυτό του Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος κατέθεσε μια αρχική πρόταση προς συζήτηση και βεβαίως προς διόρθωση που είχε να κάνει με τον τρόπο εκλογής του επικεφαλής».
Κοινές στοχεύσεις με την ΚΕΔΚΕ και γρήγορες εξελίξεις
Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης ενώ αναφέρθηκε και στις κοινές στοχεύσεις της ΕΝΑΕ με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος: «θεωρώ ότι τα πράγματα πηγαίνουν μπροστά και προχωρούν μ’ έναν τρόπο ο οποίος δε μπορεί να γυρίσει πίσω, δε μπορεί να πάμε στις επόμενες εκλογές με τις ίδιες δομές που θα αμφισβητούνται.
Σ’ αυτή τη φάση βάζουμε τις γραμμές, το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Και δεν είναι μόνο δική μας αυτή η θέση, όμοια είναι και η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος. Η δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει θα έχει να κάνει με τις χωρικές αρμοδιότητες. Η βασική γραμμή είναι μεγάλες, ισχυρές, αποτελεσματικές διοικητικές μονάδες, περιφερειακές διοικήσεις οι οποίες θα διαχειρίζονται και τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, εκείνα όμως που αφορούν την ελληνική περιφέρεια. Εμείς δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανέναν αλλά θέλουμε να πάρουμε κι ό,τι μας αναλογεί.
Όλα αυτά όπως είπα, συνθέτουν μια διαρρύθμιση που είναι πολυεπίπεδη. Δε μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή ένας δήμος εκεί όπου υπάρχει κι ένας νομός, για παράδειγμα. Δεν απέχουμε με την ΚΕΔΚΕ ως προς τις στοχεύσεις μιας νέας υγιούς διοικητικής κατάστασης που αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη όχι μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Τους πόρους μπορούμε να τους διαχειριζόμαστε μόνοι μας προς όφελος των κοινωνιών αλλά και με ευθύνη μας».
Κλείνοντας ο Νομάρχης Ξάνθης απάντησε στην ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου λέγοντας: «δε νομίζω ότι μπορούμε να προεξοφλήσουμε το χρονοδιάγραμμα για την τελική διαμόρφωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι βρισκόμαστε σ’ ένα δρόμο ο οποίος γρήγορα θα διανυθεί».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com