Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «ΞΑΝΘΗ της ΦΥΣΗΣ και της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»;

«ΞΑΝΘΗ της ΦΥΣΗΣ και της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»;

0

«Πού είναι η Γη των Βιοτόπων»; Αυτό το ερώτημα θέτει με επιστολή του ο Γεωτεχνικός – Δασολόγος – Επίτιμος Δασάρχης κ. Ιωάννης Γκεβρέκης, επικαιροποιώντας την πρόταση που είχε θέσει προς γνώσιν όλων των ιθυνόντων μέσω της αρθρογραφίας του στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» (19/10 και 4/11/2005) που είχε υιοθετηθεί ως θέση από την εφημερίδα μας που είχε αφιερώσει πρωτοσέλιδο και ανάλογο σχολιασμό, με στόχο να αποκτήσει η Ξάνθη ως λογότυπο το πρωτοφανέρωτο προσωνύμιο «ΞΑΝΘΗ Η ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ». Τότε είχε υποδειχθεί από τον ίδιο η τοποθέτηση μιας σχετικής γιγαντοπινακίδας στην είσοδο του νομού, ώστε να προωθηθεί η καθιέρωση και διάδοση του προσωνυμίου αυτού αλλά και άλλες ενέργειες που θα συνεπικουρούν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αντ’ αυτού η πρόταση του κ. Γκεβρέκη, όπως ο ίδιος σημειώνει στην επιστολή του, έπεσε στο κενό αφού: « μόνο μια μικρή, φτωχική, πινακίδα, μπηγμένη στη πλευρά της Καβάλας -μολονότι αφορά την Ξάνθη – και σε θέση όπου είναι δυσχερής, ή πιο σωστά, αδύνατη η ανάγνωση της» έχει τοποθετηθεί ενώ στην πρόσφατη έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2007»: «Ατυχώς δεν φαίνεται να έγινε ούτε καν η παραμικρή νύξη για την ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ’, ακόμη και στα διαφημιστικά – ενημερωτικά φυλλάδια». Πρόσφατα μάλιστα παρουσιάστηκε και το λογότυπο της Νομαρχία Ξάνθης, στο οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά στη «ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ».
«ΞΑΝΘΗ Η ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ»
Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο κ. Γκεβρέκης προς επίρρωσιν της πρότασής του είναι η εξής: «Το σημαντικό αυτό προσωνύμιο, το αξίζει αναντίρρητα η Ξάνθη, το δικαιούται ειλικρινώς και δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να το χάσει. Γιατί; Γιατί, Ξάνθη (Ν.Δ.) σημαίνει χιλιάδες στρέμματα σπουδαίων λιμνών – λιμνοθαλασσών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα μοναδικών δασών, ατελείωτα χιλιόμετρα καθαρών ακτών, χιλιόμετρα ζωογόνων ποταμών, πλούσια, άφθονη και πολύμορφη παρουσία άγριων πουλιών και ζώων, πληθώρα καταφυγίων άγριας ζωής, πλούτο φυτικών διαπλάσεων, ιδιόμορφους οικοτόπους – όπως της μοναδικής στον Ελλαδικό χώρο πενταβέλονης πεύκης – παρθένες, ακόμη, δασικές περιοχές, μεγάλη βιοποικιλότητα, αδιατάρακτη .εν πολλοίς φύση, πληθώρα εναλλασσόμενων φυσικών τοπίων εξαιρετικού κάλλους. Και ακόμη, περιοχές RAMSAR, NATURA 2000, καθώς και άλλες προστατευόμενες.
Όλ’ αυτά αγαπητοί μου συνιστούν στους περιβαλλοντικά υποβαθμισμένους καιρούς μας κεφάλαιο ζωής, πηγή προσοδοφόρα εν’ όψει του ολοένα και ραγδαία επιζητούμενου και αναπτυσσόμενου ανακουφιστικού φυσικού, ή αν θέλατε, εναλλακτικού τουρισμού».
Με την πεποίθηση ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα αποτελέσει για την Ξάνθη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της ελκυστικότητας του νομού ως τουριστικού προορισμού ο κ. Γκεβρέκης προτείνει ακόμη να ξεκινήσει μια εκστρατεία μέσω του Τύπου αλλά και να έχουν ευήκοοα ώτα οι ιθύνοντες.
Νομάρχης Ξάνθης: «ΞΑΝΘΗ της ΦΥΣΗΣ και της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»
Το «Ε» ανοιχτό πάντα σε προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας προέβαλε και προβάλει την πρόταση Γκεβρέκη απευθυνόμενο παράλληλα προς τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη προκειμένου να σταχυολογήσει τη δική του άποψη γι’ αυτό. Είναι γνωστό ότι η Νομαρχία Ξάνθης μέσω της εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης επιτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό έργο με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα ως προς την κατεύθυνση της τουριστικής προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού. Συνεπώς θα περίμενε κάποιος μια τέτοια πρόταση να τύχει θετικής αντιμετώπισης. Όμως ο Νομάρχης Ξάνθης έχει τις αντιρρήσεις του τις οποίες επικεντρώνει στην ουσία της πρότασης. Ο κ. Νομάρχης σημείωσε ότι υπάρχει μια ορισμένη διαδικασία για να γίνει κάποιος τέτοιος χαρακτηρισμός αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ότι διαφωνεί με την πρόταση την οποία θεωρεί περιοριστική για την Ξάνθη. Επεξηγώντας τονίζει ότι ο νομός Ξάνθης δεν είναι μόνο γη των Βιοτόπων αλλά οι πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης είναι η «Φύση και Παράδοση», και ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια πολυσύνθετη και ευρύτερη στρατηγική ανάδειξης της ταυτότητας του νομού που δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη των φυσικών του πλεονεκτημάτων αλλά επιχειρείται συγκερασμός των φυσικών, παραδοσιακών, ιστορικών πλεονεκτημάτων του νομού με παράλληλη υποδομική στήριξη. Προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί όλη η προσπάθεια. Επίσης σημείωσε ότι έχουν τοποθετηθεί πολλές κίτρινες πινακίδες που ενημερώνουν τον επισκέπτη σχετικά.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…