Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καταθέτες – δανειολήπτες στη δίνη της κρίσης

Καταθέτες – δανειολήπτες στη δίνη της κρίσης

0

Παρότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δήλωσε : «Οι καταθέσεις όλων των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εγγυημένες» και έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, με το οποίο επιδιώκει την αύξηση του εγγυημένου ποσού των καταθέσεων σε 30.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ σήμερα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που ανησυχούν από τις διάσπαρτες φήμες για τις τράπεζες, που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση, έκδηλη είναι η ανησυχία τόσο των καταθετών από τις επιπτώσεις της κρίσης και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι πολίτες προχώρησαν σε αναλήψεις, φοβούμενοι τα χειρότερα, ενώ αρκετοί «έσπαγαν» τις καταθέσεις τους σε ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ σε περισσότερες από μία τράπεζες.
Απ’ την πλευρά των δανειοληπτών το πρόβλημα είναι πιο εμφανές καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού στη διατραπεζική αγορά σε επίπεδα-ρεκόρ ωθεί υψηλότερα τα επιτόκια -κυμαινόμενα και σταθερά- σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πλειονότητα των νοικοκυριών αποπληρώνει το στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, παρά τη στροφή των δανειοληπτών προς τα σταθερά επιτόκια το τελευταίο έτος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, από τον Ιούλιο του 2004 ως φέτος το καλοκαίρι χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια, με κυμαινόμενο ή σταθερό για μόλις ένα χρόνο επιτόκιο, ύψους 32,37 δισ. ευρώ. Τα νέα δάνεια με σταθερό από ένα ως πέντε έτη επιτόκιο ανήλθαν σε 18,13 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος τους σήμερα αποπληρώνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τέλος, μόλις 6,72 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν με σταθερό επιτόκιο για πέντε χρόνια και άνω. Στα στεγαστικά δάνεια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων λόγω της ανόδου του Euribor, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και το 30%.
Έτσι, κάποιος που πήρε δάνειο 150.000 ευρώ διάρκειας 25 ετών το 2004, με επιτόκιο Euribor 1 μηνός πλέον περιθωρίου 1,80%, έχει δει τη δόση του να αυξάνεται κατά 31% μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τα 782 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004 στα 1.019 ευρώ φέτος.
Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όσοι είχαν πάρει δάνειο με χαμηλό σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια. Τα δάνεια αυτά είχαν επιτόκιο 3%-3,5% και με τη λήξη της σταθερής περιόδου ανεβαίνουν στο 6,5%-7%, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση των 860 ευρώ να έχει αυξηθεί στα 1.150 ευρώ περίπου.
Για παράδειγμα, στις αρχές του 2007 δανειολήπτης εκταμίευσε στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με 20ετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο ενός έτους. Η τράπεζα προσέφερε επιτόκιο 3,25%, με αποτέλεσμα η δόση να διαμορφωθεί στα 860 ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2009, το επιτόκιο από σταθερό (3,25%) θα μετατραπεί σε κυμαινόμενο και θα συνδεθεί με το euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 1,2%.
Αν δεν αλλάξει το σκηνικό, το επιτόκιο για το συγκεκριμένο δάνειο θα ανέβει από το 3,25% στο 6,5% και η πρόσθετη επιβάρυνση για τον δανειολήπτη θα είναι 280 ευρώ τον μήνα ή 3.360 ευρώ ετησίως.

Επιμέλεια:
Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία

Η Ομοσπονδία Επα^…